Eperdzsem recept: családi örökség. Bár nem olyan, mint a régi, mert az eprek is mások lettek. Ez a recept abban különbözik a régitől, hogy tartósítószert nem tartalmaz.
Eperdzsem recept tartósítószer nélkül
Elkészítési idő (száraz dunsztolás nélkül): 180 perc (ebből munka: 60 perc)
Hozzávalók
3 kisebb üveghez
- 2 kg eper (vagy többszöröse) – tisztítva, mosva 1,8 kg
- 70 dkg cukor
Bevásárlólista
- 2 kg eper
- 1 kg cukor
Emlékeztető: nincs
Előkészítés
- Az epret beleteszed annyi vízbe, hogy ellepje és benne hagyod 10 percig, hogy az esetleges föld-maradványok leázzanak róla.
- Az zöld kocsányát egy csavaró mozdulattal eltávolítod, majd a gyümölcsöket folyó vízben leöblíted.
- Az apróbb gyümölcsöket félreteszed. Ez az epernek legalább negyedrésze legyen. Ha nincs annyi, akkor egészítsd ki eper-darabokkal.
- A többi epret egy lábosba teszed, a nagyobbakat kettévágod, rászórod a cukrot és pár óráig állni hagyod, közben időnként megkevered, hogy a cukor könnyebben feloldódjon. Amikor már minden cukor feloldódott, kezdheted a főzést.
Eperdzsem befőzés
- A cukros epret összeturmixolod, amíg teljesen homogén lesz. Beleteszed a kis epreket, és felteszed főni.
- Addig főzöd, amíg a kezdetben elég sok habját már nem látod a tetején. Ezután folytatod a főzést addig, amíg csepp-próba alapján már elég sűrű.
- Az így készült dzsemet forrón üvegekbe töltöd – amennyire csak lehet, legyenek tele az üvegek, hogy minél kevesebb levegő maradjon a dzsem fölött.
- Az üvegeket lezárod, majd 5 – 10 percre fejre állítod. Ezalatt a levegő átbuborékol a forró dzsemen és csírátlanítja azt (lehet, hogy nem ez a helyes kifejezés, a lényeg az, hogy ez teszi lehetővé, hogy ne kelljen tartósítószert használnod.
- Ezután a dzsemeket száraz dunsztba teszed 24 órára, majd a végleges helyére állítod.
Elkészítési idő:
- Eper mosása, tisztítása: 20 perc
- Cukor hozzáadása, feloldása: 120 perc
- Főzés: 30 perc
- Üvegekbe merés, utókezelés: 10 perc
Összesen: 180 perc (ebből munka: 60 perc)
Ajándék
Ha ajándékba adod, szép kis textil tetőket is készíthetsz a tetejére. Akár már a karácsonyra is gondolhatsz. Lesz, akinek biztosan örömet szerzel majd vele – közben pedig kíméled a pénztárcádat.
Nosztalgia:
Az én eperdzsem receptem nagyon régi. Az egyik nagynéném kiskertjében mindig volt eper és ő – gondos háziasszony lévén – minden évben befőzte az epret. Nem lekvárt, hanem dzsemet készített. Az eperdzsem befőzés mindig nagy esemény volt nála. Mivel a bokrok alatt sok kis apró eperszem lapult, azokat egyben hagyva főzte abba az utolérhetetlen finomságba, ami gyermekkorom egyik különleges csemegéje lett. Tőle származik ez az eperdzsem recept.
Az eperlekvár készítésének módját itt találod
Olcsón szedhetsz epret sok helyen.
Eperdzsem recept képek: saját készítésű csemege saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások