Szilva chutney: az indiai konyha alkotása, amely előszeretettel alkalmazza a csípős ízeket – tőlünk eltérően – még a gyümölcsökből készülő ételeknél is.
Szilva chutney készítése
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
- 1 kg szilva (vásárlásnál figyelj arra, hogy se túl kemény, se túl puha ne legyen)
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt csilipaprika
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt, vagy friss reszelt gyömbér
- néhány szem kardamom (ha éppen nincs otthon, ne szaladgálj utána, anélkül is nagyon finom lesz)
- 0,5-1,0 dl vörösbor vagy vörösborecet (ízlés dolga)
- só
- 2 gerezd aprított fokhagyma (feltételes, nem mindenki szereti a fenti fűszerekkel.
Bevásárlólista
- 1 kg közepesen érett szilva
- 1 tasak őrölt csilipaprika
- 1 darabka gyömbér
- 1 tasak kardamom
- 1 liter vörösbor (csak 1 dl kell!)
Emlékeztető: cukor, őrölt fahéj, fokhagyma, só
Előkészítés
- A szilvát megmosod, kimagozod és fél darabokra szeded.
- A gyömbért lereszeled, a kardamomot mozsárban összetöröd
Szilva chutney készítése
- A szilvát egy lábosba teszed. Ráöntöd a vörösbort és rászórod a fűszereket: a csilit, az őrölt fahéjat, gyömbért, őrölt kardamomot és ha úgy döntöttél, hogy fokhagymát is teszel bele, akkor azt is.
- Felteszed főni. Felforralod, 15 – 20 percig főzöd – annyira, hogy a fél szilvák ne főljenek szét. Szétfőzheted jobban is, ez is ízlés dolga. Nekem a fél szilvákkal jobban tetszik.
Elkészítési idő:
- Szilva kimagozása, félbe szedése: 15 perc
- Gyömbér lereszelése, kardamom porítása: 10 perc
- Főzés: 20 perc
Összesen: 45 perc
A szilva chutney tálalása, felhasználása
Hús ételek mellé kiváló.
- Fogyasztható frissen – sült kacsacombhoz láthatod a képen.
- Elteheted télre száraz dunsztban. Ez esetben tárold száraz, hűvös helyen.
Képek:saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások