Cseresznyebefőtt: finom, nagy szemű ropogós cseresznyéből a gyerekek és felnőttek nagy kedvence. Befőzni egyszerű, megenni nagy élmény!

Cseresznyebefőtt 1

Cseresznyebefőtt eltevése

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

  • 1,5 kg magos cseresznye
  • 6 – 7 dl víz (inkább legyen egy kicsit több, és maradjon, mint hogy utólag is forralni kelljen)
  • 20 dkg cukor (nem szentírás, lehet kicsit több vagy kevesebb)
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj, esetleg citromhéj (de a fűszer ízlés dolga, nem feltétlenül szükséges)
  • nátrium benzoát (a tökéletesen záró fedelek esetében nincs rá szükség)
  • 3 db 710 ml-es üveg (mostanában ez a szabvány méret) tetővel

Bevásárlólista (többszörösét is veheted)

  • 1,5 kg cseresznye
  • 1 tasak nátrium benzoát (ha ragaszkodsz a tartósítószerhez)
  • 20 dkg cukor
  • 1 db citrom

Emlékeztető: szegfűszeg, fahéj, (esetleg citromhéj

Megjegyzések:

  • A víz mennyiségét viszonylag pontosan meghatározhatod: amikor már benne vannak a gyümölcsök az üvegben, az egyiket megtöltöd vízzel, a vizet leöntöd, megméred a térfogatát, beszorzod hárommal és még fél decit hozzá teszel, hogy biztosan elég legyen.
  • Természetesen nagyobb mennyiségeket is eltehetsz, akkor arányosan növeld meg a hozzávalók mennyiségét. (Tájékoztatásul: 1 liter vízhez 30 dkg cukrot számíts.)

 Előkészítés

Szedés, vásárlás:

  • A cseresznye befőttnek akkor alkalmas, amikor már érett, de még nem puhult meg. Az is emellett szól, hogy a puhára érett cseresznye általában kukacos.
  • Ha neked kell leszedni, ügyelj arra, hogy szárastól szedd (de az ágakat ne törd le, mert ott jövőre nem lesz termés), mert a szár leszakításával a gyümölcsön sérülés keletkezik és ott megtelepedhetnek a mikroorganizmusok. Persze óhatatlan, hogy néhány darab leszakadjon a szárról, de azokat akár meg is eheted. Ha piacon vásárolsz, akkor is ügyelj arra, hogy olyan cseresznyét vegyél, amelyeken jórészt ott van a szára.

Mosás:

  • Ez a tartósítás első lépése. Szárastól mosd meg a gyümölcsöt. Rövid ideig (5 -10 perc) áztasd be, utána tedd át egy másik, vízzel töltött tálba. Onnan kivéve szűrőkanálon öblítsd le folyó vízzel.

Szárak eltávolítása

  • A mosott cseresznyéről eltávolítod a szárakat, közben át is válogatod. A hibás darabokat kidobod. A leszárazott gyümölcsöket szűrőkanálon még egyszer átöblíted. Ha felmerül a gyanú néhány szem átvizsgálása után, hogy kukac van benne, hagyd állni a vízben 2 óra hosszat, és a kukacok feljönnek a víz felszínére.

    Szárak eltávolítva

    Szárak eltávolítva

Üvegek előkészítése:

  • Az üvegeket tisztára mosod és kiforrázod.

Cseresznyebefőtt elkészítése

  1. A megtisztított magos cseresznyéket az üvegekbe teszed.

    Cseresznyék üvegben

    Cseresznyék üvegben

  2. Beleteszel néhány darab fűszert (nem szükséges).
  3. A kiszámított vízmennyiséget a cukorral felforralod és forrón a cseresznyére öntöd.
  4. Mindegyik üveg tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot teszel, majd  az üvegeket lezárod. Ha biztos vagy benne, hogy az üvegek légmentesen zárnak, a tartósítószert el is hagyhatod.
  5. Egy olyan méretű lábos aljára, amelyben az üvegek elférnek, több rétegű újságpapírt teszel, beleállítod az üvegeket, megtöltöd vízzel úgy, hogy kb. az üvegek 3/4 részéig érjen.

    Dunsztolás 1

    Dunsztolás 1

  6. Lefeded egy másik lábossal és lassan melegíteni kezded, hogy az üvegek belsejében levő gyümölcs is át tudja venni a hőmérsékletet. Amikor már forr a víz, figyeled az üvegek belsejét, és amikor gyöngyözni kezdenek, attól számítva még kb. 20 percig még forralod a vizet.

    Dunsztolás 2

    Dunsztolás 2

  7. A melegítést megszünteted, és addig tartod ott az edényt, amíg kihűl. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy két olyan edényt választok, amelyek egymásra illenek, mert a saját fedővel rendszerint nem lehet letakarni. A fazék azért nem nagyon alkalmas, mert ott nem látod a befőttben a gyöngyözést. Ha nem vagy gyakorlott ebben a munkában, ez így első hallásra egy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha néhányszor elvégezted és gyakorlatot szerzel benne, egyáltalán nem az.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (a kukacok eltávolítását és a kihűlést nem számítva): 15 perc
  • Üvegbe rakás, víz kimérése, lezárás: 10 perc
  • Vízmelegítés és forralás: 45 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 25 perc – ha többet teszel el, az idő is arányosan megnő)

Cseresznyebefőtt cukor nélkül, kimagozva

A kimagozott cseresznyét az üvegekbe teszed, jól lenyomkodod, hogy minél több férjen bele. A tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot teszel és az üvegeket csavaros tetővel lezárod. Lábosban kidunsztolod, a vízben hagyod kihűlni.

Címkézés, tárolás

Ha kihűltek az üvegek, letörölgeted, megírod a címkéket dátummal és felragasztod. Hűvös, szellős helyen (kamrában) tárold.

Cseresznyebefőtt készen

Cseresznyebefőtt készen

 

Cseresznyelekvárt, cseresznyedzsemet is készíthetsz, jó receptet adok hozzá.

 

Befőtt készítése és képek: Pap Zsuzsa