Sörtészta tojás nélkül is készíthető. Ez egy tojás nélüli panír. Ilyenkor a tojáshabból származó buborékokat sütőporral lehet pótolni.
Sörtészta tojás nélkül – recept
A sörtészta tojás nélkül egy olyan panír, amelyben a tojás helyett sör, sütőpor, liszt és étkezési keményítő keveréke alkotja a panírt.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók
4 adag zöldséghez
- 10 kanál finomliszt
- 2 kanál étkezési keményítő
- 1 tasak sütőpor
- 1 doboz nagyon lehűtött sör (esetleg 2 – 3 db jégkocka)
- só (mennyisége zöldségfüggő)
- akkora lábas, amiben a zöldségeknek legalább a fele egyszerre kisüthető
- annyi olaj a sütéshez, hogy a zöldségek „ússzanak” benne.
Bevásárlólista
- 1 tasak sütőpor
- 1 doboz sör
Emlékeztető: liszt, étkezési keményítő, étolaj (mind. 0,5 liter), só
Megjegyzések:
- A tojás nélküli panír speciális diéta esetében diétás panír is lehet.
- A zöldség mennyisége – étvágytól függően lehet 1 kg körüli mennyiség, például 1 fej brokkoli, karfiol vagy egy nagyobb tök fele.
- A zöldség lehet egyfajta (pl. cukkini, tök, patisszon, brokkoli), de többfélét is kisüthetsz egy-egy alkalommal.
- A tojással készült sörtészta receptjét is megtalálod az oldalamon.
Sörtészta tojás nélkül – előkészítés
- A sörtészta percek alatt elkészíthető, semmiféle előkészítést nem igényel.
- A sörtésztában kisütni kívánt zöldségeket meg kell tisztítani és akkora darabokra szétszedni vagy felvagdalni, hogy a forró olajban viszonylag gyorsan átsüljenek.
- Azokat a zöldségeket, amelyek kisütés után sót igényelnek, sütés előtt egy órával célszerű megsózni és állni hagyni, mert a sózás a zöldségeket megpuhítja és ezáltal gyorsabban átsülhetnek.
Sörtészta tojás nélkül – elkészítés
- A lisztet, keményítőt kanállal kiméred egy tálba.
- Beleteszed a sütőport összekevered.
- Hozzáteszed a hideg sört, esetleg egy-két jégkockát (az ötlet Fördős Z-től származik) és összekevered. A panír ezzel el is készült. Azért kell hidegnek lennie, mert a hideg masszából nem távoznak el a buborékok.
Megjegyzés:
- A sörtésztát 5 perc alatt elkészítheted. A panírozás és sütés természetesen több időt vesz igénybe. Megtalálod a Brokkoli sörtésztában c. receptemben.
Panírozás és sütés a sörtésztában
- Az olajat egy nagy lábasban felmelegíted. Annyi olajat használj, amennyiben a zöldségek „úszni” tudnak. Ha van hőmérőd, 200 fokra melegítsd, ha nincs, akkor figyeld az olaj színét, amely a magas hőmérsékleten világosabb lesz. Füstölnie viszont nem szabad, mert akkor már túlmelegedett.
- Az előkészített zöldségeket a sörtésztába mártod, kissé lecsepegteted és a forró olajba teszed (vigyázz, lehet, hogy fröcskölni fog, mert az eddig „nyugvó” buborékok most hirtelen képződnek).
- Sütés közben – ha mégsem tűnik elégnek az olaj, füleinél fogva kicsit megdöntögetheted a lábast mindkét oldalán váltakozva, így az olaj el fogja lepni a zöldségeket.
- Amikor a zöldségek egyik oldala szép világos barnára sült, minden darabot megfordítasz és a másik oldalukat is átsütöd.
- A megsült zöldségeket szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra teszed, akkor a rajtuk maradt olaj nagy részét a papírtörlő leszívja.
Tálalás
Tálalhatod
- mártogatóssal
- a zöldséghez illő mártással
- majonézzel.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások