Piskótatekercs készítése: nem boszorkányság. Többféle sütemény alapja: készülhet belőle lekváros tekercs, rolád vagy alagút különféle töltetekkel.

Piskótatekercs alaptészta

Piskótatekercs készítése

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

(mérleg nélkül)

A piskótához: liszt, kristálycukor, tojás

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
  • 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
  • néhány csepp citrom vagy ecet (a tojáshab felveréséhez
  • 2 evőkanál porcukor a tálaláskor történő szóráshoz.

Bevásárlólista

5 db tojás

Emlékeztető: liszt, kristálycukor, porcukor, citrom, töltelékhez: lekvár, kakaó vagy tortakrém

Megjegyzések:

  • Ha 1 evőkanál lisztet 1 evőkanál kakaóval helyettesítesz, kakaós piskótatekercs lesz az eredmény.
  • Töltheted: lekvárral vagy különféle krémekkel.
  • A tepsi mérete: nálam 23×34 cm-es
  • Ha kisebb a tepsid, készítsd 4 tojásból, ha nagyobb, 6 tojásból.

Piskótatekercs készítése

  1. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
  2. A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.

    Tojásfehérja felverése 1

    Tojásfehérje felverése 1

  3. Háztartási keverőgéppel vagy kézi habverővel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojáshab

  4. Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojássárgája hozzáadása

  5. Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

    Piskóta tészta

    Piskóta tészta

  6. A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.
  7. Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  8. 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
  9. Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.

    Sütés után

    Sütés után

  10. Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.

    Megsült piskóta

    Megsült piskóta

  11. A sütőpapírt leszeded.
  12. Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.
    Piskótalap feltekerve

    Piskótalap feltekerve

    Piskótatekercs készen

    Piskótatekercs készen

Megjegyzés:

A piskótatekercs készítése egyáltalán nem bonyolult. Arra kell leginkább vigyáznod a sütés után, hogy még melegen csavard fel, mert ha megvárod, amíg kiül, töredezni fog.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Pihentetés, hűtés: 25 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 20 perc)

Töltési lehetőségek

Baracklekvár

Baracklekváros piskótatekercs

Gesztenyekrém

Gyümölcsös krémek (pl. citrom, narancs, eper)

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.