Savanyú káposzta: a káposzta erjesztésével készült étel alapanyag, amely bizonyos tulajdonságaiban felülmúlja az eredeti alapanyag jellegzetességeit. 

Cserépedényben 1

Savanyú káposzta recept

Elkészítési idő: 7 nap

Hozzávalók

6 kg savanyú káposztához

  • 3 fej káposzta (hozzávetőlegesen 6 kg)
  • 3 nagy fej hagyma
  • 6 x 2,7 = 16,2 dkg só
  • 6 db babérlevél
  • 6 db csípős csöves paprika
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 kávéskanál mustármag
  • 1 szál torma (feltételes)
  • 3 db feldarabolt birsalma (feltételes)

Szükséged lesz még egy nagyjából 10 literes cserép-, üveg- vagy műanyag savanyító edényre, amely jól zárható.

Bevásárlólista

  • 3 fej káposzta (hozzávetőlegesen 6 kg)
  • 3 nagy fej hagyma
  • 6 db csípős csöves paprika
  • 1 tasak mustármag
  • 1 szál torma
  • 3 db birsalma

Emlékeztető: só, babérlevél, fekete szemes bors, köménymag

Savanyú káposzta készítse

avagy káposzta savanyítás

  1. A káposzták külső leveleit leszeded és megmosod. A belsejét – mivel a levelek szorosan egymásra simulnak – nem tudod, és nem is szükséges megmosni. A külső levelekről a vastag ereket levágod vagy kivágod.
  2. A káposzták torzsáját eltávolítod egyrészt azért, mert nem lehet szálasra szeletelni, másrészt azért, mert az íze kesernyés, ami nem lenne jó a savanyú káposztában.
  3. A megtisztított káposztákat felszeleteled. A szeletelést végezheted késsel vagy kézi káposztareszelővel.

    Káposzta szeletelés

    Káposzta szeletelés

  4. A hozzávalókat több részletben a fent megadott hozzávalók arányos részével összekevered.

    Sóval összekeverve

    Sóval összekeverve

  5. Részletekben a savanyító edénybe teszed és minden réteget döngöléssel tömörítesz. A tömörítés közben a káposzta levet enged.

    Cserépedényben 1

    Cserépedényben 1

  6. Súlyt helyezel a tetejére és lefeded.

    Cserépedényben 4

    Cserépedényben 2

  7. Szobahőfokon 7 napig, hidegebb helyen néhány nappal tovább állni hagyod. Ez alatt az idő alatt végbemegy az erjedés.  Közben két-három alkalommal kézzel átdolgozod.

Megjegyzés:

Ez a mennyiség több étel elkészítésére is elég. Mindig annyit vehetsz ki a savanyító edényből, amennyire szükség van. A többi benne maradhat. Az idő múlásával a káposzta egyre savanyúbb lesz, ezért a későbbi főzések előtt a káposztát rendszerint ki kell mosni.

A savanyú káposzta felhasználása

Az így elkészített savanyú káposzta nyersen fogyasztva nagyon egészséges, mivel magas a C vitamin tartalma. Ez különösen téli időkben lehet nagyon hasznos, mivel télen kevesebb a C vitamin más zöldségekben.

Savanyított káposzta

Savanyított káposzta

A savanyú káposztából készíthető ételek

 

Képek: saját készítés, saját felvételek