Savanyú káposzta: a káposzta erjesztésével készült étel alapanyag, amely bizonyos tulajdonságaiban felülmúlja az eredeti alapanyag jellegzetességeit.
Savanyú káposzta recept
Elkészítési idő: 7 nap
Hozzávalók
6 kg savanyú káposztához
- 3 fej káposzta (hozzávetőlegesen 6 kg)
- 3 nagy fej hagyma
- 6 x 2,7 = 16,2 dkg só
- 6 db babérlevél
- 6 db csípős csöves paprika
- 1 evőkanál szemes bors
- 1 teáskanál köménymag
- 2 kávéskanál mustármag
- 1 szál torma (feltételes)
- 3 db feldarabolt birsalma (feltételes)
Szükséged lesz még egy nagyjából 10 literes cserép-, üveg- vagy műanyag savanyító edényre, amely jól zárható.
Bevásárlólista
- 3 fej káposzta (hozzávetőlegesen 6 kg)
- 3 nagy fej hagyma
- 6 db csípős csöves paprika
- 1 tasak mustármag
- 1 szál torma
- 3 db birsalma
Emlékeztető: só, babérlevél, fekete szemes bors, köménymag
Savanyú káposzta készítse
avagy káposzta savanyítás
- A káposzták külső leveleit leszeded és megmosod. A belsejét – mivel a levelek szorosan egymásra simulnak – nem tudod, és nem is szükséges megmosni. A külső levelekről a vastag ereket levágod vagy kivágod.
- A káposzták torzsáját eltávolítod egyrészt azért, mert nem lehet szálasra szeletelni, másrészt azért, mert az íze kesernyés, ami nem lenne jó a savanyú káposztában.
- A megtisztított káposztákat felszeleteled. A szeletelést végezheted késsel vagy kézi káposztareszelővel.
Káposzta szeletelés
- A hozzávalókat több részletben a fent megadott hozzávalók arányos részével összekevered.
Sóval összekeverve
- Részletekben a savanyító edénybe teszed és minden réteget döngöléssel tömörítesz. A tömörítés közben a káposzta levet enged.
Cserépedényben 1
- Súlyt helyezel a tetejére és lefeded.
Cserépedényben 2
- Szobahőfokon 7 napig, hidegebb helyen néhány nappal tovább állni hagyod. Ez alatt az idő alatt végbemegy az erjedés. Közben két-három alkalommal kézzel átdolgozod.
Megjegyzés:
Ez a mennyiség több étel elkészítésére is elég. Mindig annyit vehetsz ki a savanyító edényből, amennyire szükség van. A többi benne maradhat. Az idő múlásával a káposzta egyre savanyúbb lesz, ezért a későbbi főzések előtt a káposztát rendszerint ki kell mosni.
A savanyú káposzta felhasználása
Az így elkészített savanyú káposzta nyersen fogyasztva nagyon egészséges, mivel magas a C vitamin tartalma. Ez különösen téli időkben lehet nagyon hasznos, mivel télen kevesebb a C vitamin más zöldségekben.
Savanyított káposzta
A savanyú káposztából készíthető ételek
- korhely leves
- töltött káposzta különféle formákban (hagyományos, erdélyi töltött káposzta, kolozsvári töltött káposzta )
Töltött káposzta
Erdélyi töltött káposzta tálalva 1
- székelykáposzta
Székelykáposzta
- húsos káposzta
- rakott káposzta.
Rakott káposzta
Képek: saját készítés, saját felvételek
Szia Zsuzsi!
Szerintem a só kimaradt, a babér viszont duplán szerepel. Köszönöm a receptet. Berni
Köszönöm, hogy szóltál!
A só nem maradt ki (a 2. tétel volt) a babér viszont tényleg kétszer szerepelt, az egyiket kitöröltem).