Medvehagyma: öt-hat éve jött divatba. Azóta a belőle készült ételeknek és ételkiegészítőknek se szeri, se száma. A levele és szára ehető – szezonja március közepétől április közepéig tart.
Medvehagyma
Szedése
- Bárhol lehet szedni, csak néhány helyen van tiltva. Van azonban néhány dolog, amelyre a szedésnél célszerű figyelni:
- A leveleket addig jó szedni, amíg nem virágzik.
- Mivel évelő növény, a szedésnél ügyelni kell arra, hogy a hagyma megmaradjon, és maradjon rajta levél (virág) is, hogy szaporodhasson.
- Összetéveszthető a gyöngyvirággal (annak levele szélesebb és nem fokhagymaszagú) és az őszi kikericcsel (amely viszont nem az erdőkben, hanem réteken található. Ezek levele mérgező, akár halálos is lehet a fogyasztásuk.
Medvehagyma ételek
Az alábbi táblázatban találsz 6 ételt, amelyek vagy medvehagymából készülnek, vagy medvehagymával ízesítettek, de ennél sokkal több van. Bemutatok háromféle tartósítási módot is.
[table "34" not found /]Medvehagyma a piacokon
A piacokon általában csokorban lehet vásárolni. Egy közepes csokor súly 10 dkg körül van. Azért írom ezt itt le, mivel az interneten található receptek egy része a zöldség mennyiségét súlyban adja meg. Az ételek készítésénél a szárat is fel lehet használni, sőt az feldarabolt szár zöldséges ételek ízesítésére is felhasználható. A levelek között rendszerint bimbó is előfordul. Ezeket ne használd fel.
Egészség
Ez a növény kedvezően hat a gyomor- és bélrendszerre, a kiválasztó szervrendszerre és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.
Javaslat a medvehagymához
Mivel ízvilága kellemes, és az egészségre is kedvező hatású, igyekezz belőle szezonban minél többet fogyasztani leves, püré, pesto formájában. Ha nagyon megkedvelted, akár tartósíthatod is – többféle módon.
Forrás és a szabadban készített képek: Wikipedia.
Szedett medvehagyma és ételképek: saját felvételek.
Legutóbbi hozzászólások