Birsalma tisztítása: nem egyszerű, mivel a gyümölcs kemény, sokszor hibás és felületét egy barnás bevonat borítja. Hát akkor hogyan?
Birsalma tisztítása
A birsalma tisztítás több lépcsőben végezhető el. Ezek a lépések a következők:
- A héjon levő barnás felület eltávolítása a legegyszerűbben úgy történik, hogy veszel egy darab kettőbe hajtott konyhai papírtörlőt (esetleg papírszalvétát), és a bevonatot a héjról ledörzsölöd. Ha már nem tisztít jól, mert tele van szösz-mösszel, akkor vegyél egy újabb darabot.
- A bevonat eltávolítása után következhet a mosás álló vízben (egy tálban), amelyben a gyümölcsök felületét kézzel ismételten átdörzsölöd. Látni fogod, hogy még lesznek a tálban bevonat-darabok.
- Öblítsd le folyó vízben az almákat.
- A darabolást végezd el egy deszkán. Azért darabold fel a hámozás előtt, mert egészben sokkal nehezebb vele dolgozni. A negyedbe vágott gyümölcsökből könnyebben kivágod a magházat, az esetleges rossz részeket és a héját is könnyebben lehámozhatod. (Itt jegyzem meg, hogy a héj eltávolítása nem minden esetben szükséges
- Héj eltávolítása (ha szükséges, egy kisebb méretű késsel már könnyen elvégezhető.
- Kiegészítés: megpróbálhatod darabolás előtt is hámozni, de szerintem úgy nehezebb.
Megjegyzés:
Sütéshez a birsalmát a legjobb félbe vágva és héjasan előkészíteni.
Mikor és hogyan célszerű a birsalmát tisztítani?
Ennek eldöntéséhez tudnod kell, hogy a birsalma héjában és héja alatt van a pektin, amely elősegíti a lekvár és egyéb készítmények sűrűsödését. Ebből következik, hogy a sűrűbb készítményekhez a héjával, a hígabb készítményekhez a héja nélkül célszerű a birsalmát főzni. Egyes esetekben (birsalmasajt) a lehámozott birsalmából nem is lehet a kívánt sűrűséget elérni.
Javaslatok:
- Birsalma befőtt: hámozva
- Birsalma dzsem és lekvár: mindkét változat elképzelhető (a héjas sűrűbb lesz)
- Birsalmasajt: héjastól (lehet magházzal együtt is főzni és utána passzírozni – sokan ezt teszik)
- Sült birsalma: félbe vágva és héjában sütve.
Birsalma tisztítása képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások