Birsalma: különleges gyümölcs. Szinte minden falusi kertben található egy birs fa: alma vagy körte. Csak formájukban eltérő, így általában csak birsalmaként szokták emlegetni.
A birsalma tulajdonságai, származása
A felhasználás szempontjából fontosabb tulajdonságai
- Édeskés, savanykás ízű, kissé fanyar.
- Felületét barnás bevonat fedi, amelyet feldolgozás előtt el kell távolítani.
- Állaga kemény, gyakran kukacos, ezért nehezebb a feldolgozása, mint más gyümölcsöké.
- Pektin tartalma magas, ezért felhasználják természetes pektin előállítására, és ezért lehet belőle birsalmasajtot készíteni.
- Értékes anyagai: vitaminok (C-vitamin tartalma kiemelkedő) és ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor, vas – kálium tartalma kiemelkedő). A magjából készült főzetek különféle egészségi problémák megoldására javasolt.
- Fajtái közül legismertebbek a bereczki (régi magyar fajta) és a konstantinápolyi birs. Mindkettő szárazságtűrő és télálló.
A birsalma eredete, származása
Őshazája a Kaukázus, Anatólia és Észak-Irán. Innen terjedt el Törökországban, majd szinte – Ausztrália kivételével – az egész világon. Ma Törökországban termelik a legtöbb birsalmát és nagyon sokféle módon el tudják készíteni. Hozzánk is onnan került és lett szinte minden kiskertnek lakója.
A birsalma felhasználása
Élelmiszeripari felhasználás
Különleges íze és pektin tartalma többféle felhasználási módot tesz lehetővé:
- Készítenek belőle almabort és pálinkát 2016-ban az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából alkották meg.
- Felhasználják természetes pektin előállítására, amelyet lekvárkészítésnél adalékként alacsony pektin tartalmú gyümölcsökhöz adagolnak.
- Gyártanak belőle gyümölcszselét és kandírozott gyümölcsöt.
Felhasználása a háztartásokban
Állaga kemény, a gyümölcs gyakran kukacos, ezért – bármi is készüljön belőle – előkészítése több munkát igényel, mint más gyümölcsöké.
Tisztítás előtt
Tisztítva
Darabolás
Ha ezt a munkát hajlandó vagy elvégezni, sokféle módon tudod felhasználni ezt a különleges gyümölcsöt. Összegyűjtöttem Neked a fontosabbakat:
- nyersen: savanyított káposzta ízesítése
- felszeletelve, párolva: birsalmás pite tölteléke
- fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) főzve: kompót (gyümölcsleves alap), köret húsokhoz
- megsütve, kevés cukorral vagy mézzel ízesítve desszert, vagy desszert alapanyag
- lekvár: cukorral, citrommal ízesítve megtartja szép világos színét.
Lekvár
- lekvár cukor nélkül (birsalma püré) mártásként akár húsok körete is lehet.
Püré sült tarjához
- befőtt
Befőtt
Birsalmasajt
Érdekesség: mitológiai történet
A legtöbb almáról szóló történetben valószínűleg a birsalmáról van szó. A trójai háború kirobbantója, az aranyalma is feltehetően a birsalma volt. Ezt ajándékozta Paris királyfi a legszebb nőnek, Aphroditénak, aki a világ legszebb asszonyát, szép Helénát ígérte neki az almáért cserébe. A szép Heléna azonban a spártai király felesége volt, ezért Parisnak el kellett rabolnia, amit meg is tett. Ez az esemény robbantotta ki a hosszú ideig tartó trójai háborút, amelyben végül is a görög törzsek egy csel bevetésével győzedelmeskedtek és Tróját lerombolták. (Forrás: nargourmet.blog.hu)
Képek: saját készítés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások