Birsalma: különleges gyümölcs. Szinte minden falusi kertben található egy birs fa: alma vagy körte. Csak formájukban eltérő, így általában csak birsalmaként szokták emlegetni.

Birsalma levéllel

A birsalma tulajdonságai, származása

A felhasználás szempontjából fontosabb tulajdonságai

  • Édeskés, savanykás ízű, kissé fanyar.
  • Felületét barnás bevonat fedi, amelyet feldolgozás előtt el kell távolítani.
  • Állaga kemény, gyakran kukacos, ezért nehezebb a feldolgozása, mint más gyümölcsöké.
  • Pektin tartalma magas, ezért felhasználják természetes pektin előállítására, és ezért lehet belőle birsalmasajtot készíteni.
  • Értékes anyagai: vitaminok (C-vitamin tartalma kiemelkedő) és ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor, vas – kálium tartalma kiemelkedő). A magjából készült főzetek különféle egészségi problémák megoldására javasolt.
  • Fajtái közül legismertebbek a bereczki (régi magyar fajta) és a konstantinápolyi birs. Mindkettő szárazságtűrő és télálló.

A birsalma eredete, származása

Őshazája a Kaukázus, Anatólia és Észak-Irán. Innen terjedt el Törökországban, majd szinte – Ausztrália kivételével – az egész világon. Ma Törökországban termelik a legtöbb birsalmát és nagyon sokféle módon el tudják készíteni. Hozzánk is onnan került és lett szinte minden kiskertnek lakója.

A birsalma felhasználása

Élelmiszeripari felhasználás

Különleges íze és pektin tartalma többféle felhasználási módot tesz lehetővé:

  • Készítenek belőle almabort és pálinkát 2016-ban az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából alkották meg.
  • Felhasználják természetes pektin előállítására, amelyet lekvárkészítésnél adalékként alacsony pektin tartalmú gyümölcsökhöz adagolnak.
  • Gyártanak belőle gyümölcszselét és kandírozott gyümölcsöt.

Felhasználása a háztartásokban

Állaga kemény, a gyümölcs gyakran kukacos, ezért – bármi is készüljön belőle – előkészítése több munkát igényel, mint más gyümölcsöké.

Birsalma tisztítás előtt

Tisztítás előtt

Birsalma tisztítva

Tisztítva

Birsalma darabolás

Darabolás

Ha ezt a munkát hajlandó vagy elvégezni, sokféle módon tudod felhasználni ezt a különleges gyümölcsöt. Összegyűjtöttem Neked a fontosabbakat:

  1. nyersen: savanyított káposzta ízesítése
  2. felszeletelve, párolva: birsalmás pite tölteléke
  3. fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) főzve: kompót (gyümölcsleves alap), köret húsokhoz
  4. megsütve, kevés cukorral vagy mézzel ízesítve desszert, vagy desszert alapanyag
  5. lekvár: cukorral, citrommal ízesítve megtartja szép világos színét.

    Birsalma lekvár

    Lekvár 

  6.  lekvár cukor nélkül (birsalma püré) mártásként akár húsok körete is lehet.

    Birsalma püré sült tarjához 2

    Püré sült tarjához

  7. befőtt

    Birsalma befőtt

    Befőtt 

birsalmasajt.

Birsalmasajt

Birsalmasajt

Érdekesség: mitológiai történet

A legtöbb almáról szóló történetben valószínűleg a birsalmáról van szó. A trójai háború kirobbantója, az aranyalma is feltehetően a birsalma volt. Ezt ajándékozta Paris királyfi a legszebb nőnek, Aphroditénak, aki a világ legszebb asszonyát, szép Helénát ígérte neki az almáért cserébe. A szép Heléna azonban a spártai király felesége volt, ezért Parisnak el kellett rabolnia, amit meg is tett. Ez az esemény robbantotta ki a hosszú ideig tartó trójai háborút, amelyben végül is a görög törzsek egy csel bevetésével győzedelmeskedtek és Tróját lerombolták. (Forrás: nargourmet.blog.hu)

 

Képek: saját készítés, saját felvételek