Lecsót eltenni vagy készen vásárolni? A szempontok,  amelyeknek alapján eldönthető ez a kérdés: az egészség, a pénz, az idő és a minőség. 

Kidunsztolt lecsó 1

Lecsót eltenni vagy készen vásárolni?

A kérdést négy szempont döntheti el:

  1. az egészség,
  2. a pénz
  3. az idő és
  4. a minőség.

Egészség

Amikor elteszel bármit, legalább az elkészítés folyamatát te felügyeled (sajnos, az alapanyagok kiválasztásánál kevés a lehetőség a jó döntésre, mivel a bio élelmiszerek az átlagembernek drágák – törekedj arra, hogy magyar terméket vásárolj). Egészségi szempontból tehát érdemes lecsót eltenni. 

Pénz

A nyersanyagok mindig kevesebbe kerülnek, mint a késztermék, tehát pénzt takarítasz meg. Ezt példákon is bemutatom majd. Pénzmegtakarítás szempontjából tehát érdemes lecsót eltenni. 

Idő

Természetesen a készen vásárolt lecsóhoz képest időt fektetsz be (itt is érvényes: az idő pénz), de ezt az időt valamennyire te szabályozhatod: akkor végzed el ezt a munkát, amikor egy kicsit több időd van és nyugodtan vond be a családtagokat: a párodat, nagyobb gyerekeidet a bevásárlásba és az előkészítésbe. Mivel nagy tételben főzöl, az egyes adagokra jutó idő kevesebb, mintha minden alkalommal főznél. Nagyon szerencsés vagy, ha ezt a munkát az édesanyád vagy a nagymamád elvégzi helyetted: akkor tiszta időnyereség. Ez az egyetlen pont, ami ellene szólhat annak, hogy érdemes lecsót eltenni. 

Lecsót eltenni – számít a minőség

Nézz meg egyszer pl. egy boltban vásárolható kész üveges lecsót és hasonlítsd össze egy otthon eltettel. A vásárolt lecsó 30 – 40 % paprikát tartalmaz, és az felszeletelve paradicsom szószban úszik (jó hígban). Az otthon eltett kb. 60 %-ot és darabos paradicsomot. Őszintén szólva az üzletekben kapható lecsót én meg sem venném, inkább lemondanék róla. Minőség szempontjából tehát egyértelműen érdemes lecsót eltenni. 

Lecsót eltenni vagy készen vásárolni

  

Lecsót eltenni – egy kis matematika

Amikor ezt a cikket írtam, az árak egészen másképp néztek ki. Ha a számokat átírjuk pl. 2020-ra, akkor elég nagy lesz a változás az infláció miatt. Nincs értelme, hogy most ezt kiszámítsam, mert nem tudhatom, hogy mikor olvasod ezt a leírást. Ha a módszert használod és behelyettesíted az aktuális árakat, ki tudod számolni, hogy az eltevés munkájával mennyi pénzt tudsz megtakarítani. Egy kis segítség:

Készen vásárolt lecsó 2020-ban a Tescoban

Készen vásárolt lecsó kistermelőnél

Lecsó eltenni:

  • Zöldpaprika           5 kg     á      150 Ft                    összesen  750 Ft
  • Paradicsom            2 kg            200 Ft                                  400 Ft
  • Hagyma                 1 kg            170 Ft                                  170 Ft
  • Zsír/olaj, paprika, só                                                             180 Ft

Összesen –  10 üveg lett                                                            1500 Ft   

Egy üveg ára                                                                             150 Ft

Üzletben (40 % paprikával 300-500 Ft)                                          400 Ft

Megtakarítás (a minőségről ne is beszéljünk) 1 üvegnél                      250 Ft

A fenti mennyiségből készült 10 üvegnél (nekem ennyi lett)           2500 Ft

Sok ez vagy kevés? – Döntsd el te!

Így tehetsz el lecsót!

 

Képek: saját eltevések saját felvételei