A tojásos nokedli salátával a magyar konyha kedvelt étele volt. Manapság már nem divat, pedig meggondolandó lenne beiktatni a mindennapok ételeibe.
Tojásos nokedli készítése
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
A tojásos nokedlihez:
- 25 dkg liszt
- 2 + 4 tojás
- 1 dl hideg víz
- 2 dkg vaj
- só
A salátához:
- 2 db fejes saláta
- 1 db citrom leve
- 2 evőkanál cukor
Bevásárló lista
- 25 dkg liszt
- 6 db tojás
- 2 dkg vaj
- 2 db nagyobb fejes saláta
- 1 db citrom
Emlékeztető: cukor
Megjegyzés:
Legyen egy nokedli-szaggatód, mert kézzel szaggatni nagyon hosszadalmas.
Előkészítés:
- Tegyél fel egy nagyobb (3 – 4 literes fazékban vizet. Tégy bele 1 evőkanál sót. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is kész leszel.
- Mosd meg a salátát és szedd le a külső leveleket. A belsejét cikkekre vágd fel.
- Készítsd el a salátalevet: egy bögrébe beleteszed a 3 evőkanál cukrot, a citromlét és 1 dl vizet. Keverd össze. Amikor a cukor feloldódott, kóstold meg, és ízlés szerint javíts rajta.
Tojásos nokedli készítése
- Üsd le egy tálba a 2 db tojást. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen. Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell (sőt nem is jó) hosszasan kevergetni.
- Amikor forr a víz, tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, több adagban főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
- Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek).
- Egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.
- A 4 db tojást üsd le egy kisebb tálba és keverd össze.
- A galuskára öntöd és megsózod. A ráöntött tojásmassza alul elkezd megszilárdulni, de fent még nem, ezért egy lapáttal folyamatosan emelgetni kell a félig megszilárdult alsó réteget. Akkor van kész, amikor a tojás egész mennyisége félig megszilárdult a galuskákon. A tojásnak nem szabad rántotta-szerűnek lennie.
- Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Nokedli kikeverése: 5 perc
- Nokedli kifőzése: 10 perc
- Tojás rásütése: 5 perc
Összesen: 35 perc
A tojásos nokedli tálalása
Ha csak úgy a tányérra teszed ezt az ételt, elég unalmasan néz ki. Feldobhatod, ha aláteszel néhány salátalevelet, snidlinget vagy petrezselyemzöldet szórsz a tetejére. A citromlével, cukorral elkészített salátát külön tányéron tedd mellé.
Szoktad készíteni?
A salátáról többet itt olvashatsz.
Érdekelhet még:
Tojásos nokedli képek: saját készítésű étel saját felvételei
A fiam szereti nagyon. Ő mindig kér a tetejére jó sok reszelt sajtot, ami a forró ételre szépen ráolvad.
Ez is olyan étel, ami sokféleképpen elkészíthető. Mi is sokféle módon szoktuk elkészíteni attól függően, hogy mi van itthon.