Székelykáposzta: a töltött káposzta méltánytalanul elhanyagolt kistestvére. Sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető, mert a húst nem töltelék formájában tartalmazza.

Székelykáposzta

Székelykáposzta, székelygulyás recept

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg sertéshús (sertéslapocka vagy oldalas – ez utóbbiból, mivel csontos, 1 kg kell)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy fejhagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír v. olaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika (ízlés szerint lehet egy része csípős)

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertéshús (sertéslapocka vagy oldalas – ez utóbbiból, mivel csontos, 1 kg kell)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma

Emlékeztető: zsír, édes piros fűszerpaprika, só

Megjegyzés:

Az ajánlott húsok közül – ha nem idegenkedsz a kissé zsírosabbaktól – legjobb az oldalas, amely az átlagosnál valamivel több zsírt tartalmaz. A benne levő csontok nagyon jó ízt adnak az ételnek. Amikor megfőtt, könnyen kiszedhető a húsdarabokból és nem kell étkezésnél a csontokkal bajlódni.

Előkészítés

  • A húst kockákra vágod (ha oldalas, olyan darabokra, hogy egy-egy darabban 1 borda legyen).
  • A hagymát apróra szeleteled.
  • A káposztát kóstold meg. Ha túl savanyú, mosd át hideg vízben. (A káposztát tartalmazó zacskóból egy bögrébe kifolyatod a levet. Ha nagyon kimostad a káposztát, később ezzel a vízzel tudod felengedni. Vizet töltesz a káposztára, kézzel jól átgyúrod, majd a zacskó aljára 2-3 kis lyukat készítesz, ahol a mosóvíz ki tud folyni. Ha nincs lé a káposztán, a mosóvízből tegyél félre.) Ez azért fontos művelet, mert ez fogja az étel karakterét meghatározni. Ha érett (nem frissen savanyított) a káposzta és nem mosod ki, nagyon savanyú lesz, ha nagyon kimosod, akkor pedig ízetlen.

Székelykáposzta készítése

  1. A húsból először pörkölt készül – oldalasból vagy lapockából.
  2. A hagymát a zsíron üvegesre párolod, leveszed a tűzhelyről (vagy félrehúzod), beleszórod és belekevered a piros paprikát, amely a zsírban feloldódik. (Ha a paprika túl forró hagymába kerül, megkeseredhet.)

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  3. Összekevered.

    Pörkölt alap készítése

    Pörkölt alap készítése

  4. Kevés vizet öntesz rá, beleteszed a húst, visszateszed a tűzhelyre, átforgatod, annyi vizet teszel rá, amennyi éppen ellepi, és megsózod.
    Hús hozzáadása

    Hús hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  5. Addig főzöd, amíg félig megpuhul. Részletesen a Sertéspörökölt készítésénél olvashatod.
    Főzés

    Főzés

    Pörkölt készen

    Pörkölt készen

  6. Ráteszed a káposztát és fedő alatt addig párolod (közben összekevered), amíg a káposzta is és a hús is puha lesz.
    Káposzta hozzáadása

    Káposzta hozzáadása

    Készen

    Készen

Elkészítési idő:

  • Sertéspörkölt elkészítése: 100 perc
  • Főzés: hús és káposzta együtt 40 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 30 perc)

Változat:

Készíthető úgy is, hogy a végén kevés liszttel megszórod, amely a levet be fogja sűríteni. Tejfölös habarást is lehet hozzá tenni. Én ezt nem szoktam, hanem kevés vizet használok a párolásnál, amelynek egy része elpárolog, így az étel szinte lé nélküli lesz.

Székelykáposzta tálalása

Tálalásnál (a nem tejfölös változatnál) tejföl és friss kenyér illik hozzá.

Székelykáposzta

 

Sztori: az igazi székelykáposzta

A neve után azt gondolnánk, hogy ez egy székely étel, pedig nem. A történetnek több változata van, az egyik ezek közül Petőfihez is kötődik. Az étel megalkotója Székely József levéltáros, aki Petőfi kortársa és barátja volt. Egyszer együtt ebédeltek a Gránátos utcai Komló étteremben. A készletek fogytán voltak és a kocsmáros Székely kérésére a maradék pörköltet összekeverte a maradék savanyú káposzta főzelékkel. Az alkotás olyan sikeres lett, hogy lassan elterjedt és beépült az éttermek és otthonok konyhai kínálatába. Az alkotó emlékezetére akár Székely káposzta is lehetne a neve. (Forrás: Wikipedia.)

 

Székelykáposzta képek: saját készítésű étel saját felvételei