Az eper az első gyümölcs, amely nálunk szabad földön megterem. Talán azért is tartjuk olyan nagy becsben. Ez a gyümölcs nyitja meg a befőzés szezonját is.
Érdekességek az eperről
Az alábbiak nekem is újdonságot jelentettek, gondolom neked is az egyik-másik az alábbiak közül:
- több száz éve gyógynövényként kezdték használni az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt. Később dísznövény lett, majd a 14. század óta fogyasztjuk gyümölcsként
- 100 g eper mindössze 30 kalóriát tartalmaz, így része lehet egy természetes fogyókúrának
- C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé és narancsé.
- leveléből megfelelő tisztítás és szárítás után olyan tea készíthető, amely vízhajtó és tisztító hatású.
(Megjegyzés: van allergén hatása, ezért gyermekeknek egy éves kor alatt nem adható!)
Forrás:
Az eper beszerzése
Az eperhez többféle módon juthatsz hozzá:
- megtermeled
- megvásárolod
- a mások által nagyban termelt gyümölcsöt jutányos áron magad szeded le.
Eper befőzés, tartósítás, felhasználás
A befőzési szezon az eperrel kezdődik. Sokféle módon lehet tartósítani: befőzéssel lehet készíteni belőle:
- dzsemet
- lekvárt
- vegyes dzsemeket, lekvárokat (eper és más gyümölcs)
- öntetet
- befőttet vörösborral
- befőttet rummal
- guruló fagyasztott epret (megfelelő módon lefagyasztva).
Fagyasztható. A fagyasztás legjobb módja, ha tálcán szétrakva fagyasztod, és utána dobozban vagy zacskóban tovább tárolod a mélyhűtőben. Ilyen formában különösen sütemények díszítésére alkalmas.
Epres sütemények: nagyon finomak:
Epres tiramisu
Fotók: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások