Az eper az első gyümölcs, amely nálunk szabad földön megterem. Talán azért is tartjuk olyan nagy becsben. Ez a gyümölcs nyitja  meg a befőzés szezonját is.

Eper

Érdekességek az eperről

Az alábbiak nekem is újdonságot jelentettek, gondolom neked is az egyik-másik az alábbiak közül:

  • több száz éve gyógynövényként kezdték használni az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt. Később dísznövény lett, majd a 14. század óta fogyasztjuk gyümölcsként
  • 100 g eper mindössze 30 kalóriát tartalmaz, így része lehet egy természetes fogyókúrának
  • C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé és narancsé.
  • leveléből megfelelő tisztítás és szárítás után olyan tea készíthető, amely vízhajtó és tisztító hatású.

(Megjegyzés: van allergén hatása, ezért gyermekeknek egy éves kor alatt nem adható!)

Forrás:

Antal Vali honlapja

Az eper beszerzése

Az eperhez többféle módon juthatsz hozzá:

  • megtermeled
  • megvásárolod
  • a mások által nagyban termelt gyümölcsöt jutányos áron magad szeded le.

Eper befőzés, tartósítás, felhasználás

A befőzési szezon az eperrel kezdődik. Sokféle módon lehet tartósítani: befőzéssel lehet készíteni belőle:

  • dzsemet
  • lekvárt

    Eperlekvár textiltetővel

    Eperlekvár textiltetővel

  • vegyes dzsemeket, lekvárokat (eper és más gyümölcs)
  • öntetet
  • befőttet vörösborral
  • befőttet rummal
  • guruló fagyasztott epret (megfelelő módon lefagyasztva).

Fagyasztható. A fagyasztás legjobb módja, ha tálcán szétrakva fagyasztod, és utána dobozban vagy zacskóban tovább tárolod a mélyhűtőben. Ilyen formában különösen sütemények díszítésére alkalmas.

Fagyasztás tálcán

Fagyasztás tálcán

Tárolás mélyhűtőben

Tárolás mélyhűtőben

Epres sütemények: nagyon finomak:

Pavlova eperrel

Epres szelet

Epres csokis torta

Epres desszert 

Epres tiramisu

 

Fotók: saját felvételek