Hagymaleves: a franciák kedven eledeleként vált híressé. Meglepően jó ízű, kevés alapanyagból, gyorsan elkészül. Itt egy jól bevált receptet találsz.

Hagymaleves 1

Hagymaleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 evőkanál sertés, liba- vagy kacsazsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,2 – 1,3 liter húsleves (vagy hús alaplé)
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • 4 szelet vékonyra vágott pirított kenyér
  • 5 dkg reszelni való sajt
  • Petrezselyem (friss,  mélyhűtött vagy szárított)

Bevásárlólista

  • 2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • 5 dkg reszelhető sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, liszt, hús alaplé, kenyér

Előkészítés

  • A hagymákat megtisztítod, megmosod és apróra vagy karikára vágod. Ha nincs fokhagymaprésed, a fokhagymákat is felvágod, kevés sót teszel rá és egy kés lapjával péppé nyomkodod.
  • A sajtot megreszeled.
  • A kenyereket megpirítod és kockákra vágod (ez sokkal egyszerűbb, mint kenyérkockákat pirítani). Ettem már olyan változatot is, amelyben a pirított kenyér szeletben volt a levesbe téve.

Hagymaleves készítése

  1. A zsírt felolvasztod.

    Zsír felolvasztva

    Zsír felolvasztva

  2. A hagymát a zsíron megdinszteled (üvegesre). Ne pirítsd le, mert barna hagyma-darabok fognak úszkálni a levesen.

    Hagyma dinsztelés

    Hagyma dinsztelés

  3. Hozzáadod a fokhagymapépet, megszórod liszttel és felöntöd a húsleves harmadrészével.

    Felengedve

    Felengedve

  4. Botmixerrel pépesíted.

    Pépesítés

    Pépesítés

  5. Hozzáadod a húsleves többi részét, a tejszínt vagy tejfölt (ez utóbbit először hígítsd fel egy bögrében a lével) és felforralod (egy-két percig forrjon csak, hogy a lében levő liszt ne maradjon nyers).

    Leves alap készen

    Leves alap készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Leves alap elkészítése: 10 perc
  • Pépesítés: 5 perc
  • Befejező munkák: 10 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

A kenyérkockákat szétosztod a tányérokban, ráteszed a reszelt sajtot.

Tálalás 1

Tálalás 1

Felöntöd a forró levessel. Megszórhatod vágott petrezselyemmel.

Tálalás 2

Tálalás 2

Megjegyzés:

Frissen tálald, mert állás közben a pirított kenyérkockák megpuhulnak.

Tálalva 1

Tálalva 

 

Ha nagyon eltérően készíted, kérlek tedd közkinccsé!

 

Hagymaleves kép: saját felvétel