Meggyes piskóta torta: a legegyszerűbb torták egyike. Alig különbözik a meggyes piskótától, de azért tovább hozzávalókat is tartalmaz. Egyszerű, gyors, próbáld ki!
Meggyes piskóta torta
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
20 cm-es tortaformához
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor (ebből 1 evőkanál kristálycukor)
- 6 evőkanál liszt
- 0,5 kg kimagozott meggy (mirelit is lehet)
- 5 dkg hámozott, szeletelt mandula
- 1/2 sütőpor
- 1 csipet só
- néhány csepp citromlé
Bevásárlólista
- 6 db tojás
- 10 dkg hámozott, szeletet mandula
- kb. 0,5 kg meggy vagy mirelit meggy
- 1 tasak sütőpor
- 1 db citrom (ha nincs otthon)
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, só
Előkészítés
- A tojásokat felütöd úgy, hogy a sárgáját és a fehérjét szétválasztod, külön-külön tálba teszed.
- Ha friss gyümölcsöt használsz, akkor magozd ki.
Meggyes piskóta torta készítése
- Melegítsd elő a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
- A tojásfehérjékhez nyomj néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
- Kezd el verni a tojásfehérjét kézi habverővel vagy kézi mixerrel. Amikor már felhabosodott, adagold hozzá a cukrot részletekben. A kristálycukrot a végén add hozzá. A hab akkor jó, hogy megtartja a formáját.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Keverd a habhoz a tojások sárgáit néhány fordulattal a géppel, vagy egy falappal vagy spatulával.
- A sütőport keverd a liszthez.
- Szitáld a lisztet részletekben a habhoz és mindig keverd össze. Vigyázz, a hab ne törjön össze.
- Amikor a tészta kész, tedd át sütőpapírral kibélelt formába és simítsd el a felületét.
- Rakd rá a kimagozott, kicsepegtetett meggyet és a mandula forgácsot.
- Tedd a 180 fokos sütőbe. 10 perc után vedd le a hőmérsékletet 160 fokra és ezen a hőmérsékleten süssd további 20 percet. Után tűpróbával ellenőrizd, hogy mikor sült át a piskóta.
- Az átsült piskótát 10 perc után vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
- Ezzel a torta el is készült. Kiveheted a formából.
Megjegyzés:
- Ezt az egyszerű tortát egyensúly tésztából is elkészítheted.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Piskóta tészta elkészítése, formába tétele: 25 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 60 perc
Meggyes piskóta torta tálalása
Szeletekre vágva tányérokon tálalod. Mandulaforgácsot szórhatsz rá és köré.
Készítés, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások