A meggyleves az egyik legkedveltebb ételünk. Mivel hideg leves, meleg nyári napok ideális étele. Nem lehet eleget főzni belőle. Most elárulom a finom leves titkait.
Meggyleves készítése
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
(4 személyre):
-
1 kg meggy
-
15-20 dkg cukor (leginkább kóstolással lehet eldönteni a helyes mennyiséget)
-
1/2 citrom héja
-
3-4 darabka fahéj
-
3-4 szem szegfűszeg
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál finom v. rétes liszt
-
1 dl tejszín (ha tejszínhabbal készíted)
-
1 liter víz
Bevásárlólista
- 1 kg meggy
- 1 db citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 200 ml habtejszín (ha tejszínhabbal szeretnéd tálalni)
Emlékeztető: cukor, liszt, szegfűszeg, darabos fahéj
Előkészítés
A meggyet megmosod (többször váltott vízben).
Leszárazod, kimagozod (ha maggal készíted, az asztalnál mindenki maga szedegetheti ki a magokat).
A fűszereket és a citromhéjat 1 dl vízben felforralod és a kimagozott meggyre szűröd (a kifőzött fűszereket kidobhatod) – ne úszkáljanak a fűszerek a lében. Ha nem zavarnak a fűszerek, ezt nem kell megtenned.
A meggyleves elkészítése
A meggyet egy lábasba teszed. ráteszed a cukrot, ráöntöd a vizet és a fűszeres vizet, összekevered, felmelegíted, felforralod. 15 percig főzöd.
Közben elkészíted a habarást. A 2 dl tejfölbe belekevered az 1 evőkanál lisztet.
Felengeded a meggy főzőlevével (kanalanként adagolva és összekeverve). Ha a meleg főzővízzel engeded fel, a lisztes keverék langyos lesz és sokkal könnyebben elkeveredik majd a levesben.
Hozzáöntöd a leveshez (közben kevered).
Felforralod.
Hagyod kihűlni, utána a hűtőben tovább hűtöd.
Elkészítési idő (hűlés, hűtés nélkül):
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Főzés: 15 perc
- Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 40 perc
Változat:
Gyümölcslevest hasonló módon készíthetsz.
A meggyleves készítésének titkai
Ha eddig még nem jöttél rá, akkor most elárulom, mitől lesz igazán finom:
- Használd a fűszereket: fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget.
- Főzd ki a fűszereket kevés vízben, akkor nem fognak úszkálni a levesben.
- Sűrítsd habarással: sűrítés után forrald fel és főzd néhány percig, hogy ne maradjon nyers a liszt.
A meggyleves tálalása
Ha van otthon mentalevél vagy citromfű, tégy egy ágat vagy egy szelet citromot a tetejére. Tejszínhabba is tálalható. Ez a változat még desszertként is megállja a helyét.
Megjegyzés:
Hasonló módon más gyümölcs leveseket is készíthetsz. Arra azonban ügyelj, hogy a levesnek legyen egy kis savanykás íze. Ha olyan gyümölcsből készíted, amely inkább édes, a savanyítás leginkább citrommal oldható meg. Egy karika citrom a tetejére citromfűvel vagy mentával nagyon szép látvány a tálalásnál.
A meggyleves képei: saját felvételek
Kívánatos, mutatós és finom Forrón és hidegen…..