Rizses zöldséges csirkefalatok: az alapanyagok szerencsés összeállítása folytán finom egytálétel készülhet, a színes zöldségeknek köszönhetően étvágygerjesztő megjelenésben.
Rizses zöldséges csirkefalatok
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2,5 dl rizs (kb. 20 dkg)
- 5 dl folyadék (húsleves, alaplé vagy víz)
- 2 dkg vaj
- 4 db kicsontozott felső csirkecomb (ha nem jutsz hozzá, csontozd ki) – vagy 2 db fél csirkemell filé
- 1 evőkanál olíva olaj
- 10 dkg mirelit zöldborsó
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 4 db kicsontozott felső csirkecomb
- 40 dkg mirelit zöldborsó (ha van otthon, nem kell venni)
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: rizs (ha nincs otthon, írd a bevásárlólistára), vaj, só, bors, olíva olaj
Előkészítés
- A rizst szűrőkanálon leöblíted, lecsepegteted.
- A rizs feltöltő levét felmelegíted. (Ha vizet használsz, vízforralóban melegítsd.)
- A sárgarépát megtisztítod, felkockázod.
- A húst (ha szükséges, kicsontozod) kockákra feldarabolod.
Megjegyzés:
A rizs párolását részletesen egy másik cikkemben találod.
Rizses zöldséges csirkefalatok készítése
- A rizst egy közepes nagyságú lábosba teszed. (Ha van vastagabb falú edényed, akkor abba, mivel az jobban tartja a benne levő élelmiszer hőmérsékletét.)
- Hozzáadod a felmelegített folyadékot és a vajat.
- Amikor a vaj megolvadt, megsózod, majd összekevered. Felforralod.
- Lefedve nagyon alacsony hőmérsékleten tartod konyharuhákkal letakarva 20 – 25 percig. Utána ellenőrzöd, hogy megpuhult-e illetve hogy felvette-e a vizet. Ha szükséges rövid ideig még tovább párolod.
- Közben a felkockázott sárgarépát és kevés sós vízben felteszed főni – kb. 20 perig fog tartani.
- Felaprítod a petrezselymet.
- A húst egy felforrósított serpenyőben egy evőkanál olíva olajon elősütöd, majd lefedve 10 percig párolod, utána fedő nélkül a fölösleges vizet elpárologtatod.
- Ezalatt egy kisebb lábosban kevés víz hozzáadásával a zöldborsót is megpárolod (1 – 2 perc elég).
- Amikor minden kész, a húst, a párolt rizst, a zöldségeket és a petrezselyem egy részét egy nagyobb tálban összekevered. Ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Rizs párolás, és az alatta elvégezhető egyéb munkák: 35 perc
- Összeállítás: 5 perc
Összesen: 50 perc
Rizses zöldséges csirkefalatok tálalása
Az elkészült ételt tányérokra teszed. Megszórod vágott petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások