Rizses zöldséges csirkefalatok: az alapanyagok szerencsés összeállítása folytán finom egytálétel készülhet, a színes zöldségeknek köszönhetően étvágygerjesztő megjelenésben.

Rizses zöldséges csirkefalatok

Rizses zöldséges csirkefalatok

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2,5 dl rizs (kb. 20 dkg)
  • 5 dl folyadék (húsleves, alaplé vagy víz)
  • 2 dkg vaj
  • 4 db kicsontozott felső csirkecomb (ha nem jutsz hozzá, csontozd ki) – vagy 2 db fél csirkemell filé
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 10 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 4 db kicsontozott felső csirkecomb
  • 40 dkg mirelit zöldborsó (ha van otthon, nem kell venni)
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: rizs (ha nincs otthon, írd a bevásárlólistára), vaj, só, bors, olíva olaj

Előkészítés

  • A rizst szűrőkanálon leöblíted, lecsepegteted.
  • A rizs feltöltő levét felmelegíted. (Ha vizet használsz, vízforralóban melegítsd.)
  • A sárgarépát megtisztítod, felkockázod.
  • A húst (ha szükséges, kicsontozod) kockákra feldarabolod.

    Kicsontozott feldarabolt csirkecomb

    Kicsontozott feldarabolt csirkecomb

Megjegyzés:

A rizs párolását részletesen egy másik cikkemben találod.

Rizses zöldséges csirkefalatok készítése

  1. A rizst egy közepes nagyságú lábosba teszed. (Ha van vastagabb falú edényed, akkor abba, mivel az jobban tartja a benne levő élelmiszer hőmérsékletét.)
  2. Hozzáadod a felmelegített folyadékot és a vajat.
  3. Amikor a vaj megolvadt, megsózod, majd összekevered. Felforralod.
  4. Lefedve nagyon alacsony hőmérsékleten tartod konyharuhákkal letakarva 20 – 25 percig. Utána ellenőrzöd, hogy megpuhult-e illetve hogy felvette-e a vizet. Ha szükséges rövid ideig még tovább párolod.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  5. Közben a felkockázott sárgarépát és kevés sós vízben felteszed főni – kb. 20 perig fog tartani.

    Párolt sárgarépa

    Párolt sárgarépa

  6. Felaprítod a petrezselymet.
  7. A húst egy felforrósított serpenyőben egy evőkanál olíva olajon elősütöd, majd lefedve 10 percig párolod, utána fedő nélkül a fölösleges vizet elpárologtatod.
    Hús sütése 1

    Hús sütése 1

    Hús párolása

    Hús párolása

    Hús sütése 2

    Hús sütése 2

  8. Ezalatt egy kisebb lábosban kevés víz hozzáadásával a zöldborsót is megpárolod (1 – 2 perc elég).

    Párolt zöldborsó

    Párolt zöldborsó

  9. Amikor minden kész, a húst, a párolt rizst, a zöldségeket és a petrezselyem egy részét egy nagyobb tálban összekevered. Ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Rizs párolás, és az alatta elvégezhető egyéb munkák: 35 perc
  • Összeállítás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Rizses zöldséges csirkefalatok tálalása

Az elkészült ételt tányérokra teszed. Megszórod vágott petrezselyemmel.

Rizses zöldséges csirkefalatok tálalva 1

Rizses zöldséges csirkefalatok tálalva 1

Rizses zöldséges csirkefalatok tálalva 2

Rizses zöldséges csirkefalatok tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa