Krokett krumplipüré maradékból: úgy elkészíthető, hogy sem ránézésre, sem ízre nem tudod megkülönböztetni a krumpliból készített változattól.

Krokett krumplipüré maradékból

Krokett krumplipüré maradékból

A statisztikákból ismert, hogy az u.n. jóléti országokban az élelmiszerek és elkészített ételekből nagy mennyiségek kerülnek a szemétbe. Ez  a recept egy lehetőség arra, hogy a megmaradt krumplipüré ne ott kössön ki. Próbáld ki, mert sokkal gyorsabban elkészül belőle a krokett, mint nyers krumpliból készítve, és ugyanolyan finom, ha szakszerűen készíted el.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

3 – 4 adag körethez

  • 0,4 kg krumplipüré (ez egy habosra felvert, nem folyékony massza)
    Krumplipüré habosítás

    Krumplipüré habosítás

    Krumplipüré

    Krumplipüré

  • 10 – 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • napraforgó olaj a sütéshez

Megjegyzés:

Természetesen más mennyiségű maradékból is elkészítheted. A liszt mennyiségét amúgy sem lehet pontosan meghatározni, mert ahány krumplipüré, annyi féle lisztmennyiség kell. Mivel maradékról beszélünk, egy tojásnál több nem kell hozzá.

Bevásárlólista

nem szükséges

Emlékeztető: liszt, tojás, só

Krokett krumplipüré maradékból – elkészítés

  1. A kissé megkeményedett maradék krumplipürét egy tálban villával összetöröd.

    Krumplipüré maradék összetörve

    Krumplipüré maradék összetörve

  2. Rászórsz 10 dkg lisztet.
  3. A krumplit és a lisztet összedolgozod.

    Liszt hozzákeverve

    Liszt hozzákeverve

  4. Hozzáadod a tojást, majd a tálban levő krumpli és liszt keverékével jól összekevered.

    Tojás hozzáadva

    Tojás hozzáadva

  5. Most derül ki, hogy megfelelő volt-e a liszt mennyisége. Ha nem formázható a massza, részletekben addig adsz hozzá még lisztet, amíg jól formázhatóvá válik. Közben szükség szerint sózod és adsz hozzá egy mokkás kanálnyi őrölt fehér borsot.
  6. Az így elkészített krumplis tésztát a tálban felvágod nagyjából egyforma részekre.

    Összeállítva

    Összeállítva

  7. Kiveszed az első részt, lisztezett deszkára teszed, tégla alakúra formázod és krokett méretre darabolod.
  8. A tésztadarabokat a lisztben kissé meghengergeted, két végét is laposra alakítod. Tálcára teszed.

    Megformázott krokettek

    Megformázott krokettek

  9. Utána hasonló módon feldolgozod a többi tészta darabot is.
  10. Serpenyőben felforrósítod az olajat (ne füstöljön!).
  11. Beleteszed a krokettek egy részét. Mindkét oldalukat aranybarnára sütöd.

    Krokettek sütése

    Krokettek sütése

  12. Amikor megsültek, szűrőkanálba teszed és alaposan lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés után

Elkészítési idő:

  • Krumplis tészta összeállítása: 5 perc
  • Tészta formázása: 15 perc
  • Sütés 2 részletben: 20 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

Tálalhatod köretként mártásos húsok (pl. vadas) mellé, vagy fűszeres tejföllel lehet egy jó reggeli is.

Krokett krumplipüré maradékból tálalva 1

Krokett krumplipüré maradékból tálalva 1

Krokett krumplipüré maradékból tálalva 2

Krokett krumplipüré maradékból tálalva 2

Kumpli krokatt fűszeres tejföllel

Kumpli krokatt fűszeres tejföllel

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa