Krokett krumplipüré maradékból: úgy elkészíthető, hogy sem ránézésre, sem ízre nem tudod megkülönböztetni a krumpliból készített változattól.
Krokett krumplipüré maradékból
A statisztikákból ismert, hogy az u.n. jóléti országokban az élelmiszerek és elkészített ételekből nagy mennyiségek kerülnek a szemétbe. Ez a recept egy lehetőség arra, hogy a megmaradt krumplipüré ne ott kössön ki. Próbáld ki, mert sokkal gyorsabban elkészül belőle a krokett, mint nyers krumpliból készítve, és ugyanolyan finom, ha szakszerűen készíted el.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
3 – 4 adag körethez
- 0,4 kg krumplipüré (ez egy habosra felvert, nem folyékony massza)
- 10 – 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- só, őrölt fehér bors
- napraforgó olaj a sütéshez
Megjegyzés:
Természetesen más mennyiségű maradékból is elkészítheted. A liszt mennyiségét amúgy sem lehet pontosan meghatározni, mert ahány krumplipüré, annyi féle lisztmennyiség kell. Mivel maradékról beszélünk, egy tojásnál több nem kell hozzá.
Bevásárlólista
nem szükséges
Emlékeztető: liszt, tojás, só
Krokett krumplipüré maradékból – elkészítés
- A kissé megkeményedett maradék krumplipürét egy tálban villával összetöröd.
- Rászórsz 10 dkg lisztet.
- A krumplit és a lisztet összedolgozod.
- Hozzáadod a tojást, majd a tálban levő krumpli és liszt keverékével jól összekevered.
- Most derül ki, hogy megfelelő volt-e a liszt mennyisége. Ha nem formázható a massza, részletekben addig adsz hozzá még lisztet, amíg jól formázhatóvá válik. Közben szükség szerint sózod és adsz hozzá egy mokkás kanálnyi őrölt fehér borsot.
- Az így elkészített krumplis tésztát a tálban felvágod nagyjából egyforma részekre.
- Kiveszed az első részt, lisztezett deszkára teszed, tégla alakúra formázod és krokett méretre darabolod.
- A tésztadarabokat a lisztben kissé meghengergeted, két végét is laposra alakítod. Tálcára teszed.
- Utána hasonló módon feldolgozod a többi tészta darabot is.
- Serpenyőben felforrósítod az olajat (ne füstöljön!).
- Beleteszed a krokettek egy részét. Mindkét oldalukat aranybarnára sütöd.
- Amikor megsültek, szűrőkanálba teszed és alaposan lecsepegteted.
Elkészítési idő:
- Krumplis tészta összeállítása: 5 perc
- Tészta formázása: 15 perc
- Sütés 2 részletben: 20 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
Tálalhatod köretként mártásos húsok (pl. vadas) mellé, vagy fűszeres tejföllel lehet egy jó reggeli is.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások