Kelbimbó főzelék: készítheted nyáron friss kelbimbóból, télen mirelitből. A kelkáposzta főzelékhez hasonlóan készül, krumplival keverve.

Kelbimbó főzelék

Kelbimbó főzelék

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 0,5 kg kelbimbó (mirelitből 45 dkg, mivel általában így csomagolják)
  • 40 dkg krumpli (4 db közepes méretű)
  • 2 pár debreceni
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors, kömény, majoránna

Bevásárlólista

  • 0,5 kg friss kelbimbó (vagy fél kg ill. 45 dkg mirelit)
  • 4 db közepes krumpli
  • 2 pár debreceni

Emlékeztető: sertészsír, liszt, fokhagyma, só, bors, kömény( 1 kiskanál), majoránna 2 kiskanál)

Megjegyzések:

  • Az eredmény hasonló lesz a kelkáposzta főzelékhez, de gyorsabban elkészíthető, mert a kelbimbót nem kell darabolni.
  • Ha friss zöldségből készíted, a kelbimbót főzd néhány percig és ezt a főzővizet öntsd ki. (A mirelit blansírozva van.)
  • A képeken 2 adag elkészítése szerepel.

Előkészítés

  • A kelbimbót lemosod, néhány percig előfőzöd (a mirelitet nem kell). Lábosba teszed.

    Kelbimbó

    Kelbimbó

  • A krumplit közben megtisztítod, kockákra vágod.

    Kockára vágott krumpli

    Kockára vágott krumpli

  • A debrecenit felkarikázod (ezt megteheted a zöldségek főzése közben).

    Karikára vágott kolbász

    Karikára vágott debreceni

  • A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod (ezt is megteheted a zöldségek főzések közen).

    Fokhagyma felaprítva

    Fokhagyma felaprítva

Kelbimbó főzelék készítése

  1. A krumplit a kelbimbóhoz teszed. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje (ha alaplevet használsz, még jobb lesz az étel). Főzni kezded. Ízlés szerint megsózod. Vigyázz, ha alaplével dolgozol, az már sózott!

    Kelbimbó és krumpli főzése

    Kelbimbó és krumpli főzése

  2. Elkészíted a rántást: a sertészsírt megolvasztod, megpirítod benne a lisztet. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed. Félrehúzod a tűzhelyen. Amíg a zöldségek megfőnek, ki fog hűlni.

    Rántás

    Rántás

  3. A karikára vágott debrecenit átsütöd.

    Sült kolbász karikák

    Sült kolbász karikák

  4. Amikor a zöldségek megpuhultak, a rátást felengeded a forró főzőlé egy részével. Belekevered a főzelékbe. (Nincs izgalom, így nem lesz csomós.) Ha túl sűrű lenne (a krumpli tartalmú főzelékekkel ez előfordulhat), felhígítod vízzel tetszés szerinti sűrűségűre. (Én egy kicsit túl főztem.)
  5. A zöldségeket megfűszerezed: hozzáadod a frissen őrölt borsot, a köményt, és végül a majoránnát.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  6. Felforralod. Szükség szerint további fűszer mennyiségeket is adhatsz hozzá. Ezzel a kelbimbó főzelék el is készült.

    Kelbimbó főzelék készen

    Kelbimbó főzelék készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Főzés és közben a kiegészítő munkák: 25 perc
  • Befejezés: 5 perc

Összesen: 40 perc

Kelbimbó főzelék tálalása

A főzeléket tányérokra mered. Tetejére teszed a debreceni karikákat, a belőle kifolyt piros zsírral megöntözöd.

Kelbimbó főzelék tálalva 1

Kelbimbó főzelék tálalva 1

Kelbimbó főzelék tálalva 2

Kelbimbó főzelék tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa