Kelbimbó főzelék: készítheted nyáron friss kelbimbóból, télen mirelitből. A kelkáposzta főzelékhez hasonlóan készül, krumplival keverve.
Kelbimbó főzelék
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 0,5 kg kelbimbó (mirelitből 45 dkg, mivel általában így csomagolják)
- 40 dkg krumpli (4 db közepes méretű)
- 2 pár debreceni
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál liszt
- 4 gerezd fokhagyma
- Fűszerek: só, frissen őrölt bors, kömény, majoránna
Bevásárlólista
- 0,5 kg friss kelbimbó (vagy fél kg ill. 45 dkg mirelit)
- 4 db közepes krumpli
- 2 pár debreceni
Emlékeztető: sertészsír, liszt, fokhagyma, só, bors, kömény( 1 kiskanál), majoránna 2 kiskanál)
Megjegyzések:
- Az eredmény hasonló lesz a kelkáposzta főzelékhez, de gyorsabban elkészíthető, mert a kelbimbót nem kell darabolni.
- Ha friss zöldségből készíted, a kelbimbót főzd néhány percig és ezt a főzővizet öntsd ki. (A mirelit blansírozva van.)
- A képeken 2 adag elkészítése szerepel.
Előkészítés
- A kelbimbót lemosod, néhány percig előfőzöd (a mirelitet nem kell). Lábosba teszed.
- A krumplit közben megtisztítod, kockákra vágod.
- A debrecenit felkarikázod (ezt megteheted a zöldségek főzése közben).
- A fokhagymát megtisztítod, apróra vágod (ezt is megteheted a zöldségek főzések közen).
Kelbimbó főzelék készítése
- A krumplit a kelbimbóhoz teszed. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje (ha alaplevet használsz, még jobb lesz az étel). Főzni kezded. Ízlés szerint megsózod. Vigyázz, ha alaplével dolgozol, az már sózott!
- Elkészíted a rántást: a sertészsírt megolvasztod, megpirítod benne a lisztet. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzá teszed. Félrehúzod a tűzhelyen. Amíg a zöldségek megfőnek, ki fog hűlni.
- A karikára vágott debrecenit átsütöd.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, a rátást felengeded a forró főzőlé egy részével. Belekevered a főzelékbe. (Nincs izgalom, így nem lesz csomós.) Ha túl sűrű lenne (a krumpli tartalmú főzelékekkel ez előfordulhat), felhígítod vízzel tetszés szerinti sűrűségűre. (Én egy kicsit túl főztem.)
- A zöldségeket megfűszerezed: hozzáadod a frissen őrölt borsot, a köményt, és végül a majoránnát.
- Felforralod. Szükség szerint további fűszer mennyiségeket is adhatsz hozzá. Ezzel a kelbimbó főzelék el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Főzés és közben a kiegészítő munkák: 25 perc
- Befejezés: 5 perc
Összesen: 40 perc
Kelbimbó főzelék tálalása
A főzeléket tányérokra mered. Tetejére teszed a debreceni karikákat, a belőle kifolyt piros zsírral megöntözöd.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások