Lecsós bab: a megfőtt babba a főzés végén lecsó is kerül. A szokásos babfőzeléktől kissé eltérő megoldás – finom és laktató.

Lecsós bab

Lecsós bab

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 50 dkg mirelit fejtett bab
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 – 4 db zöldpaprika
  • 1 dl eltett paradicsomlé
  • 2 db paradicsom

Bevásárlólista

  • 50 dkg mirelit fejtett bab
  • 3 – 4 db zöldpaprika (lehet színes)
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 db hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna

Emlékeztető: fokhagyma, só

Megjegyzések:

  • Ha nagyobb adagokat szeretnél készítsd a lecsót 4 db paprikából.
  • A bab elég nehéz étel, ezért nem célszerű túl nagy adagokkal számolni.

Előkészítés

  • A babot felengeded, leöblíted.

A többi előkészítő műveletet elvégezheted a bab főzése közben:

  • A szalonnát kis kockákra vágod. (A szalonnabőrt a babhoz adod.)
  • Az egyik hagymát negyedekbe (ezt a babhoz adod), a másikat félkarikákra vágod.
  • A paradicsomokat 4 részre vágod (ha kényes vagy rá, forró vízbe mártás után húzd le a héját).
  • A fokhagymát felaprítod.

Lecsós bab készítése

A babot felteszed főni. Annyi vizet öntesz hozzá, hogy egy-két ujjnyira ellepje. Kevés sót adsz hozzá. Főzés közben figyelj rá, hogy mindig maradjon rajta víz.  (A főzése tovább tart, mint gondoltam.) Hozzáadod a négybe vágott hagymát, a felaprított fokhagyma felét és a szalonnabőrt.

Bab főzése

Bab főzése

Amig a bab fő, elkészíted a lecsót:

  1. A felkockázott szalonna zsírját kiolvasztod.
  2. Ráteszed a félkarikákra vágott hagymát, üvegesre párolod.

    Lecsó 1

    Lecsó 1

  3. Hozzáadod a zöldpaprikákat, a felaprított fokhagyma másik felét, kevergeted, amíg levet nem enged.

    Lecsó 2

    Lecsó 2

  4. Amikor a paprika is majdnem megfőtt, hozzáadod a paradicsomlét és a feldarabolt paradicsomot. Ha szükséges, kevés sót is teszel hozzá.
    Lecsó 3

    Lecsó 3

    Lecsó 4

    Lecsó 4

    Lecsó 5

    Lecsó 5

Amikor a bab megfőtt, kiveszed belőle a hagymát és a szalonnabőrt. Hozzá teszed a lecsót.

Főtt bab és lecsó

Főtt bab és lecsó

Összekevered és összefőzöd. Kevés lé maradjon rajta. Ezzel az étel elkészült.

Megjegyzések:

  • A lecsó részletesebb receptjét itt találod.
  • A lecsót készítheted fűszerpaprikával is.

Elkészítési idő:

A bab főzési ideje: kb. másfél óra. A többi művelet ezalatt elvégezhető.

Lecsós bab tálalása

Az elkészült ételt kicsit mélyebb tányérokba szeded, petrezselyemmel díszítheted.

Lecsós bab tálalva 1

Lecsós bab tálalva 1

Lecsós bab tálalva 2

Lecsós bab tálalva 2