Húsos olívás tésztasaláta: a tészta mellett ennek a salátának a hús fontos alkotója, de nagy a variációk száma: készülhet sült vagy párolt csirke- vagy más baromfihúsból, sertéshúsból, sőt ilyen maradékból is.

Húsos olívás tésztasaláta

Húsos olívás tésztasaláta

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A salátához:

  • 25 dkg masni tészta (olasz nevén farfalle)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 20 dkg párolt csirkemell (lehet comb, vagy más hús, sőt sülthús maradék is)
  • 5 dkg félkemény sajt (én Morbier francia sajtot használtam, de más is lehet)
  • 20 szem kimagozott fekete olíva bogyó

    Olíva bogyó

    Olíva bogyó

  • 5 dkg dióbél
  • 1/4 kápia paprika
  • 20 db kis bazsalikom levél
  • 4 db kis bazsalikom bóbita

Az öntethez:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olíva olaj

Bevásárlólista

  • 25 dkg 8 tojásos masni tészta
  • 1 db csirkemell (a fele kell csak az ételbe)
  • 5 dkg félkemény sajt
  • 1 kis üveg kimagozott fekete olíva bogyó
  • 1 db citrom
  • 5 dkg dióbél
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kis cserép vagy 1 csomag szárított bazsalikom 

Emlékeztető: olíva olaj, só

Előkészítés

  • A tésztát sós vízben kifőzöd, 1 evőkanál olíva olajjal összekevered, hogy ne ragadjon össze, félre teszed egy nagyobb tálban (azért kell egy nagyobb tál, hogy majd a többi hozzávaló is elférjen benne, sőt még össze is lehessen keverni). Hagyod kihűlni.

    Kifőzött masni tészta

    Kifőzött masni tészta

  • A párolt csirkemellet csíkokra, vagy más kisebb darabokra vágod.
  • A sajtot és a kápia paprikát kis kockákra feldarabolod.
  • A diót durvára vágod, egy kávéskanál olíva olajon megpirítod.
  • Az öntethez szükséges citromlevet és olíva olajat összerázod.

Húsos olívás tésztasaláta elkészítése

  1. A saláta hozzávalóit – a bazsalikom levelek fele és a bóbiták kivételével – a tálban félretett tésztára teszed.

    Saláta alkotók tálban

    Saláta alkotók tálban

  2. Összekevered. Megkóstolod. Ízlésed szerint megsózod.
  3. Ráöntöd a citromlé és olíva olaj keverékét. Ezzel a saláta elkészült.

    Húsos olívás tésztasaláta tálban

    Tésztasaláta tálban

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc

Összesen: 20 perc

Megjegyzés:

A saláta újhagymával készített változatát egy másik cikkemben találod.

Tálalás

Az összekevert salátát tányérokra teszed. Bazsalikom levelekkel és bóbitával díszíted.

Húsos olívás tésztasaláta tálalva 1

Húsos olívás tésztasaláta tálalva 1

Húsos olívás tésztasaláta tálalva 2

Húsos olívás tésztasaláta tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa (A salátát Lajos Mari hasonló készítménye ihlette.)