Pulykahús leves eperlevéllel: a pulyka nyakából és szárnyából nagyon jó leves készíthető. Levesbetétként eperlevél, cérnametélt vagy daragaluska is illik hozzá.

Pulykahús leves eperlevéllel

Pulykahús leves eperlevéllel

Pulykahús leves eperlevéllel

A leves készítéséhez lehetőleg magyar pulykát használj.

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

6 adag húsleveshez

  • 1 db pulykanyak
  • 2 db pulyka alsó szárny vagy 1 db egész pulykaszárny
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 közepes zeller gumó
  • 10 -12 db kisebb karfiol rózsa
  • 10 -15 szem fekete bors
  • só (szükség szerint)
  • 10 dkg szárított vagy otthon készített eperlevél

Bevásárlólista

  • 1 db pulykanyak
  • 2 db pulyka alsó szárny vagy 1 db egész pulykaszárny
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db közepes zeller gumó
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 db tojás
  • 1 csomag eperlevél tészta (otthon is elkészítheted)

Emlékeztető: liszt, só, fekete szemes bors, ha készíted az eperlevelet, tojás is legyen otthon

Előkészítés

  • A pulyka részeit átnézed, megtisztítod, leöblíted.
  • A húst egy nagy lábosban felteszed annyi vízzel, amennyi ellepi.
  • Felforralod és a vizet leöntöd róla.
  • A lábost kimosod, a húst lemosod.

Pulyka húsleves eperlevéllel – elkészítés

Az elkészítés módja nagyon hasonlít egy jó marhahúsleves készítéséhez.

  1. A megtisztított húst 2,5 -3 liter tiszta vízben felteszed főni.

    Pulykahús leves főzése 1

    Pulykahús leves főzése 1

  2. 1 óra elteltével megsózod. (Vigyázz a sóval, mert főzés közben a víz egy része elpárolod.
  3. Lassan, gyöngyözve tovább főzöd addig, amíg a hús már majdnem puha lesz. Ez 2 óra hosszat is eltarthat.

    Pulykahús leves főzése 2

    Pulykahús leves főzése 2

  4. Amíg a hús fő, előkészíted a zöldségeket: megtisztítod és hasábokra (a zellert darabokra) vágod.

    Feldarabolt zöldségek

    Feldarabolt zöldségek

  5. A karfiolt rózsáira szeded és egy külön edényben megfőzöd, a főzővizet leöntöd és tálalásig félre teszed, mert csak akkor teszed a levesbe.

    Blansírozott karfiol rózsák

    Blansírozott karfiol rózsák

  6. A megfelelő időben a zöldségeket hozzáadod a leveshez. Ha van otthon zeller zöldet, abból is tégy hozzá egy-két szálat.

    Zöldségek hozzáadva

    Zöldségek hozzáadva

  7. Az eperlevél tésztát kifőzöd egy kisebb edényben. Leszűröd és kevés – a leves tetején összegyűlt zsírt keversz hozzá, hogy ne ragadjon össze.
  8. Amikor a hús is és a zöldségek is megpuhultak, a leves elkészült.
  9. A zöldségeket és a húst külön kiszeded, melegen tartod és a levest leszűröd. Ha szükséges, még megsózod.
  10. A húst a csontokról leszeded, a csontokat a szárnyon levő bőrrel együtt kidobod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzés: 150 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 180 perc

Pulykahús leves eperlevéllel – tálalás

A húsdarabokat, a zöldségeket, a karfiolt és az eperlevél tésztát tányérokra teszed. A leszűrt levesből a szükséges mennyiséget forrón ráöntöd.

Pulykahús leves eperlevéllel tálalva 1

Pulykahús leves eperlevéllel tálalva 1

Pulykahús leves eperlevéllel tálalva 2

Pulykahús leves eperlevéllel tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa