Pulykahús leves eperlevéllel: a pulyka nyakából és szárnyából nagyon jó leves készíthető. Levesbetétként eperlevél, cérnametélt vagy daragaluska is illik hozzá.
Pulykahús leves eperlevéllel
A leves készítéséhez lehetőleg magyar pulykát használj.
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók
6 adag húsleveshez
- 1 db pulykanyak
- 2 db pulyka alsó szárny vagy 1 db egész pulykaszárny
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 közepes zeller gumó
- 10 -12 db kisebb karfiol rózsa
- 10 -15 szem fekete bors
- só (szükség szerint)
- 10 dkg szárított vagy otthon készített eperlevél
Bevásárlólista
- 1 db pulykanyak
- 2 db pulyka alsó szárny vagy 1 db egész pulykaszárny
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 db közepes zeller gumó
- 1 kis fej karfiol
- 1 db tojás
- 1 csomag eperlevél tészta (otthon is elkészítheted)
Emlékeztető: liszt, só, fekete szemes bors, ha készíted az eperlevelet, tojás is legyen otthon
Előkészítés
- A pulyka részeit átnézed, megtisztítod, leöblíted.
- A húst egy nagy lábosban felteszed annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Felforralod és a vizet leöntöd róla.
- A lábost kimosod, a húst lemosod.
Pulyka húsleves eperlevéllel – elkészítés
Az elkészítés módja nagyon hasonlít egy jó marhahúsleves készítéséhez.
- A megtisztított húst 2,5 -3 liter tiszta vízben felteszed főni.
- 1 óra elteltével megsózod. (Vigyázz a sóval, mert főzés közben a víz egy része elpárolod.
- Lassan, gyöngyözve tovább főzöd addig, amíg a hús már majdnem puha lesz. Ez 2 óra hosszat is eltarthat.
- Amíg a hús fő, előkészíted a zöldségeket: megtisztítod és hasábokra (a zellert darabokra) vágod.
- A karfiolt rózsáira szeded és egy külön edényben megfőzöd, a főzővizet leöntöd és tálalásig félre teszed, mert csak akkor teszed a levesbe.
- A megfelelő időben a zöldségeket hozzáadod a leveshez. Ha van otthon zeller zöldet, abból is tégy hozzá egy-két szálat.
- Az eperlevél tésztát kifőzöd egy kisebb edényben. Leszűröd és kevés – a leves tetején összegyűlt zsírt keversz hozzá, hogy ne ragadjon össze.
- Amikor a hús is és a zöldségek is megpuhultak, a leves elkészült.
- A zöldségeket és a húst külön kiszeded, melegen tartod és a levest leszűröd. Ha szükséges, még megsózod.
- A húst a csontokról leszeded, a csontokat a szárnyon levő bőrrel együtt kidobod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Főzés: 150 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 180 perc
Pulykahús leves eperlevéllel – tálalás
A húsdarabokat, a zöldségeket, a karfiolt és az eperlevél tésztát tányérokra teszed. A leszűrt levesből a szükséges mennyiséget forrón ráöntöd.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Annyiban szeretnék hozzászólni, hogy „fehér répa”, mint olyan nem létezik, csak „petrezselyem gyökér” van!
Tisztelettel: K. P. Olga
4