Káposzta leves debrecenivel: kevés hozzávalót tartalmazó, jó ízű, gyorsan elkészíthető leves, melengető a  hideg napokra. kicsit hasonlít a korhely leveshez.

Savanyúkáposzta leves debrecenivel

Káposzta leves debrecenivel

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg savanyú káposzta

    Hozzávalók 1

    Hozzávalók 1

  • 10 dkg füstölt szalonna (lehet húsos szalonna is, például kolozsvári szalonna)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db szárított csípős piros paprika
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 2 pár debreceni (lehet hasonló mennyiségű főzőkolbász is
  • só, bors
  • 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem
  • tálaláshoz 2 evőkanál tejföl

Megjegyzések:

  • Ez a leves még finomabb lehet, ha füstölt hús főző levével készíted.
  • Ha könnyebbre szeretnéd készíteni, debreceni helyett virslit is tehetsz bele.
  • A képek 2 személyre főzött levest tartalmaznak.

Bevásárlólista

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
  • 2 pár debreceni
  • 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, piros fűszerpaprika, 1 db szárított csípős paprika, liszt, tejföl

Előkészítés

  • A savanyú káposztát feldarabolod
  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát félkarikára vágod.
  • A fokhagymát felszeleteled
  • A debrecenit karikákra szeleteled.

    Hozzávalók 2

    Hozzávalók 2

Káposzta leves debrecenivel – elkészítés

  1. A szalonnából a zsírt kiolvasztod abban a lábosban, fazékban, amelyben a levest elkészíted. A pörcöt kiszeded.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A szalonna zsírban megpárolod a hagymakarikákat, az utolsó percben beledobod a fokhagymát is.

    Hagymák és káposzta párolása

    Hagymák és káposzta párolása

  3. Ráteszed a káposztát. Néhány percig együtt párolod a hagymával, majd megszórod a liszttel.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  4. Összekevered.
  5. Megszórod a piros paprikával, összekevered.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Felöntöd 1 liter vízzel.
  7. Beledobod a csípős piros paprikát, a köményt.

    Felöntés és főzés

    Felöntés és főzés

  8. Megkóstolod. Szükség szerint megsózod.
  9. Addig főzöd, amíg a káposzta megpuhul. Ez hozzávetőlegesen 20 – 25 perc lesz.
  10. Beleteszed a karikára vágott debrecenit, visszateszed a pörcöt és főzöd még 5 percig.
  11. Ezzel a leves el is készült.

    Savanyúkáposzta leves debrecenivel készen

    Káposzta leves debrecenivel készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Párolás: 10 perc
  • Főzés: 30 perc

Összesen: 50 perc

Káposzta leves debrecenivel – tálalás

Tálalásnál tejfölt kínálj hozzá. (Ki ne hagyd, mert a tejföl adja meg a leves még finomabb ízét. (Ebbe a levesbe tejszín nem való.)

Savanyúkáposzta leves debrecenivel tálalva-1

Káposzta leves debrecenivel tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa