Káposzta leves debrecenivel: kevés hozzávalót tartalmazó, jó ízű, gyorsan elkészíthető leves, melengető a hideg napokra. kicsit hasonlít a korhely leveshez.
Káposzta leves debrecenivel
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna (lehet húsos szalonna is, például kolozsvári szalonna)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 db szárított csípős piros paprika
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 kávéskanál köménymag
- 2 pár debreceni (lehet hasonló mennyiségű főzőkolbász is
- só, bors
- 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem
- tálaláshoz 2 evőkanál tejföl
Megjegyzések:
- Ez a leves még finomabb lehet, ha füstölt hús főző levével készíted.
- Ha könnyebbre szeretnéd készíteni, debreceni helyett virslit is tehetsz bele.
- A képek 2 személyre főzött levest tartalmaznak.
Bevásárlólista
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma
- 2 pár debreceni
- 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, piros fűszerpaprika, 1 db szárított csípős paprika, liszt, tejföl
Előkészítés
- A savanyú káposztát feldarabolod
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát félkarikára vágod.
- A fokhagymát felszeleteled
- A debrecenit karikákra szeleteled.
Káposzta leves debrecenivel – elkészítés
- A szalonnából a zsírt kiolvasztod abban a lábosban, fazékban, amelyben a levest elkészíted. A pörcöt kiszeded.
- A szalonna zsírban megpárolod a hagymakarikákat, az utolsó percben beledobod a fokhagymát is.
- Ráteszed a káposztát. Néhány percig együtt párolod a hagymával, majd megszórod a liszttel.
- Összekevered.
- Megszórod a piros paprikával, összekevered.
- Felöntöd 1 liter vízzel.
- Beledobod a csípős piros paprikát, a köményt.
- Megkóstolod. Szükség szerint megsózod.
- Addig főzöd, amíg a káposzta megpuhul. Ez hozzávetőlegesen 20 – 25 perc lesz.
- Beleteszed a karikára vágott debrecenit, visszateszed a pörcöt és főzöd még 5 percig.
- Ezzel a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Párolás: 10 perc
- Főzés: 30 perc
Összesen: 50 perc
Káposzta leves debrecenivel – tálalás
Tálalásnál tejfölt kínálj hozzá. (Ki ne hagyd, mert a tejföl adja meg a leves még finomabb ízét. (Ebbe a levesbe tejszín nem való.)
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások