Rántott csontos csirkecomb: a csont jó ízt ad a húsnak, ezért a csonttal együtt rántott csirke finomabb. Fontos azonban, hogy jól átsüljön. Ehhez kell egy kis praktika.
Rántott csontos csirkecomb
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 főre
- 4 db csirkecomb
- 4 evőkanál liszt (nem pontos adat)
- 6 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
- 3 db tojás (nem pontos adat)
- 6 dl étolaj
- só
Megjegyzés:
- A képeken 2 db csirkecomb készítését látod.
Bevásárlólista
- 4 db csirkecomb
- 1 liter étolaj
- 3 db tojás
Emlékeztető: só, liszt, zsemlemorzsa
Előkészítés
- A csirkecombokat megtisztítod, leöblíted, alsó és felső részre kettévágod.
- A bőrrel ellentétes oldalon a csontok mellet felvágod, a két oldalánál is – ahol vastagabb a hús, bevágod, hogy kicsit vékonyabb legyen. (Az így előkészített combokat láthatod a képen.) Igy biztosan átsülnek a csirkecombok a csontok mellett is.
- Mindkét oldalukat megsózod.
Megjegyzés:
- Ha előző nap végzed el az előkészítést, akkor ne sózd meg, csak majd panírozás előtt.
Rántott csontos csirkecomb készítése
- Előkészítesz három akkora tányért, kisebb tálat, amelyekbe a csirkecombok beleférnek.
- A tojásokat az egyik tálba felütöd, villával összekevered, kissé felvered.
- A másik két tálba lisztet és zsemlemorzsát teszel.
- A csontos csirkecombokat panírozod: először a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatod (nem nyomkodod, nem tapogatod), majd egy tálcára teszed.
- Közben az olajat egy nagyobb lábosba öntöd és melegíteni kezded. Amikor világosodni kezd, de még nem füstöl, egy fogóval óvatosan beleteszel annyi csirkedarabot, amennyi a lábosban elfér úgy, hogy nincsenek egymáson. (Amikor az első darabot az olajba mártod, az olaj – ha jó a hőmérséklet – buborékolni kezd.) Kis leesett húsdarabbal ezt ki is próbálhatod. Később a hőmérsékletet kicsit vedd vissza.
- Én a rántott húsokat fedő nélkül sütöm, és többször megforgatom, addig, amíg a panír szép aranybarna lesz. Addigra a hús is megpuhul. Ez vastagabb csirkehús esetében 5 – 8 perc lesz.
- Amikor a hús megsült, fogóval kiemeled és rácsra, vagy papírtörlővel bélelt tálba teszed.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Panírozás: 20 perc
- Sütés 4 adagban: 30 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
Tálalhatod a szokásos köretekkel (hasáb burgonya, párolt rizs, vegyes zöldség, zöldborsó) és/vagy salátákkal.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások