Kapros salátafőzelék: akkor célszerű főzni, ha fejes saláta készítésénél megmaradnak a nagy külső levelek, amelyek a salátában nem használhatók fel. Pénztárcakímélő étel.

Kapros salátafőzelék

Kapros salátafőzelék

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 fej saláta (külső nagy levelei)
  • 4 db közepes méretű krumpli
  • 4 dl csirke alaplé (ha nincs, akkor víz)
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl (1 kis pohár) tejföl
  • 1 csokor friss kapor (lehet eltett fagyasztott vagy szárított)
  • 2 evőkanál liszt
  • só, frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 2 fej saláta
  • 4 db közepes krumpli
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: liszt, fokhagyma, csirke alaplé, só, bors

Előkészítés

  • A salátát megmosod, feldarabolod.

    Saláta feldarabolva

    Saláta feldarabolva

  • A krumplit meghámozod, leöblíted, kockákra vágod.
  • A fokhagymát vékonyra szeleteled.
  • A kaprot felaprítod.

Kapros salátafőzelék készítése

  1. A feldarabolt krumplit a csirke alaplében felteszed főni.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  2. Amikor félig megfőtt, hozzáadod a felaprított salátalevelet, a fokhagymát.

    Krumpli főzése salátával 1

    Krumpli főzése salátával 1

  3. Fedő alatt tovább főzöd addig, amig a krumpli is és a salátalevél is megpuhult.

    Krumpli főzése salátával 2

    Krumpli főzése salátával 2

  4. Rászórod a felaprított kaprot.
  5. Amíg a krumpli és saláta fő, elkészíted a habarást: a tejfölben elkevered a lisztet. Felhígítod a forró főzőlével több lépésben, keverés közben.
  6. A felhígított habarást a megfőtt alapanyagokra öntöd.

    Főzelék habarása

    Főzelék habarása

  7. Összekevered. Ha szükséges (nagyon sűrű lett), vízzel felhígítod olyan sűrűségűre, ahogy fogyasztani szeretnéd.
  8. Megkóstolod a levét. Ha szükséges, sót adsz hozzá és ízlés szerint mennyiségben frissen őrölt borsot.
  9. Ezzel a kapros salátafőzelék elkészült.

    Kapros salátafőzelék készen

    Kapros salátafőzelék készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Krumpli és saláta főzése: 25 perc
  • Habarás, fűszerezés: 5 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

Ehhez a főzelékhez valamilyen szaftos húsos feltét illik: például sertéspörkölt lapockából, combból, oldalasból.  Okos megoldás ilyen maradékok felhasználása.

Kapros salátafőzelék tálalva 1

Tálalva 1

Kapros salátafőzelék tálalva 2

Tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa