Kapros salátafőzelék: akkor célszerű főzni, ha fejes saláta készítésénél megmaradnak a nagy külső levelek, amelyek a salátában nem használhatók fel. Pénztárcakímélő étel.
Kapros salátafőzelék
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2 fej saláta (külső nagy levelei)
- 4 db közepes méretű krumpli
- 4 dl csirke alaplé (ha nincs, akkor víz)
- 2 fej fokhagyma
- 2 dl (1 kis pohár) tejföl
- 1 csokor friss kapor (lehet eltett fagyasztott vagy szárított)
- 2 evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 2 fej saláta
- 4 db közepes krumpli
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, csirke alaplé, só, bors
Előkészítés
- A salátát megmosod, feldarabolod.
- A krumplit meghámozod, leöblíted, kockákra vágod.
- A fokhagymát vékonyra szeleteled.
- A kaprot felaprítod.
Kapros salátafőzelék készítése
- A feldarabolt krumplit a csirke alaplében felteszed főni.
- Amikor félig megfőtt, hozzáadod a felaprított salátalevelet, a fokhagymát.
- Fedő alatt tovább főzöd addig, amig a krumpli is és a salátalevél is megpuhult.
- Rászórod a felaprított kaprot.
- Amíg a krumpli és saláta fő, elkészíted a habarást: a tejfölben elkevered a lisztet. Felhígítod a forró főzőlével több lépésben, keverés közben.
- A felhígított habarást a megfőtt alapanyagokra öntöd.
- Összekevered. Ha szükséges (nagyon sűrű lett), vízzel felhígítod olyan sűrűségűre, ahogy fogyasztani szeretnéd.
- Megkóstolod a levét. Ha szükséges, sót adsz hozzá és ízlés szerint mennyiségben frissen őrölt borsot.
- Ezzel a kapros salátafőzelék elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Krumpli és saláta főzése: 25 perc
- Habarás, fűszerezés: 5 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
Ehhez a főzelékhez valamilyen szaftos húsos feltét illik: például sertéspörkölt lapockából, combból, oldalasból. Okos megoldás ilyen maradékok felhasználása.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások