Töltött krumpli: mint minden töltött zöldségbe, felhasználhatsz hozzá maradék húsokat, például pörköltet, és így az étel lényegében pénztárcakímélő lesz.
Töltött krumpli
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db nagyobb krumpli
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg reszelhető sajt
- 1 fej lila hagyma
- 1 – 2 dkg vaj a sütőtál kikenéséhez
- só
A töltelékhez:
- 30 dkg darált sertés lapocka
- 1 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 mokkás kanál darált kömény
- 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só
Megjegyzés:
Töltelékként felhasználhatsz maradék pörköltet is, amelyet a töltelék összeállítása előtt botmixerrel szét kell törni (vagy apróra vágni).
Bevásárlólista
- 8 db nagyobb krumpli (nem szétfőlős fajta legyen!)
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg reszelhető sajt (lehet trappista, és ízesítheted kevés parmezánnal)
- 1 fej lila hagyma
- 30 dkg darált sertés lapocka
- 1 közepes fej hagyma
- 1 db tojás
Emlékeztető: só, édes piros fűszerpaprika, őrölt kömény, zsemlemorzsa, vaj
Előkészítés
- Elkészíted a töltelékhez a pörköltet. A hagymát apróra vágod, a sertészsíron megpárolod, a darált húst kissé megpirítod, párolod, közben hozzáadod a fűszereket.
- A krumplikat meghámozod, kétfelé vágod.
- Kis talpat készítesz rá, hogy könnyebben megálljon, majd kivájod a belsejét. Vízzel töltött lábosba teszed – a kivájt, levágott részekkel együtt – (hogy ne barnuljon meg), hiszen úgyis meg kell főzni. A vizet megsózod, a krumplit majdnem puhára főzöd, de ne annyira, hogy szétessen.
- Amíg a krumpli fő, felszeleteled a lila hagymát és elkészíted a tölteléket: 1 tojást és zsemlemorzsát adsz hozzá, majd jól összedolgozod. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá.
- Kivajazol egy sütőtálat.
- A krumplit kiszeded a főzővízből.
Töltött krumpli készítse
- A krumpliból készült kis csónakokat megtöltöd a töltelékkel
- A sütőtálba rakod egyenletesen elhelyezve. Közé teszed a krumpli darabokat.
- A töltelékek tetejét megkened tejföllel.
- Rászórod a reszelt sajtot és a lila hagymát.
- 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöd. (A teteje kissé piruljon meg.)
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 40 perc
- Krumplik töltése, előkészítése sütésre: 10 perc.
- Sütés: 30 perc
Összesen: 80 perc
Töltött krumpli tálalása
A krumplikat adagokban tányérokra teszed. Adhatsz még hozzá még tejfölt vagy készíthetsz hozzá uborkasalátát. Fejes saláta is illik hozzá.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások