Rántott leves: a világ legegyszerűbb levese. Alapja köménymagos paprikás fokhagymás rántás néhány kiegészítővel, mégis híres íróink regéltek róla.

Rántott leves

Rántott leves

Rántott leves

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 – 1,2 liter víz (egy része lehet alaplé)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • 2 szelet kenyér

Bevásárlólista

  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: baromfi- vagy sertészsír, liszt, köménymag, fokhagyma, piros fűszerpaprika, só, őrölt bors , kenyér

Megjegyzés:

  • A tojás és a petrezselyem ki is maradhat belőle, így az otthoni készletből is megfőzhető.

Előkészítés

  • A fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
  • A tojásokat egy bögrében összekevered.

Rántott leves készítése

  1. A zsírt egy lábosban megolvasztod. Beleteszed a köménymagot és kissé megpirítod.

    Köménymag pirítása zsíron

    Köménymag pirítása zsíron

  2. Hozzáadod a lisztet, tovább pirítod, míg zsemleszínű lesz.
  3. Hozzáadod fél percre a fokhagymát is.
  4. Leveszed a tűzhelyről, belekevered a fűszerpaprikát, majd felöntöd 2 – 3 dl vízzel. Összekevered. Ha csomós lenne, habverővel simára kevered.
    Paprikás rántás 1

    Paprikás rántás 1

    Paprikás rántás 2

    Paprikás rántás 2

  5. Feltöltöd  a kívánt térfogatra. Adtam erre egy körülbelüli mennyiséget, de ez azért csak irányadó, mivel egy lehet lehet sűrűbb vagy hígabb.

    Felengedve alaplével

    Felengedve alaplével

  6. Felforralod.
  7. Közben megpirítod a két szelet kenyeret és felkockázod.
  8. A forralást követően belecsurgatod a tojást és a leves el is készült.

    Tojás levesbe csurgatása

    Tojás levesbe csurgatása

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Rántáskészítés, hígítás, felforralás: 10 perc
  • Tojás belecsurgatása: 5 perc

Összesen: 20 perc

Megjegyzés:

Hasonló módon készül a tojásleves is, de egész, kívül megfőtt, belül folyékony tojás van benne.

Rántott leves tálalása

A levest tányérokba mered, rárakod a pirított kenyér kockákat és megszórod petrezselyemmel.

Rántott leves

Rántott leves tálalva 1

Rántott leves tálalva 2

Rántott leves tálalva 2

Írók a rántott levesről

Forrás: foodandwine.hu

https://foodandwine.hu/2010/09/06/a-rantott-levesrol/

Móricz Zsigmond

Sötét, borús képet festett, a mélyszegénység eledeleként írt róla:

Egy igen szegény földmívesnek a fia tanítója rábeszélte a szülőket hogy taníttassák a fiút. Így került a gimnáziumba s most már nyolcadik esztendeje eszi otthon a rántott levest reggel, hogy utána iskolába menjen. Délben, mikor hazamegy, rendszerint nincsen ebéd, csak kenyeret vág s valamit harap hozzá.

Krúdy Gyula

Vonzó étellé alakította, felmagasztalta:

A vallatáshoz megfelelő gyöngédségre, valamint egy jó tányér köménymagos rántott levesre (füstölt hús levével, csurgatott tésztával és tojássárgájával) volt szükség, mert ilyen háziasan készült levesben amúgy se lehetett része a kalandozó korhelynek

Hamvas Béla

Lírai hangokat pengetett meg az ételről:

Most nyáron igazán könnyű. Fő táplálékom a paradicsom, a paprika, a hagyma olajban, és a kenyér. Aztán a rántott leves. Ó, ha költő lennék, legszebb versemet a rántott leveshez írnám. Olajban enyhén pörkölt fehér liszt, köménymag, forrásvíz és só. Ha kenyeret aprítok bele és utána két almát eszem, egészséges vagyok.

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa