Burgonyafánk: kelt krumplis tésztából készül. Tálalhatod köretként mártásos húsokhoz, önálló ételként porcukorral szórva vagy fokhagymás tejföllel – mindenhogy finom.
Burgonyafánk
Elkészíési idő: 170 perc (ebből munka kb. 70 perc)
Hozzávalók
20 db közepes méretű fánkhoz
- 250 g főtt, áttört burgonya (3 db közepes méretű, szétfőlős fajta)
- 250 g liszt
- 1 tojás
- 0,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1/2 mokkás kanál őrölt bors
- 1/2 mokkás kanál reszelt szerecsendió (az édes változatba ez nem kell)
- 0,7 – 0,8 dl napraforgó olaj a kisütéshez (nagyobb lábos kell hozzá)
Megjegyzés:
- A képeken fele mennyiségeket fogsz látni.
Bevásárlólista
- 3 db közepes méretű burgonya (fontos: szétfőlős fajta legyen)
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, tej, só, őrölt bors, szerecsendió
Előkészítés
- A krumplikat felteszed főni. Amikor megpuhultak, hideg vízben kicsit lehűtöd, lehúzod és héját és szűrőszitán áttöröd. (A szétfőlős krumpli nagyon gyorsan áttörhető így, fölösleges egy krumplinyomót összekenni, amit aztán el is kell mosogatni.)
Burgonyafánk készítése
- Az élesztőt langyos tejbe morzsolod.
- Megvárod, amíg a krumpli langyosra hűl.
- Egy tálban összeállítod a tésztát: a krumplihoz adod a sót, a borsot és a szerecsendiót.
- Hozzákevered a lisztet, kicsit összedolgozod.
- a közepébe mélyedést készítesz.
- A mélyedésbe teszed a közben felfutott élesztőt és a tojást.
- Villával összekevered, majd kézzel összedolgozod.
- Ha szükséges, adj még hozzá lisztet.
- Letakarva hagyd kelni negyed óráig.
- Deszkára téve nyújtsd ki, közepes méretű szaggatóval szaggasd ki. (A formázáshoz használ lisztet, mert elég lágy a tészta.). A maradékot nyújds ki és szaggasd ki. Ezt addig tedd, míg a tészta elfogy. A végén egy kis darabot tégy félre a sütőolaj hőmérsékletének ellenőrzésére. Az utolsó darabot már kézzel is megformázhatod.
- Takard le és hagyd kelni 1 órát.
- Forrósítsd fel az olajat, de ügyelj arra, hogy még ne füstöljön. Dobd bele a próbadarabot és ha szépen sült, megkezdheted a sütést.
- Egy lapáttal nyúlj a fánkok alá (kis mélyedést nyomhatsz a felső rész közepébe) és forítva tedd az olajba, hogy a felül levő rész süljön először. Fedő alatt süsd, és akkor a fánkok szépen felemelkednek.
- Néhány perc után emeld meg a fedőt, nézd meg a tészták alját. Amikor az alsó oldal megsült, vedd le a fedőt, fordítsd meg a fánkokat és süsd ayranybarnára a másik oldalukat is.
- Amikor a fánkok készen vannak, először csepegtesd le szűrőkanálon, majd tedd dupla papírtörlővel kibélelt tálba – lehetőleg függőegesre állítva. Ezzel a burgonyafánkok el is készültek.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése, tisztítása, áttörése: 50 perc (ezalat részben mást is csinálhatsz)
- Tészta készítése, formázása: 20 perc
- Kelesztés: 75 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
- Sütés (2 – 3 adagban): 25 perc
Összesen: 170 perc (ebből munka: kb. 70 perc)
Ha rövidebb idő alatt szeretnéd és nincs időd a kelt tésztára, készíts burgonyakrokettel.
Tálalás
Tálalhatod
- főételként: porcukorral megszórva, vagy fokhagymás tejföllel
- köretként: mártásos húsokhoz (pl. vadashoz, bakonyi módra készült húsokhoz, vagy akár szalontüdőhöz)
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások