Fetás céklaköret: sütőben sült, kockákra vágott, serpenyőben átpirított céklából, köménymaggal fűszerezve, feta sajt kockákkal csirkemellhez tálalva.
Fetás céklaköret
Elkészítési idő: 110 – 120 perc
Hozzávalók
2 adaghoz
- 2 db közepes méretű cékla
- 20 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 mokkás kanál kömény
Bevásárlólista
- 2 db közepes méretű cékla
- 20 dkg feta sajt
Emlékeztető: bors, köménymag, olíva olaj
Mejegyzések:
- Nem mindegy, hogy milyen céklát vásárolsz. Ha lehet, keresd a szép, sötét lila színűt. Figyelj arra, hogy ne legyen ráncos, kiszáradt.
- A sült céklából készült ételek nagyon ízletesek, már csak azért is, mert nagyon sok értékes anyag van bennük (ez nem mondható el a főtt cékláról, mert ott az értékes anyagok egy része a főzővízbe, és ezzel kiöntésre kerül).
Előkészítés
- A céklák két végéből a hosszan kiálló részeket levágod, a céklákat megmosod, lehetőleg egyenként alufóliába csomagolod.
- 190 fokon előmelegített sütőben 1 órán át sütöd. Ezután vékony tűvel ellenőrzöd, hogy megpuhult-e. Ha igen, kiveszed és a fóliában hagyod kihülni. Ha nem, tovább sütöd, amíg a belseje megpuhul.
- Közben a feta sajtot felkockázod. (A kockák mérete kb. 1,5 cm legyen).
- A sült céklákat kiveszed a sütőből.
- Amikor már kissé kihült, a héját lehúzod.
- A teljes lehülés után előbb szeletekre, majd kis (kb. 1 cm-es) kockákra vágod.
Fetás céklaköret készítése
- Egy serpenyőben felmelegítesz 1 evőkanál olíva olajat.
- Rádobod a köménymagot, és hagyod kissé kipattogni. Ez nagyon jó ízt ad majd a köretnek.
- Ezt követően ráteszed a felkockázott céklát, és a forró olajon néhány percig átforgatod. Ezzel a köret már majdnem el is készült.
Elkészítési idő:
- Cékla előkészítése sütésre: 5 perc
- Cékla sütési ideje (közben a sajt kockákra vágása): 60 perc
- Cékla lehulése: 30 perc
- Cékla kockákra vágása: 10 perc
Összesen (hozzávetőlegesen): 110 – 120 perc
(közben mást csinálhatsz)
A feta nélkül, kissé más fűszerezéssel készült sült cékla köretet itt találod.
Tálalás
- Az átsütött céklát a hús mellé tányérra teszed. Rárakod a feta sajt kockákat. (Ha előre összekevernéd, a feta sajt összetörne, részben rózsaszínre színeződne és akkor nem lenne ilyen szép a látvány. Azt viszont megteheted, hogy mellőzöd a feta sajt kockákra vágását, és végén csa rámorzsolod a céklára.)
- Rálocsolod a maradék 1 evőkanál olíva olajat.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások