Fetás céklaköret: sütőben sült, kockákra vágott, serpenyőben átpirított céklából, köménymaggal fűszerezve, feta sajt kockákkal csirkemellhez tálalva.

Fetás céklaköret

Fetás céklaköret

Elkészítési idő: 110 – 120 perc

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 2 db közepes méretű cékla
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 mokkás kanál kömény

Bevásárlólista

  • 2 db közepes méretű cékla
  • 20 dkg feta sajt

Emlékeztető: bors, köménymag, olíva olaj

Mejegyzések:

  • Nem mindegy, hogy milyen céklát vásárolsz. Ha lehet, keresd a szép, sötét lila színűt. Figyelj arra, hogy ne legyen ráncos, kiszáradt.
  • A sült céklából készült ételek nagyon ízletesek, már csak azért is, mert nagyon sok értékes anyag van bennük (ez nem mondható el a főtt cékláról, mert ott az értékes anyagok egy része a főzővízbe, és ezzel kiöntésre kerül).

Előkészítés

  • A céklák két végéből a hosszan kiálló részeket levágod, a céklákat megmosod, lehetőleg egyenként alufóliába csomagolod.
  • 190 fokon előmelegített sütőben 1 órán át sütöd. Ezután vékony tűvel ellenőrzöd, hogy megpuhult-e. Ha igen, kiveszed és a fóliában hagyod kihülni. Ha nem, tovább sütöd, amíg a belseje megpuhul.
  • Közben a feta sajtot felkockázod. (A kockák mérete kb. 1,5 cm legyen).

    Feta sajt felkockázva

    Feta sajt felkockázva

  • A sült céklákat kiveszed a sütőből.
  • Amikor már kissé kihült, a héját lehúzod.

    Sült cékla tisztítva

    Sült cékla tisztítva

  • A teljes lehülés után előbb szeletekre, majd kis (kb. 1 cm-es) kockákra vágod.
    Sült cékla felszeletelve

    Sült cékla felszeletelve

    Cékla darabolása

    Cékla darabolása

    Sült cékla felkockázva

    Sült cékla felkockázva

Fetás céklaköret készítése

  1. Egy serpenyőben felmelegítesz 1 evőkanál olíva olajat.
  2. Rádobod a köménymagot, és hagyod kissé kipattogni. Ez nagyon jó ízt ad majd a köretnek.
  3. Ezt követően ráteszed a felkockázott céklát, és a forró olajon néhány percig átforgatod. Ezzel a köret már majdnem el is készült.

    Cékla pirítása serpenyőben

    Cékla pirítása serpenyőben

Elkészítési idő:

  • Cékla előkészítése sütésre: 5 perc
  • Cékla sütési ideje (közben a sajt kockákra vágása): 60 perc
  • Cékla lehulése: 30 perc
  • Cékla kockákra vágása: 10 perc

Összesen (hozzávetőlegesen): 110 – 120 perc

(közben mást csinálhatsz)

A feta nélkül, kissé más fűszerezéssel készült sült cékla köretet itt találod.

Tálalás

  • Az átsütött céklát a hús mellé tányérra teszed. Rárakod a feta sajt kockákat. (Ha előre összekevernéd, a feta sajt összetörne, részben rózsaszínre színeződne és akkor nem lenne ilyen szép a látvány. Azt viszont megteheted, hogy mellőzöd a feta sajt kockákra vágását, és végén csa rámorzsolod a céklára.)
  • Rálocsolod a maradék 1 evőkanál olíva olajat.

    Fetás céklaköret tálalva

    Fetás céklaköret tálalva

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa