Vörösboros párolt lila káposzta: aszalt szilvával már hallottam, de volt itthon arany mazsola, gondoltam az is jó lesz még bele – rozé borba áztatva. Finom lett. Próbáld ki!
Vörösboros párolt lila káposzta
Elkészítési idő: 120 perc
Ez a különleges párolt káposzta különleges ebédhez, az újévi bőrös malacsülthöz készült.
Hozzávalók 4 – 6 adaghoz
- 60 dkg lila káposzta vékony szálasra vágva (nagyobb káposzta kb. fele, közepesé harmada)
- 2 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál (lehetőleg baromfi) zsír vagy olaj
- 10 dkg magozott aszalt szilva
- 10 dkg arany mazsola
- 1 dl félszáraz vörösbor
- 1 dl félszáraz rozé bor
- 1 db citrom leve
- 1 lapos teáskanál só
- ízesítés kb. 2 evőkanál 10 %-os ecettel és 2 evőkanál kristálycukorral (ez csak tájékoztató adat, kóstolással kell beállítanod a neked megfelelő ízt)
Megjegyzés:
Minél jobb minőségű bort használsz az aszalt szilva és mazsola áztatására, annál finomabb lesz a végeredmény.
Bevásárlólista
- 1/2 fej közepes méretű lila káposzta
- 2 fej közepes hagyma
- 10 dkg kimagozott aszalt szilva
- 20 dkg arany mazsola
- 1 db citrom
- 7 dl vörösbor
Emlékeztető: zsír vagy olaj, só, cukor, ecet bor (ha nincs otthon rozé, vegyél csak vörösbort, csak akkor a mazsola nem marad szép világos)
Előkészítés
- Az aszalt szilvát és a mazsolát borba áztatod.
- Ezalatt felszeled a káposztát, rászórod a sót és összekevered. Állni hagyod egy órát. Ezalatt a káposzta kissé összeesik.
- A hagymákat félkarikára vágod.
Vörösboros párolt lila káposzta készítése
- A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit meg is piríthatod.
Hagyma párolása
- Ráteszed a káosztát, kevés vizet és a hagymával együtt párolod addig, amíg a káposzta félig megpuhul.
Káposzta hozzáadása
- Ráötöd a vörösborban áztaott aszaltszilvát a borral együtt.
- Hozzáadod a rozé borból kivett mazsolát.
Aszalt szilva és mazsola hozzáadása
- Ráteszed a citrom levét.
- Összekevered és fedő nélkül együtt párolod, amíg a káposzta megpuhul. (Akkorra az alkohol is kipárolog belőle, csak a bor íze marad meg.)
- Ízesíted ecettel, cukorral ízlésed szerint.
Ezzel a vörösboros párolt lila káposzta el is készült.
Tálban készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 90 perc
- Párolás: 60 perc
Összesen: 120 perc
A párolt lila káposzta egyszerűbb elkészítési módja is szerepel az ételek között.
Tálalás
Ez az étel köret. Önmagában nem szoktuk fogyasztani. Sült húsok (kacsa, liba, malac, sertés) kiváló kísérője. A páros klasszikus kiegészítője valamilyen krumpli (püré, petrezselymes, hagymás), én most Hasselbach burgonyát sütöttem a hús mellett:
Vörösboros párolt lila káposzta tálalva
Étel- és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások