Túrógaluska: mondhatjuk, hogy a túrós csusza rokona, ugyanazokkal az alapanyagokkal készül, csak más módon összeállítva. Nagyon finom.

Túrógaluska

Túrógaluska recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 50 dkg túró (ne legyen nagyon száraz!)
  • 40 dkg liszt
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl víz (nem pontos érték)

Bevásárlólista

  • 50 dkg túró
  • 1 kg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 kis pohár tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna

Emlékeztető: fokhagyma, só

Előkészítés

  • A túrót villával szétnyomkodod (ha szükséges, szűrőszitán áttöröd).
  • A szalonnát kockákra vágod, zsírját kiolvasztod. A szalonna kockákat benne kicsit megpirítod, majd kiszeded a zsírból.

    Kiolvasztott szalonna

    Kiolvasztott szalonna

  • A hagymát és fokhagymát apróra vágod.

Túrógaluska készítése

  1. A túró feléből, a lisztből, tojásokból kevés sóval és a 2 dl vízzel (a mennyiség nem pontos, a liszttől függően lehet több és kevesebb) galuska tésztát készítesz. A tészta kicsit keményebb lesz, mint a lisztből készített galuska.

    Galuska hozzávalók

    Galuska hozzávalók

  2. 20 percet pihenteted.

    Galuska tészta

    Galuska tészta

  3. Közben felteszel vizet a galuska kifőzéséhez. Vízforralóval gyorsabban megy!
  4. A szalonna zsírjában megpirítod a hagymát, az utolsó percben beledobod a fokhagymát is.

    Pirított hagyma

    Pirított hagyma

  5. A pirított hagymát a szalonna zsírral együtt egy nagyobb kerek, ovális vagy szögletes sütőtálba teszed.

    Pirított hagyma sütőtálban

    Pirított hagyma sütőtálban

  6. A forrásban levő vízbe szaggatod a galuska felét, amikor feljött a víz tetejére, a hagymára teszed, majd kifőzöd a másik adagot is. A galuskát a hagymával és a szalonnazsír felével összeforgatod.
    Kifőtt galuska

    Kifőtt galuska

    Hagyma és galuska összekeverve

    Hagyma és galuska összekeverve

  7. Tetejére teszed a túró másik felét, rá a tejfölt, végül a szalonna kockákat a tetejére szórod.

    Túróval, tejföllel, szalonnakockával

    Túróval, tejföllel, szalonnakockával

  8. Sütés: 180 – 200 fokon, 20 -30 percig. (Hosszabb idejű sütés nem szükséges, mivel lényegében minden alkotója megfőtt vagy megsült.)

    Sütés után

    Sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Galuska készítése, kifőzése, hagyma pirítása: 20 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 55 perc

Túrós galuska tálalása

Az átsült galuskát adagokban tányérokra teszed. Lila hagymakarikákkal, petrezselyemzölddel díszítheted.

Túrógaluska tálalva 1

Túrógaluska tálalva 1

Túrógaluska tálalva 2

Túrógaluska tálalva 3

Kiegészítés:

Szerettem volna megtudni, honnan származik ez az étel, de nem sikerült. Annyit tudtam meg, hogy már nagyanyáink is készítették. Több változata ismert: lehet készíteni kaporral , kisebb, nagyobb méretben, fel lehet használni levesbetétként, sőt még édes változatát is találtam. Kicsit hasonló a massza a túrógombócéhoz, de sokkal több benne a liszt.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa