Krumplileves kolbásszal: farsangi étel, de máskor is elkészítheted. Magyarosan, paprikás rántással és kolbásszal készítve finom leves lesz belőle.

Krumplileves kolbásszal

Krumplileves kolbásszal

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg krumpli (4 db nagy, mivel ha kicsi, a tisztításnál sok lesz a veszteség)
  • 15 dkg lángolt kolbász (ha csípőset veszel, a leves is kicsit csípős lesz)
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1/8 db zeller
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 púpos evőkanál liszt (elég, mert a krumpliból főzéskor kioldódik a keményítő és az is sűrít)
  • 1 teáskanál édes, piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 liter víz (nem szentírás, lehet több vagy kevesebb aszerint, hogy milyen mennyiséget, illetve hogy mennyire sűrűre szeretnéd a levest)
  • fűszerek: só, 3 db közepes babérlevél, frissen őrölt fekete bors

Bevásárlólista

  • 60 dkg krumpli (4 db nagy, mivel ha kicsi, a tisztításnál sok lesz a veszteség)
  • 15 dkg lángolt kolbász (ha csípőset veszel, a leves is kicsit csípős lesz)
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: babérlevél, sertészsír, liszt, édes piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors

Ez most nem a többnyire tejföllel habart krumplileves lesz.

Előkészítés

  • A krumplikat meghámozod, közepes méretű kockákra vágod.
  • Beleteszed a lábosba, amiben a levest főzöd és ráöntesz kb. 7 dl hideg vizet (így nem fog megbarnulni).

    Krumpli főzés előtt

    Krumpli főzés előtt

  • A zöldségeket megtisztítod, kis kockákra vágod (így nagyjából azonos idő alatt fő meg, mint a krumpli.
  • A krumplihoz adod.

    Krumpli és zöldségek

    Krumpli és zöldségek

  • A többi előkészítő munkát (kolbász és petrezselyem feldarabolása, aprítása) a leves főzése közben elvégezheted.

Krumplileves kolbásszal – elkészítés

  1. A lábosba tett zöldségeket megsózod, hozzáadod a babérlevelet és kis frissen őrölt borsot.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

  2. Fedő alatt puhára főzöd (forrástól számítva kb. fél óra lesz).

    Főzés 1

    Főzés 1

  3. Amíg a zöldségek főnek, a kolbász bőrét lehúzod és vékony szeletekre vágod.
  4. A petrezselymet felaprítod.
  5. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, elkészíted a rántást.
  6. Egy kisebb lábosban a zsírt felolvasztod. Hozzáadod és elkevered benne a lisztet. Kissé megpirítod.
  7. Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod és elkeverd benne a piros paprikát és rögtön (amíg még forró) ráöntöd a maradék kb. 3 dl vizet, összekevered és a leveshez öntöd.

    Főzés 2

    Főzés 2

  8. Beleteszed a kolbászt és felforralod. A kolbásztól a levesnek nagyon jó íze lesz (már ha a kolbásznak is az volt).

    Főzés 3

    Főzés 3

  9. Hozzáadod a petrezselymet és ezzel a leves elkészült.

    Krumplileves kolbásszal készen

    Krumplileves kolbásszal készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Zöldségek főzése, leves berántása: 45 perc
  • Felforralás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Krumplileves kolbásszal – tálalás

Tejföl nélkül és tejföllel is nagyon finom.

Tálalhatod úgy, ahogy elkészült.

Krumplileves kolbásszal tálalva1

Krumplileves kolbásszal tálalva1

Krumplileves kolbásszal tálalva2

Krumplileves kolbásszal tálalva2

Adhatsz hozzá tejfölt annak, aki kéri.

Krumplileves kolbásszal tálalva tejföllel 2

Krumplileves kolbásszal tálalva tejföllel 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa