Krumplileves kolbásszal: farsangi étel, de máskor is elkészítheted. Magyarosan, paprikás rántással és kolbásszal készítve finom leves lesz belőle.
Krumplileves kolbásszal
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg krumpli (4 db nagy, mivel ha kicsi, a tisztításnál sok lesz a veszteség)
- 15 dkg lángolt kolbász (ha csípőset veszel, a leves is kicsit csípős lesz)
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1/8 db zeller
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 púpos evőkanál liszt (elég, mert a krumpliból főzéskor kioldódik a keményítő és az is sűrít)
- 1 teáskanál édes, piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 liter víz (nem szentírás, lehet több vagy kevesebb aszerint, hogy milyen mennyiséget, illetve hogy mennyire sűrűre szeretnéd a levest)
- fűszerek: só, 3 db közepes babérlevél, frissen őrölt fekete bors
Bevásárlólista
- 60 dkg krumpli (4 db nagy, mivel ha kicsi, a tisztításnál sok lesz a veszteség)
- 15 dkg lángolt kolbász (ha csípőset veszel, a leves is kicsit csípős lesz)
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: babérlevél, sertészsír, liszt, édes piros fűszerpaprika, só, frissen őrölt fekete bors
Ez most nem a többnyire tejföllel habart krumplileves lesz.
Előkészítés
- A krumplikat meghámozod, közepes méretű kockákra vágod.
- Beleteszed a lábosba, amiben a levest főzöd és ráöntesz kb. 7 dl hideg vizet (így nem fog megbarnulni).
- A zöldségeket megtisztítod, kis kockákra vágod (így nagyjából azonos idő alatt fő meg, mint a krumpli.
- A krumplihoz adod.
- A többi előkészítő munkát (kolbász és petrezselyem feldarabolása, aprítása) a leves főzése közben elvégezheted.
Krumplileves kolbásszal – elkészítés
- A lábosba tett zöldségeket megsózod, hozzáadod a babérlevelet és kis frissen őrölt borsot.
- Fedő alatt puhára főzöd (forrástól számítva kb. fél óra lesz).
- Amíg a zöldségek főnek, a kolbász bőrét lehúzod és vékony szeletekre vágod.
- A petrezselymet felaprítod.
- Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, elkészíted a rántást.
- Egy kisebb lábosban a zsírt felolvasztod. Hozzáadod és elkevered benne a lisztet. Kissé megpirítod.
- Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod és elkeverd benne a piros paprikát és rögtön (amíg még forró) ráöntöd a maradék kb. 3 dl vizet, összekevered és a leveshez öntöd.
- Beleteszed a kolbászt és felforralod. A kolbásztól a levesnek nagyon jó íze lesz (már ha a kolbásznak is az volt).
- Hozzáadod a petrezselymet és ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Zöldségek főzése, leves berántása: 45 perc
- Felforralás: 5 perc
Összesen: 50 perc
Krumplileves kolbásszal – tálalás
Tejföl nélkül és tejföllel is nagyon finom.
Tálalhatod úgy, ahogy elkészült.
Adhatsz hozzá tejfölt annak, aki kéri.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások