Puliszka: kukoricadarából készült erdélyi étel, de polenta néven a spanyol konyhában is megtalálható. Itt szalonnával, juhtúróval és reszelt sajttal – főzve és sütve.
Puliszka
Elkészítési idő: 60 perc
Puliszka hozzávalói
4 személyre
- 20 dkg kukoricadara
- 6 dl víz, alaplé vagy húsleves (ez utóbbiakkal még jobb lesz)
- 10 dkg szalonna (fele lehet húsos)
- 15 dkg juhtúró
- 2 fej lila hagyma
- 5 dkg félkemény reszelhető sajt
- só
Bevásárlólista
- 50 dkg kukoricadara
- 10 dkg szalonna
- 15 dkg juhtúró
- 2 fej lila hagyma
- 5 dkg félkemény reszelhető sajt
Emlékeztető: só
Előkészítés
- A hagymákat karikára vagy félkarikára szeleteled. Néhány karikát félreteszel, a többit ecetes-cukros vízzel (hagyományos salátalé, kevés cukorral, csipet sóval) leöntöd. Az eredmény egy kellemes ízű hagymasaláta lesz.
- A szalonnát felkockázod.
- A sajtot lereszeled.
Puliszka készítése
- A vizet (alaplevet, húslevest) felforralod, megsózod.
- Amíg a víz felforr, a szalonnakockákból egy kisebb lábosban kiolvasztod a zsírt, a szalonnát kicsit megpirítod.
- A forrásban levő vízbe lassan belecsurgatod a kukoricadarát. Közben habverővel folyamatosan kevered.
- A massza lassan sűrűsödik, egyre nehezebben keverhető, mert a kukorica dara szemek vizet vesznek fel, megduzzadnak és közben meg is főnek.
- Amikor ez bekövetkezik, a massza is besűrűsödik.
- Egy jénai vagy más sütőtál aljára csurgatod a zsír negyed részét úgy, hogy szalonnakockák is legyenek benne (így nem fog a puliszka leragadni).
- Ezután három rétegben lerakod a puliszkát, a pörcös szalonnazsírral megöntözve, rá a juhtúrót, majd a reszelt sajtot:
- A zsírba mártott kanállal kiszeded a puliszka harmad részét, a jénai tálba teszed és elsimítod. Megöntözöd a pörcös szalonnazsírral.
- Ráteszel juhtúró darabokat teszel és megszórod reszelt sajttal.
- Ezt még kétszer megismétled, amíg a puliszka, a szalonna, a juhtúró és a reszelt sajt el nem fogy.
- Amikor elkészültél, az ételt a sütőbe teszed és 180 fokon átforrósítod. Amikor a zsír már gyöngyözik az oldalán és tetején, a sajt megolvadt, az étel átforrósodott és el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Puliszka főzése: 15 perc
- Étel lerakása: 5 perc
- Sütés: 15 perc
- Tányérokra rakás: 5 perc
Összesen: 60 perc
Puliszka tálalása
Az átsült puliszkát tányérokra szeded. Lila hagymával, petrezselyemmel díszítheted. Az ecetes lila hagymát kistányérban tedd mellé.
Étel és képek:
Az étel egy kedves széki ismerősöm közreműködésével készült, mivel nekem ez volt életem első puliszkája és jólesett a segítség.
Legutóbbi hozzászólások