Sertés-rilette: azt mondják, ez egy francia étel. Lehet, de nagyanyáink így tartósították a sertéshúst, zsírban lesütve és zsírral leöntve hűvös kamrában tárolva, mivel akkor még nem volt hűtőszekrény.

Sertés rilette

Sertés-rilette recept

Elkészítési idő: 190 perc

Hozzávalók

  • 40 dkg sertéscomb
  • 30 dkg sertészsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma 
  • fűszerek: őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring

Sertés-rilette készítése

  1. A sertéshúst először szeletekre vágod. Fűszerezed frissen őrölt fekete borssal, szárított kakukkfűvel, rozmaringgal. Megsózod.

    Sertéshűs szeletek fűszerezve

    Sertéshűs szeletek fűszerezve

  2. Kisebb darabokra vágod, összeforgatod, hogy mindenhol érjék a fűszerek.

    Sertéshűs szeletek feldarabolva

    Sertéshűs szeletek feldarabolva

  3. A hagymát és fokhagymát felszeleteled.
  4. A húst elhelyezed egy olyan edényben, amelyben még lesz helye annyi zsírnak, amennyi ellepi. Az a legjobb, ha az edényt tudod egy ideig nélkülözni, mert akkor nem kell a húst és zsírt másik edénybe átraknod. (Az én edény választásom nem sikerült túl jól. Használj alkalmasabbat.)
  5. Rárakod a hagyma- és fokhagyma szeleteket.

    Fűszerezett sertéshús hagymával, fokhagymával

    Fűszerezett sertéshús hagymával, fokhagymával

  6. Ráteszed a zsírt.

    Sertéshús szeletek hagymákkal, zsírral

  7. Beteszed a sütőbe. A sütő hőmérsékletét állítsd kevéssel 100 fok fölé.
  8. A zsír lassal elolvad és befedi a húst.
  9. A hőmérsékletet úgy állítsd be, hogy a zsír a hús tetején éppen csak gyöngyözzön.
  10. Lassan süljön addig, amíg a hús megpuhul. Ezt időnként ellenőrizd. Hozzávetőlegesen 150 – 180 percre lesz szükség, sőt előfordul, hogy még többre.
  11. Amikor a hús megpuhul, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. A húst szedd szét még kisebb darabokra. Ha másik edényben szeretnéd tárolni, akkor rakd át addig, amíg ki nem hűl.
    Sertéshús-darabok sütés után

    Sertéshús-darabok sütés után

    Sertéshús rilette melegen 1

    Sertéshús rilette melegen 1

    Sertéshús rilette melegen 2

    Sertéshús rilette melegen 2

  12. Kihűlés után tárold hűtőben. (Az én tároló edényem nem túl szerencsés, mert túl sok zsírt kellett a húson hagynom, hogy ellepje. Szerencsésebb lett volna, ha nem szélesedik kifelé. Majd legközelebb ügyelek erre.)

    Sertéshús rilette hidegen 1

    Sertéshús rilette hidegen 1

Megjegyzés:

A zsírnak ennél a sütési módszernél hármas szerepe van:

  • a fűszerek aromája a húsban marad és
  • a hús nem szárad ki
  • a hús a zsír alatt hosszú ideig tárolható.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Sütés: 180 perc

Összesen: 190 perc

Sertés-rilette tálalása

Puha kenyérre vagy pirított kenyérre téve tálald.

Sertés rilette tálalva

Sertés rilette tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa