Egyszerű túrógombóc: olyan étel, amely – egyszerűsége folytán – gyorsan elkészíthető, bombabiztos és többféle módon fogyasztható. (Ez a recept még soha nem hagyott cserben.)
Egyszerű túrógombóc
Elkészítési idő (pihentetés nélkül): 40 perc
Hozzávalók
(12 – 14 db közepes gombóchoz)
- 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
- 3 db tojás
- 4 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 1 db vaníliás cukor
- 1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
- 5 evőkanál zsemlemorzsa (lehet kevesebb vagy több, tapasztalat alapján)
- só
Bevásárlólista
- 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
- 3 db tojás
- 1 db vaníliás cukor
Emlékeztető: liszt, búzadara, zsír vagy olaj, zsemlemorzsa, só
Előkészítés
(a főzés előtti napon, de legalább 5 órával a főzés előtt)
A túrót egy tálban villával jól széttöröd, ha szárazabb a túró, szűrőszitán áttöröd.
Hozzáadod a tojásokat, a búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot és csipet sót.
Jól összedolgozod.
Egyszerű túrógombóc készítése
- Gombócokat formálsz belőle a kezeddel (a mennyiséget evőkanállal adagolhatod). Az elkészült gombócokat 5-6 óráig, reggeltől estig állni hagyod, mert ez alatt az idő alatt a búzadara megduzzad, nedvességet szív magába és gyorsabban megfő. Ez mindössze néhány perces munka.
- Egy nagyobb lábosban vagy fazékban vizet forralsz és egyenként beleteszed a túrógombócokat. Ha állás közben laposak lettek, kicsit átformázod.
- Amíg fő a gombóc, a zsemlemorzsát egy közepes méretű lábosban a felolvasztott zsírhoz adod, és állandó keverés közben közép-barna színűre pirítod. Vigyázz, mert kezdetben nagyon lassan pirul, de utána pillanatok alatt odakozmálhat.
- Közben a túrógombócok szépen megfőnek: feljönnek a víz tetejére. Ezután még néhány percig hagyod őket forgolódni a vízben, majd egyenként egy kis szűrőkanállal kiszeded. A víz forrását követően 10 – 15 perc alatt kész van. A pirított zsemlemorzsába hengergeted.
Elkészítési idő (pihentetés nélkül):
- Gombócok elkészítése: 15 perc
- Pihentetés: 5 óra
- Gombócok kifőzése (egyszerre): 15 perc
- Zsemlemorzsába forgatás: 5 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzések:
- Ha így készíted, biztos, hogy nem fog szétesni.
- Ha túl nagy az adag, egy részét le is fagyaszthatod.
Tálalás
A túrógombóc önmagában nem annyira jó. Amikor a tányérokra szeded, a következő dolgokat adhatod hozzá (lehet még mást is, kreativitásodtól függően):
- só és tejföl
- porcukor és tejföl (ezt ajánlom legkevésbé, mert a cukornak nem vagyok barátja)
- lekvár (sárgabarack, eper, szilva, áfonya, szóval, ami éppen van otthon; ha nincs, ajánlom, hogy sárgabarackot vagy áfonyát vegyél).
Az egyszerű túrógombóc képei: saját felvételek.
Hmmmmmmmm…már érzem az ízét a számban.Holnap elfogom készíteni.köszönöm a receptet:)
Kedves Lajos!
Hogy sikerült?