Egyszerű túrógombóc: olyan étel, amely – egyszerűsége folytán – gyorsan elkészíthető, bombabiztos és többféle módon fogyasztható. (Ez a recept még soha nem hagyott cserben.)

Egyszerű ételek - túrógombóc

Egyszerű túrógombóc

Elkészítési idő (pihentetés nélkül): 40 perc

Hozzávalók

(12 – 14 db közepes gombóchoz)

  • 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa (lehet kevesebb vagy több, tapasztalat alapján)

Bevásárlólista

  • 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
  • 3 db tojás
  • 1 db vaníliás cukor

Emlékeztető: liszt, búzadara, zsír vagy olaj, zsemlemorzsa, só

Előkészítés

(a főzés előtti napon, de legalább 5 órával a főzés előtt)
A túrót egy tálban villával jól széttöröd, ha szárazabb a túró, szűrőszitán áttöröd.
Hozzáadod a tojásokat, a búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot és csipet sót.

Hozzávalók

Hozzávalók

Jól összedolgozod.

Hozzávalók összedolgozása

Hozzávalók összedolgozása

Egyszerű túrógombóc készítése

  1. Gombócokat formálsz belőle a kezeddel (a mennyiséget evőkanállal adagolhatod). Az elkészült gombócokat 5-6 óráig, reggeltől estig állni hagyod, mert ez alatt az idő alatt a búzadara megduzzad, nedvességet szív magába és gyorsabban megfő. Ez mindössze néhány perces munka.

    Gombócok pihentetése

    Gombócok pihentetése

  2. Egy nagyobb lábosban vagy fazékban vizet forralsz és egyenként beleteszed a túrógombócokat. Ha állás közben laposak lettek, kicsit átformázod.

    Gombócok kifőzése

    Gombócok kifőzése

  3. Amíg fő a gombóc, a zsemlemorzsát egy közepes méretű lábosban a felolvasztott zsírhoz adod, és állandó keverés közben közép-barna színűre pirítod. Vigyázz, mert kezdetben nagyon lassan pirul, de utána pillanatok alatt odakozmálhat.

    Pirított zsemlemorzsa

    Pirított zsemlemorzsa

  4. Közben a túrógombócok szépen megfőnek: feljönnek a víz tetejére. Ezután még néhány percig hagyod őket forgolódni a vízben, majd egyenként egy kis szűrőkanállal kiszeded. A víz forrását követően 10 – 15 perc alatt kész van. A pirított zsemlemorzsába hengergeted.
    Beforgatás zsemlemorzsába 1

    Beforgatás zsemlemorzsába 1

    Beforgatás zsemlemorzsába 2

    Beforgatás zsemlemorzsába 2

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

  • Gombócok elkészítése: 15 perc
  • Pihentetés: 5 óra
  • Gombócok kifőzése (egyszerre): 15 perc
  • Zsemlemorzsába forgatás: 5 perc

Összesen: 40 perc

Megjegyzések:

  • Ha így készíted, biztos, hogy nem fog szétesni.
  • Ha túl nagy az adag, egy részét le is fagyaszthatod.

Tálalás

A túrógombóc önmagában nem annyira jó. Amikor a tányérokra szeded, a következő dolgokat adhatod hozzá (lehet még mást is, kreativitásodtól függően):

  • só és tejföl
  • porcukor és tejföl (ezt ajánlom legkevésbé, mert a cukornak nem vagyok barátja)

    Túrógombóc tejföllel

    Túrógombóc tejföllel

  • lekvár (sárgabarack, eper, szilva, áfonya, szóval, ami éppen van otthon; ha nincs, ajánlom, hogy sárgabarackot vagy áfonyát vegyél).
Túrógombóc sárgabarack lekvárral

Túrógombóc sárgabarack lekvárral

 

Az egyszerű túrógombóc képei: saját felvételek.