Rákóczi túrós: régóta készülök rá, most végre sikerült. Nem túl bonyolult, de elég sok műveletből áll. Megkoronázója a tojáshab a tetején és a közéje rakott (nem a hab alá kent) baracklekvár.
Rákóczi túrós (pite) recept
Elkészítési idő: 105 perc
Hozzávalók
(átlagos méretű, pl 25×35 cm-es tepsihez)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl (nem pontos mennyiség)
- 1 tasak sütőpor
- 2 – 3 kanál kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dl tejföl (nem pontos mennyiség)
- 3 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom reszelt héja
A rácsozáshoz:
- 2 db tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
- 3 – 4 kanál közepesen sűrű sárgabarack lekvár
Bevásárlólista
- 10 dkg vaj
- 5 db tojás
- 50 dkg túró
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 db kis tejföl (kb. 3 dl)
- 5 dkg mazsola (lehet, hogy csak 10 dkg-os lesz)
- 1 db citrom
Emlékeztető: liszt, porcukor (legalább 35 dkg), zsemlemorzsa, baracklekvár
Megjegyzések:
- A recept megalkotója Rákóczi János, a múlt század első felének híres szakácsa. Néhány apró változtatást végeztem rajta, a kapható kiszerelések függvényében. Ez azonban az ízén nem változtat.
- A hozzávalók vásárlásával kapcsolatban azt javaslom hogy ne rögös túrót vegyél, mert nehéz áttörni és áttörés után is kissé száraz lesz, amit elég nehéz a töltelék készítésénél ellensúlyozni.
Előkészítés
A tésztához szükséges lisztet és porcukrot kiméred. A vajat kiveszed a hűtőből, hogy könnyebben kezelhetővé váljon.
A Rákóczi túrós készítése
A tészta elkészítése:
- A tészta hozzávalói közül a lisztet, porcukrot és a sütőport összekevered, majd a vajjal elmorzsolod.
- Hozzáadod a 2 db tojás sárgáját és az 1 dl tejfölt. Ha ragadna a tészta, még egy kis lisztet tégy hozzá.
- A tésztát pihentesd egy fél óráig, mert könnyebben kezelhetővé válik. (Amíg a tészta pihen, elkészítheted a tölteléket.)
- A pihentetés után a tésztát akkorára nyújtod, amekkora a tepsi, belehelyezed, az oldalát kissé felnyomkodod (mint a pitéknél általában).
- Villával megszurkálod.
- Beteszed a sütőbe és 170 fokon félig megsütöd (látni fogod, hogy a tészta kicsit megemelkedik és a színe is kivilágosodik. Ez nagyjából 20 percig tart majd, és azért történik, hogy a túró réteg ne áztassa el az alaptésztát.
A töltelék elkészítése:
- A túrót szűrő szitán áttöröd.
- A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kikevered.
- Hozzáteszed az áttört túrót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tejfölből annyit, hogy keverhető legyen.
- A két tojás fehérjét kemény habbá vered és könnyedén a töltelékhez kevered.
Összeállítás:
- A félig megsült tésztára morzsát szórsz, amely felveszi a töltelék fölösleges nedvesség tartalmát. A morzsa lehet reszelt babapiskóta, kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa.
- Ráteszed a túrós keveréket, egyenletesre simítod.
- Megsütöd sütőben, 170 fokon addig, ameddig a túró réteg megszilárdul.
- A tészta készítésénél megmaradt tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá vered. (Adj hozzá néhány csepp citromot és a cukrot csak akkor adagold részletekben hozzá, amikor a hab már felverődött.)
- A felvert habot habzsákba töltöd (polietilén zacskóból elkészítheted, amelyet alul az egyik sarkánál kivágsz kb. 0,5 – 1 cm-en, egy magasabb pohárba teszel, széleit kihajtod, a habbal kb. háromnegyedig megtöltöd, a zacskó felső részét összecsavarod) és kereszt alakban a megsült túró rétegre nyomkodod a képen látható módon.
- Sütőben 100 fokon megszárítod.
- A lyukakba szintén habzsákból baracklekvárt töltesz. Ezzel a sütemény elkészült.
Elkészítési idő:
- Tészta elkészítése: 15 perc
- Pihentetés, túrókrém elkészítése: 30 perc
- Sütés 1.: 20 perc
- Sütés 2.: 20 perc
- Tojáshab szárítása: 20 perc
Összesen: 105 perc
Tálalás
A süteményt a sütőpapírral deszkára emeled. Széleit körben levágod és felszeleteled. Fontos tudnod: a szeletelést meleg vízbe mártott késsel végezd és lehetőleg a sütés után, különben gondod lesz vele. (A hab egy idő után kissé meglágyul és nagyon nehezen szeletelhető. Ha ez mégis megtörténik, tedd vissza egy rövid időre a sütőbe, ahol ismét megkeményedik.)
Tálon vagy desszert tányérokon tálalod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások