Töltött káposzta bográcsban is elkészíthető. Néhány dolgot azonban – némi átgondolás után a hagyományos ételhez képes megváltoztattam. Itt megnézheted a különbségeket.
Töltött káposzta bográcsban
Elkészítési idő: 210 perc
Hozzávalók
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 16 db savanyú káposztalevél vagy 1 fej édes káposzta
A töltelékhez:
- 1 kg darált sertés comb vagy lapocka
- 20 dkg húsmentes füstölt szalonna
- 1 szál füstölt kolbász
- 15 dkg rizs
- 1 db tojás
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika a töltelékbe
- 1 kiskanál piros édes fűszerpaprika a rántásba
- 1 kiskanál őrölt bors
- 1 kiskanál só
Bevásárlólista
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 16 db savanyú káposztalevél vagy 1 közepes fej káposzta
- 1 kg darált sertés comb vagy lapocka
- 20 dkg húsmentes füstölt szalonna
- 1 szált füstölt kolbász
- 1 db tojás
Emlékeztető: rizs, piros édes fűszerpaprika, őrölt fekete bors, só
Megjegyzések:
- Amennyiben édes káposztát vásárolsz, a külső leveleket használod fel. Ezeket le kell szedni a káposztáról, amely legegyszerűbben forró vízben való áztatás után tehető meg. Részletesen leírtam egy másik receptben.
- A megmaradt káposztából (a belső levelek nyersek maradnak) káposzta salátát készíthetsz.
- Az itt leírt mennyiséghez legalább 10, de inkább 12 literes vagy nagyobb bogrács kell.
Előkészítés
- A káposztát megkóstolod, ha túl savanyú, egy kicsit kimosod (vizet engedsz rá, majd abból kiszeded, kicsit kinyomkodva).
- A hagymát felaprítod, kevés zsíron megfuttatod.
- Ha nem darált húst vásárolsz, a húst a szalonna felével együtt felkockázod, ledarálod.
- Ha darált húst vásárolsz, vagdald fel apróra a szalonna felét és keverd a darált húshoz.
- A rizst azonos mennyiségű vízben félig puhára párolod.
- A kolbászt feldarabolod.
- A tölteléknek szánt levelekről a középső vastag eret levágod vigyázva arra, hogy a levél egyben maradjon.
- A szalonna felét felkockázod.
Töltött káposzta készítése bográcsban
Töltelékek készítése:
- Nem a bográcsban történik, és akár előző nap is elkészíthetők.
- A darált húst, párolt hagymát, félig párolt rizst, tojást, a 2 evőkanál pirospaprikát, őrölt borsot egy nagyobb tálba teszed.
- Egy nagyobb, erősebb villával vagy a kezeddel összedolgozod. Megkóstolod és ízlésed szerint megsózod.
- Az összedolgozott töltelék-anyagot a tálban ellaposítod és 8 részre osztod. Egy-egy részből 2 db levelet töltesz majd meg.
- A káposzta leveleket sorban szétteríted, beleteszed a töltelék anyag nyolcadának a felét henger alakúra formázva.
- A levél két oldalsó részét a töltelékre hajtod, majd a másik irányból felcsavarod.
A töltött káposzta összeállítása:
- A káposzta aljára teszed a felkockázott szalonnát. Ez a főzésnél felolvad, és megakadályozza, hogy a káposzta leragadjon a bogrács aljára. (Ez eltér a hagyományos étel készítésétől.)
- Ráteszed a vágott savanyú káposzta harmadát.
- Erre teszed a töltelékeket és a kolbász darabokat vegyesen.
- A tetejét lefeded a maradék savanyú káposztával.
- 1 teáskanál zsírból, 1 evőkanál lisztből és a kiskanálnyi piros paprikából világos rántást készítesz és vízzel történt felengedés után ráöntöd a káposztára. (Ennek az a célja, hogy a káposzta leve egy kicsit sűrűbb legyen.)
- Az összerakott káposztára ezután annyi vizet töltesz, hogy azt majdnem ellepje.
Főzés:
- Felteszed a bográcstartó állványra akkor, amikor a tűz már alig lángol illegve parázslik. (A tűztől való távolságot tudod szabályozni.) Lefeded és lassú forralással addig főzöd, amíg minden megpuhul.
- A főzés befejezése előtt a fedőt eltávolítod, hogy a lé egy része párologjon el (elég nehéz felmérni, hogy mennyi lé maradjon rajta). Amikor ez megtörtént, az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 1 óra
- Töltelékek és étel összeállítása, közben a tűz meggyújtása, beállítása): 1 óra
- Főzés lassú tűzön: 1 1/2 óra
Összesen: 3 és fél óra (hozzávetőlegesen)
Tálalás
Az étel összes levét nem lehet elpárolni, ezért célszerű félmély tányérokba tálalni. Friss fehér kenyér és tejföl az elmaradhatatlan kísérői.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Zsuzsa! Szerinted ezt nem csak bográcsban hanem tűzhelyen, vagy sütőben is el lehet készíteni? Nagyon jónak tűnik a recept.
Bár milyen körülmények között, bármilyen edényben a káposzta félékből elkészített ételek nagyon finomak tudnak lenni, az általad küldött képek ínycsiklandóak, már enném is. Az utóbbi időben vettünk a főzéshez való cserépedényeket és abban főzzük, sütőben tetejére gőzgombócot teszünk .Így már laktatóbb, 80 év felé már ez dukál!
Nálunk az orosházi fűszerezés és még amit hozzá gondolunk alapján készül, de még mindig azt keressük, hogy mi hiányzik belőle, vagy lehet, hogy már diétásan ……………….
Én tűzhelyen, fazékban szoktam elkészíteni. Gyakorlatilag ugyanígy, csak egy kicsit kevesebb lével.
A töltött káposztára is igaz: ahány ház, annyi szokás. Én sem mindig ugyanúgy készítem. Ha nincs benne füstölt hús féle, félretett szalonnabőr, vagy a tetejére rakott szalonna szeletek is megteszik. Szalonna nélkül meg a diétásabb változat, ha a töltött káposztához egyáltalán illik ez a jelző. Levél nélkül, gombócokkal is finom.