Epres piskóta: finom tészta finom gyümölccsel, ha jól készíted el, csak finom lehet. Részletes képes receptet adok hozzá.

Epres piskóta

Epres piskóta recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

20 x 20 cm-es tepsihez

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor (ebből 1 kanál legyen kristálycukor)
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 10-15 szem eper
  • néhány csepp citromlé

Bevásárlólista

  • 5 db tojás
  • 10-15 szem eper
  • 1 db citrom

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt

Megjegyzés:

  • Ha többet szeretnél, nagyobb tepsiben, növeld meg arányosan a mennyiségeket.

Előkészítés

  • Kiveszed a tojásokat a hűtőből.
  • Az epreket megmosod, feldarabolod (ha nagyobbak, négy felé, ha kisebbek kétfelé.
  • Egyenként törd fel és egy nagyobb edénybe gyűjtsd össze a tojások fehérjét, egy kisebb edényben pedig a sárgájákat. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjék közé, mert a tojáshab nem fog felverődni. (Ha nincs rutinod ebben, akkor egyenként válaszd szét a tojásokat egy kisebb pohárba engedve a tojásfehérjét, utána öntsd át a nagyobb edénybe.)

Epres piskóta készítése

  1. Előmelegíted a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
  2. A tojásfehérjékhez adsz néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
  3. A tojásfehérjét habverővel vagy kézi mixerrel kemény habbá vered.

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojáshab felverése

  4. Hozzákevered a tojások sárgáit egy falappal vagy spatulával. Részletekben beleszitálod és hozzákevered a lisztet vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.

    Piskóta tészta

    Piskóta tészta

  5. Amikor a tészta kész, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszed, tetejét elsimítod.

    Piskótatészta tepsiben

    Piskótatészta tepsiben

  6. Egyenletesen elosztva rárakod az epreket lehetőleg úgy, hogy ne süllyedjenek le a tepsi aljára.

    Piskótatészta eperrel

    Piskótatészta eperrel

  7. Beteszed a sütőbe. 10 perc után (illetve amikor a tészta felemelkedett), vedd le a hőmérsékletet kb. 160 fokra, hogy a tészta közepe is átsüljön de a külső része ne égjen meg. Fél óráig a sütőt ne nyitogasd, mert össze fog esni a tészta.
  8. A  sütés végét tűpróbával állapíthatod meg.
  9. Amikor a tészta megsült, még 10 percig hagyd a sütőben, csak utána emeld ki.

    Epres piskóta megsütve

    Epres piskóta megsütve

  10. Vedd ki a tepsiből a tésztát(a sütőpapírral ki tudod emelni). Ha a közepe felpúposodott, fordítsd meg és úgy hagyd kihűlni. (A púposság eltűnik.)

    Epres piskóta készen 1

    Készen

  11. A piskótatészta készítését részletesebben is megtalálod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Piskóta tészta elkészítése: 20 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

A süteményt tetszés szerint méretű szeletekre vágod. Tálalásnál díszítheted menta levéllel.

Epres piskóta tálalva 1

Epres piskóta tálalva 1

 

Sütemény és képek: Pap Zsuzsa