Paella: spanyol nemzeti étel. A tengerpartok közelében tenger gyümölcseivel, a szárazföld belsejében zöldségekkel és hússal készítik.
Paella recept
Elkészítési idő: 60 perc
Paella hozzávalói
4 személyre
- 20 dkg Arborio rizs (nálunk is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben)
- 2 db csirkecomb (ha több húst szeretnél, lehet 3 db), de készítheted csirkemell filéből is, akkor rövidebb ideig tart az előkészítés
- 1 liter csirke alaplé (helyettesítheted meleg vízben oldott glutamátmentes ételízesítővel)
- 3 dl fehér bor (minél jobb minőségű, annál jobb lesz az étel)
- 1 db piros paprika (kápia vagy kaliforniai)
- 1 db zöld (vagy sárga) kaliforniai paprika, vagy magyar csípős paprika
- 4 evőkanál mirelit zöldborsó
- 1 fej hagyma
- 4 – 5 gerezd fokhagyma (nagyságtól függően)
- 2 db paradicsom (lehet fürtös, lukulluszi, de ne legyen konzerv)
- 1 evőkanál paella fűszerkeverék (van benne kurkuma, petrezselyemzöld, cayene bors, fekete bors, kakukkfű, sáfrány – ez utóbbi helyett használhatsz sáfrányos szeklicét)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 kiskanál só (lehet, hogy több kell)
- 1 kiskanál őrölt bors
- 1 db citrom
Bevásárlólista
- 50 dkg Arborio rizs (csak 20 dkg kell)
- 2 db csirkecomb
- 1 db piros, kápia vagy kaliforniai paprika
- 1 db zöld vagy sárga kaliforniai vagy magyar csípős paprika
- 1 db hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 tasak paella fűszerkeverék (vagy legyenek a hozzávalóknál felsorolt fűszerek)
- 1 db citrom
Emlékeztető: fehér bor (legalább 3 dl), csirke alaplé (megfőzheted a csirkecsontból, vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő), mirelit zöldborsó (1 maréknyi), fokhagyma, olíva olaj, őrölt bors, só
Megjegyzések:
- A hozzávalók alapján az étel nem tűnik egyszerűnek, pedig az. Lehet, hogy egyszer-kétszer el kell készítened, mire rájössz, hogy egyáltalán nem bonyolult.
- Én kicsontozott csirkecombból készítettem. A csontból megfőztem a rizs párolásához szükséges alaplét.
- Arborio rizst és Paella fűszer keveréket itthon is beszerezhetsz. A fűszerkeverék fontos alkotója a kurkuma és a sáfrány, ezektől lesz az ételnek szép sárga színe. Ezen kívül tartalmaz még kakukkfüvet, borsot és petrezselymet. (Akár magad is elkészítheted.)
- A képek 2 személyre készült ételt mutatnak be.
- Egyszerűsítheted az ételt, ha egyféle paprikát használsz és kihagyod a zöldborsót.
Előkészítés
- A csirkecombokat kicsontozod. A húst darabokra vágod. Megsózod és borsozod.
- A csontokból zöldségekkel, fűszerekkel elkészíted a rizs párolásához szükséges alaplét.
- A kápia és kaliforniai paprikákat és a paradicsomot feldarabolod. A zöld csípős paprikát vékonyra szeleteled.
- A hagymát apróra, a fokhagymagerezdek felét felszeleteled, másik felét felaprítod.
Paella készítése
- Egy nagyobb serpenyőben a felszeletelt fokhagyma felét 1 kanál felforrósított olíva olajon megfuttatsz, utána kidobod, mert csak az ízére van szükség.
- A fokhagymás olajon átsütöd a csirke darabok mindkét oldalát, utána kiszeded és félreteszed.
- Az olajon megpárolod a feldarabolt hagymát.
- Hozzáadod a paprikákat, összekevered, 2 – 3 percig együtt párolod.
- Hozzáadod a rizst, a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Összekevered. Kevés sóval megsózod és borsozod.
- Ráöntöd a bort. Nagyon gyorsan elpárolog (csak az aromájára van szükség).
- Hozzáadod az alaplé negyed részét, lefedve párolod. Párolás közben részletekben hozzáadod a többi alaplét. Közben a rizs felveszi a folyadékot és egyre puhább lesz. (Az arborio rizs sokkal több folyadékot vesz fel, mint a nálunk általában használatos rizs fajták.) Párolás közben a folyadék egy része el is fog párologni, ezért a pontos mennyiséget nem is lehet meghatározni. Ha elfogy az alaplé, és a rizs még nem puha, vízzel is pótolhatod.
- Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadod a csirkedarabokat, a zöldborsót és a kiskanálnyi paella fűszer keveréket.
- A párolást addig folytatod – ha szükséges, folyadék hozzáadásával – amíg minden megpuhul. A paella fűszer keverékben levő kurkumától és sáfránytól az étel szép sárga színű lesz.
- Ezzel az étel elkészült. Tálalhatod.
Megjegyzések:
- Ebben a receptben a szokásosnál több képet találsz. Ez azért van, mert nem nálunk szokásos ételről van szó. Tervezem, hogy elkészítem az egyszerűbb változatot is.
- Az arborio rizs javasolt párolási-főzési ideje 15 perc. Nekem 30 percre volt szükségem.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 25 perc
- Sütés-párolás: 35 perc
Összesen: 60 perc
Tálalás
Különösebb javaslatot nem igényel. Elkészülés után azonnal. Citromkarikát, csípős paprikát adhatsz hozzá. A látvány önmagáért beszél.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások