Lencsefőzelék: szokásos újévi étel. A lencse formája hasonlít a pénzhez. Azt jelképezi, hogy aki újévkor lencsét eszik, egész évben pénzben bővelkedik.

Lencsefőzelék

Elkészítési idő: 55 perc

Lencsefőzelék recept

Hozzávalók

4 személyre

A főzelékhez:

  • 1/2 kg lencse (szükség szerint kiválogatva) megmosva, beáztatva)
  • 1 kis fej hagyma (apróra vágva)
  • 2 ek zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 teáskanál piros édes fűszerpaprika
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors (ha nem füstölt hús főzőlevében készül)
  • só (ha füstölt hús levében főzöd, valószínűleg nem kell)
  • citromlé
  • füstölt hús főzőleve vagy víz és szalonnabőr (ha nincs, az sem nagy baj)

Feltét:

Lehet füstölt hús, kolbász, virsli.

Bevásárlólista

  • 0,5 kg lencse
  • 1 db kisebb hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 db sertés első csülök

Emlékeztető: zsír, liszt, mustár, piros édes fűszerpaprika, őrölt fekete bors, fokhagyma, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő (feltételesen)

Előkészítés

  • A füstölt csülköt főzd meg. Ezt előző nap is megteheted. A főzőlével készíted el a főzeléket.
  • A lencsét – ha szükséges – válogasd ki.
  • Mosd meg.
  • A lencsét nem szükséges beáztatni, de ha megteszed, a főzési időt lerövidíted.

Lencsefőzelék készítése

  1. A beáztatott lencsét a füstölt hús főzőlevében (vigyázz, ha túl sós, hígítsd fel) felteszed főni. Ha nincs füstölt hús lé, szalonnabőrt dobhatsz a főzővízbe. 

    Előkészítés főzésre

    Előkészítés főzésre

  2. Hozzá adsz 3-4 gerezd vékony szeletekre vágott vagy szétnyomott foghagymát.
  3. Sózod és borsozod, ha nem füstölt hús főzőlevében készíted.
  4. Addig főzöd, amíg a lencse puha lesz. Ha beáztattad, akkor fél órával, ha nem egy órával számolhatsz.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

    Főzés 3

    Főzés 3

  5. Amikor megpuhult a lencse, elkészíted a paprikás rántást. Két kanál zsíron megpirítasz 2 evőkanál lisztet világos barnásra.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  6. Leveszed a tűzhelyről, hozzáteszed a piros fűszerpaprikát.
    Rántás 3

    Rántás 3

    Rántás 4

    Rántás 4

  7. Felengeded fél bögre hideg vízzel. 

    Rántás 5

    Rántás 5

  8. Belekevered a főzelékbe.
  9. Felforralod.
  10. Belekevered a tejfölt és a mustárt, citromlével tovább ízesítheted, de ez nem feltétlenül szükséges.

    Főzelék készen

    Főzelék készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (válogatás, áztatás nélkül): 5 perc
  • Főzés: 35 perc (lencsétől függően lehet több vagy kevesebb)
  • Rántás, forralás: 10 perc
  • Ízesítés: 5 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

Aszerint, milyen feltétet teszel rá, az eredmény lehet:

  • lencsefőzelék füstölt hússal

    Lencsefőzelék tálalva 1

    Lencsefőzelék tálalva

  • lencsefőzelék kolbásszal
  • lencsefőzelék virslivel.

Egyszerű lencsefőzelék készülhet feltét nélkül is.

Megjegyzés:

Amennyiben újévkor szeretnél lencsét készíteni és második fogásként malacot vagy más húsételt szeretnél tálalni, készíts lencselevest.

Újévi lencsefőzelék

Bármilyen lencsefőzelék lehet, a lényeg az, hogy ne passzírozott legyen, hanem legyenek láthatók benne a lencseszemek. Ennek azért van jelentősége, mert a lencseszemek hasonlítanak a pénzhez. A hagyomány szerint, aki újévkor lencsét eszik, egész évben pénzben bővelkedik. Mint minden mende-monda, ez is: lehet igaz is, meg nem is.

Mint tudjuk, a hit csodákra képes. Ezért, ha hiszel benne és lencsét főzöl, akár teljesülhet is a kívánságod. Készíts hát újévkor lencsét (levest, főzeléket, salátát) és ügyelj, hogy a lencseszemek ne főljenek szét.

Azt kívánom, bővelkedj pénzben egész évben!

 Képek: saját készítésű étel saját felvételei.