Lencsefőzelék: szokásos újévi étel. A lencse formája hasonlít a pénzhez. Azt jelképezi, hogy aki újévkor lencsét eszik, egész évben pénzben bővelkedik.
Elkészítési idő: 55 perc
Lencsefőzelék recept
Hozzávalók
4 személyre
A főzelékhez:
- 1/2 kg lencse (szükség szerint kiválogatva) megmosva, beáztatva)
- 1 kis fej hagyma (apróra vágva)
- 2 ek zsír
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek mustár
- 1 teáskanál piros édes fűszerpaprika
- 3 – 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors (ha nem füstölt hús főzőlevében készül)
- só (ha füstölt hús levében főzöd, valószínűleg nem kell)
- citromlé
- füstölt hús főzőleve vagy víz és szalonnabőr (ha nincs, az sem nagy baj)
Feltét:
Lehet füstölt hús, kolbász, virsli.
Bevásárlólista
- 0,5 kg lencse
- 1 db kisebb hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 db citrom
- 1 db sertés első csülök
Emlékeztető: zsír, liszt, mustár, piros édes fűszerpaprika, őrölt fekete bors, fokhagyma, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő (feltételesen)
Előkészítés
- A füstölt csülköt főzd meg. Ezt előző nap is megteheted. A főzőlével készíted el a főzeléket.
- A lencsét – ha szükséges – válogasd ki.
- Mosd meg.
- A lencsét nem szükséges beáztatni, de ha megteszed, a főzési időt lerövidíted.
Lencsefőzelék készítése
- A beáztatott lencsét a füstölt hús főzőlevében (vigyázz, ha túl sós, hígítsd fel) felteszed főni. Ha nincs füstölt hús lé, szalonnabőrt dobhatsz a főzővízbe.
- Hozzá adsz 3-4 gerezd vékony szeletekre vágott vagy szétnyomott foghagymát.
- Sózod és borsozod, ha nem füstölt hús főzőlevében készíted.
- Addig főzöd, amíg a lencse puha lesz. Ha beáztattad, akkor fél órával, ha nem egy órával számolhatsz.
- Amikor megpuhult a lencse, elkészíted a paprikás rántást. Két kanál zsíron megpirítasz 2 evőkanál lisztet világos barnásra.
- Leveszed a tűzhelyről, hozzáteszed a piros fűszerpaprikát.
- Felengeded fél bögre hideg vízzel.
- Belekevered a főzelékbe.
- Felforralod.
- Belekevered a tejfölt és a mustárt, citromlével tovább ízesítheted, de ez nem feltétlenül szükséges.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (válogatás, áztatás nélkül): 5 perc
- Főzés: 35 perc (lencsétől függően lehet több vagy kevesebb)
- Rántás, forralás: 10 perc
- Ízesítés: 5 perc
Összesen: 55 perc
Tálalás
Aszerint, milyen feltétet teszel rá, az eredmény lehet:
- lencsefőzelék füstölt hússal
- lencsefőzelék kolbásszal
- lencsefőzelék virslivel.
Egyszerű lencsefőzelék készülhet feltét nélkül is.
Megjegyzés:
Amennyiben újévkor szeretnél lencsét készíteni és második fogásként malacot vagy más húsételt szeretnél tálalni, készíts lencselevest.
Újévi lencsefőzelék
Bármilyen lencsefőzelék lehet, a lényeg az, hogy ne passzírozott legyen, hanem legyenek láthatók benne a lencseszemek. Ennek azért van jelentősége, mert a lencseszemek hasonlítanak a pénzhez. A hagyomány szerint, aki újévkor lencsét eszik, egész évben pénzben bővelkedik. Mint minden mende-monda, ez is: lehet igaz is, meg nem is.
Mint tudjuk, a hit csodákra képes. Ezért, ha hiszel benne és lencsét főzöl, akár teljesülhet is a kívánságod. Készíts hát újévkor lencsét (levest, főzeléket, salátát) és ügyelj, hogy a lencseszemek ne főljenek szét.
Azt kívánom, bővelkedj pénzben egész évben!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
BUÉK!
A táplálkozással kapcsolatos hiedelmekhez, szokásokhoz tartozik a sertéshús evése, mert az kitúrja a szerencsét. A baromfi kikaparja, ezért a népszokás szerint tilos volt ilyet enni.
Bort, búzát, békességet…!
Szia,
Köszönöm a mindenki számára hasznos kiegészítést!
Nagyon finom lett, köszönet a receptért – bár, ha szabad megjegyeznem, a hozzávalók között másodikként felsorolt „1 kis fej hagyma” sorsa a későbbiekben nem egyértelmű 🙂 Így végül a rántáshoz használtam fel, s kifejezetten jót tett a főzeléknek. Köszönöm, még egyszer, a férjem kapott bók miatt is: „sosem volt még ilyen jó a lencsefőzeléked” 🙂 Boldog új évet!
Én paprikás-tejszínes rántással készítem. Sem mustárral, sem ecettel, sem tejföllel. Illetve eleinte kókuszzsírral rántottam és eddigi tapasztalatom szerint csak a lencsével tud jól együttműködni a kókusz. Egyébként a többi főzit étolajjal rántom, a zöldbabhoz és a krumplihoz tálalásnál teszek tejfölt. Sonka főzőlevével anyum készít lencsét. Jelenlegi terveink szerint mindketten készítünk, mert elkülönültek a készítési szokásaink és mindkettőnkké nagyon jó.