Karfiol főzelék: a karfiolt általában levesnek szoktuk elkészíteni, pedig főzeléknek is finom. Különösen jól jöhet akkor, amikor a karfiolt szinte utánad dobják a piacon.

Karfiol főzelék 1

Karfiol főzelék recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb fej karfiol

    Karfiol fej

    Karfiol fej

  • fél liter zöldség alaplé vagy húsleves (lehet helyette fél liter víz és 2 kávéskanál Vegeta Naturella vagy házi készítésű ételízesítő)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • fél csokor petrezselyem
  • só (nem biztos, hogy szükséges, mert az ételízesítő és a Vegeta Naturella is sóval van tartósítva)

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, só, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A karfiolt szárát levágod, rózsákra szeded. Mivel főzelék lesz belőle, a rózsák minél kisebbek legyenek. Ha nem fás a rózsák szára, annak egy részét is felhasználhatod. Ha hibás részek vannak benne, azokat kivágod. Végül a karfiol darabokat megmosod.
  • A petrezselymet felaprítod. (Ezt akkor is megteheted, amikor a karfiol fő.)

Karfiol főzelék elkészítése

  1. A karfiol rózsákat az alaplében, húslevesben vagy ízesített vízben felteszed főni. 15 – 20 perc alatt meg fog puhulni.
    Karfiol rózsák főzés előtt

    Karfiol rózsák főzés előtt

    Víz és ételízesítő hozzáadása

    Víz és ételízesítő hozzáadása

    Karfiol rózsák megfőzve

    Karfiol rózsák megfőzve

  2. Ha sok a karfiol, egy részét botmixerrel pürésíted, hozzáadod a petrezselyem háromnegyedét és lényegében már kész is a főzelék.

    Turmixolás

    Turmixolás

  3. Ha a zöldség kevesebb, akkor tejfölös habarással sűríted és ezzel megnöveled a mennyiséget is.
  4. A tejfölös habaráshoz a 2 kanál lisztet elkevered a 2 dl tejföllel. A karfiol főzővizéből részletekben annyit adsz hozzá, hogy könnyen önthető legyen.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

    Habarás 3

    Habarás 3

  5. Hozzáöntöd a megfőtt karfiolhoz, hozzáadod a petrezselyem háromnegyedét, összekevered és felforralod. (A lisztes habarásnál az összeforralás azért fontos, hogy a liszt ne maradjon nyers, mert kellemetlen íze lehet a főzeléknek  a nyers liszttől.

    Karfiol főzelék készen

    Készen 

Elkészítési idő:

  • Karfiol tisztítása, rózsákra szedése: 10 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Sűrítés: 5 perc

Összesen: 35 perc

Tálalása

A kész főzeléket tányérokban tálalod, feltétet teszel rá, ami természetesen más is lehet, mint a képen látható tükörtojás.

Karfiol főzelék tálalva 1

Karfiol főzelék tálalva 1

Karfiol főzelék tálalva 2

Karfiol főzelék tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa