Gesztenyés bejgli: az utóbbi években belopakodott a diós és mákos bejgli mellé a karácsonyi sütemények sorába. Egyszerű (gesztenyemasszából elkészíthető) és finom.
Gesztenyés bejgli recept
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
1 rúd bejglihez
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkás kanál kristálycukor
- 1 teáskanál rum
- 1/3 dl tej
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 35 dkg natúr gesztenye massza (cukrozatlan)
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- 2 – 3 evőkanál tej
- 5 dkg mazsola
Bevásárlólista
- 1 db tojás
- 1 csomag élesztő
- 1 kis üveg rum (esetleg aroma)
- 2 csomag (legalább 35 dkg) natúr gesztenye massza (cukrozatlan)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, tej, tejföl, só,
Megjegyzés:
Ha több rúd bejglit készítesz és köztük gesztenyést is, akkor a tészta hozzávalóit táblázatban a Bejgli tészta c. írásomban találod.
Előkészítés
- A hűtést igénylő hozzávalókat kb. egy órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőfokra melegedjenek.
- A mazsolát mosd meg. Ha kemény, áztasd be vízbe.
Gesztenyés bejgli készítése
Tészta készítése:
A hozzávalókból készítsd el a bejgli tésztát:
- A meglangyosított és az 1 mokkáskanál cukorral édesített tejben futtasd fel az élesztőt.
- Ezalatt keverd össze a por formájú alkotókat.
- Készíts mélyedést a közepébe. Ebbe tedd a felhabosodott élesztőt, a tojás sárgáját, a rumot és a tejfölt.
- Gyúrd össze jól nyújtható tésztává. Ha szükséges, használj több tejfölt.
- Pihentesd fél óráig.
A tészta készítését részletesen a bejgli tészta c. cikkemben találod.
Gesztenyés töltelék készítése:
Amíg a tészta pihen, készítsd el a gesztenyés tölteléket.
- A gesztenye masszát egy tálban villával nyomkodd szét. Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a tejet és a kinyomkodott mazsolát.
- Alaposan dolgozd össze.
A gesztenyés bejgli elkészítése
- A tésztát gyúrólapon nyújtófával nyújtsd négyszögletesre. A hossza legyen akkora, amekkora a sütőhöz tartozó tepsi hossza. Szélessége legyen a hosszúság felénél valamivel nagyobb. Ha van méretezett gyúrólapod, akkor könnyebb a dolgod.
- Kend rá a tésztára a tölteléket úgy, hogy körben másfél cm-en ne legyen töltelék.
- Csavard fel a tésztát hosszanti irányban, kicsit legyen laza, hogy legyen hely a további kelés okozta növekedésnek.
- Helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha csak egy rudat sütsz, teheted középre, ha többet, akkor egyenletesen oszd szét. Tapasztalatom szerint 3 rúd fér el rajta.
- Kend meg a tetejét tojássárgájával, hagyd száradni 20 percig. Ezt ismételd meg háromszor.
- Az utolsó kenés után melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
- Szurkáld meg a tészta oldalát és tetejét egy vastagabb tűvel (pl kötőtű), hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon.
- Süsd a tésztát 170 fokon 45 percig. 15 perc után takard le a tetejét alufóliával, mert a tojás gyorsan pirul, és így nem fog sötétre pirulni. A sütés vége felé nézd meg a felületét, és ha nagyon világos, akkor vedd le róla az alufóliát. (Ha lehet, vastagabb fóliát használj, mert azzal úgy tudod letakarni a tésztát, hogy ne érjen hozzá a fólia.) A bejgli akkor van kész, ha az alja is és a teteje is megpirult. Az aljának kopogósnak kell lennie. Ha ezt ellenőrizni szeretnéd, kicsit el kell a tésztát fordítanod. Vigyázz, mert forró, használj az egyik kezeden fogókesztyűt, vagy több rétegű konyharuhát.
Megjegyzések:
- Ideális esetben a bejgli nem reped meg, és a felülete szép márványos lesz. Ne ess azonban kétségbe, ha ezt nem tudod elérni, mert ez a sütemény akkor is finom lesz. (Látod, most az enyém sem lett repedezett.)
- A felhasználás előtt akár egy héttel előbb is elkészítheted.
- Ha nem fogy el, a maradékot alufóliába csomagolva a mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod.
Elkészítési idő:
- Tészta elkészítése, pihentetése, közben a töltelék elkészítése: 45 perc
- Nyújtás, töltés, felcsavarás: 30 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 45 perc)
Gesztenyés bejgli tálalása
Amikor a bejgli kihűlt, vékony, éles késsel 1 cm vastagra szeleteled és tálalhatod.
Egy kicsit dühös vagyok és ez enyhe kifejezés. Miért kell ezt a hülyeséget tanácsolni,hogy fedjük le a bejglit?! Az egész rohadt alufólia beleragadt a tésztába és feltépte az egészet ahogy levettem róla. Köszi szépen a k@rv@ jó receptet….
Kedves Kovács-Domján Petra!
Köszönöm a visszajelzést, mert ha egyszer megtörtént (bár nálam még nem fordult elő), máskor is megtörténhet. Nagyon sajnálom, hogy letakarás ilyen gondot okozott és ebből arra következtetek, hogy a recept – főként a nem gyakorlott sütők számára – a letakarás tekintetében némileg pongyola. Én nem fogom elhagyni a továbbiakban sem, mert az én tapasztalatodom az, ha nincs letakarva a tészta a sütés egy ideje alatt, akkor nagyon csúnya sötére sül meg. (Persze, ez lehet a sütő hibája is, de szerintem inkább az történik, hogy a tojássárgája sül meg túlságosan.
Eddig ilyen problémát még senki nem jelzett, pedig több bejgli recept található az oldalamon – igaz, ezek csak tölteléken különböznek, a tészta mindig ugyanaz, és ezzel a recepttel dolgozom több évtizede, és én nálam sem ragadt rá a tésztára a fólia shoha. (Előfrdulhat, hogy a rákent tojás sárgája még nem száradt meg rendesen.) Mindenesetre a receptet ezen a helyen ki fogom egészíteni.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
A tésztába nem kell egy kis vaj vagy zsír? Vagy véletlenül kimaradt? Szerintem egy rúd mennyiségű tésztába 5 – 6 dkg jó bele.
Üdv. Mészárosné
Mészárosné, igazad van véletlenül maradt ki 5 dkg vaj. Most pótoltam.