Tökéletes krumplipüré készítése: egy kicsit más, az egészség szempontjából vizsgálva a dolgot, szerintem akkor lesz tökéletes a krumplipüré, ha minél inkább megtartja értékes anyagait.

Tökéletes krumplipüré sült húshoz

Tökéletes krumplipüré

Milyen a tökéletes krumplipüré?

Milyen is a tökéletes krumplipüré? (Elég könnyen dobálózunk a tökéletes szóval!) Ha ezt megkérdezném néhány embertől, mindenki mást mondana, leginkább ilyeneket:

  • habos
  • krémes

Nekem viszont az a véleményem, hogy a fentieken kívül olyan, hogy minél inkább megtartja a krumpli értékes anyagait:

  • ízanyagait
  • szénhidrát tartalmát
  • vitamin tartalmát és
  • ásványi anyag tartalmát.

Amikor a krumplit lehámozva és feldarabolva főzöd, mint a krumplipüréhez általában (ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer), a vízben való főzéskor nagyon sokat elveszít értékes anyagaiból. Ennek oka részben a magas hőmérséklet, részben pedig az, hogy az értékes anyagok jó része kioldódik és a főzővízzel együtt hulladékká válik. (Régen felhasználták levesfőzésre, ma azonban már szinte mindenki kiönti.)

Ha a krumpli héja főzésnél rajta marad, az értékes anyagok jó része benne marad a krumpliban, még a C vitaminból is marad benne valami (ezt valahol olvastam). Ez egy kicsit több időt igényel, de ugyanolyan krémes és habos krumplipüré készíthető, mint a hámozott, feldarabolt főtt krumpliból.

Egy másik lehetőség, hogy a krumplit nem főzöd, hanem sütőben megsütöd.

A sütés következtében olyan ízek lesznek a krumpliban, amilyenek főzés közben nem alakulnak ki. Viszont  (mivel az magasabb hőmérsékleten történik), C vitamin tartalma elveszik. A krumpliból is van némi veszteség és nehezebb széttörni, és könnyebben előfordulhat, hogy egy kicsit darabos lesz. Ezért szerintem a tökéletes krumplipüré a héjában főtt krumpliból készül.

Megjegyzés:

A régi háziasszonyok tisztában voltak a fent leírt dolgokkal. Emlékszem rá, hogy az én édesanyám a krumplipürét mindig héjába főtt krumpliból készítette. Nagy kár, hogy ebben a felgyorsult világban mindig keressük a gyors és egyszerű megoldásokat és közben lehet, hogy értékeket veszítünk.

Kipróbáltam, és most leírom neked mindkét módszert

Tökéletes krumplipüré készítése

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 8 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)

Bevásárlólista

  • 1 kg krumpli
  • 10 dkg vaj

Emlékeztető: tej (legalább 3 dl), só

A tökéletes krumplipüré elkészítése

  • Mosd meg a krumplikat.
  • Héjastól tedd fel főni. Főzési ideje hozzávetőlegesen 1 óra.
    Krumpli főzése héjában, egészben 1

    Krumpli főzése héjában, egészben 1

    Krumpli főzése héjában, egészben 2

    Krumpli főzése héjában, egészben 2

  • Hámozd meg forrón és nyomd át krumplinyomón.
    Krumpli áttörése 1

    Krumpli áttörése 1

    Krumpli áttörése 2

    Krumpli áttörése 2

  • Tedd hozzá a vajat és a tejet (forrón), krumplitörővel jól keverd össze.
Vaj hozzáadva

Vaj hozzáadva

Tej hozzáadva

Tej hozzáadva

Összekeverés vajjal, tejjel

Összekeverés vajjal, tejjel.

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése: átlag 45 perc (függ a krumpli fajtájából és méretétől)
  • Tisztítás, áttörés: 10 perc
  • Habosra keverés: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 20 perc)

Tálalás

Köretként húsételek mellé, de vegetáriánus ételnek is tekinthető 2 tükörtojással a tetején.

Tökéletes krumplipüré sült húshoz

Tökéletes krumplipüré sült húshoz

Krumplipüré készítése sült krumpliból

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)

Elkészítés

  • Mosd meg a krumplikat.
  • Héjában tedd be a sütőbe sülni. Ez hozzávetőlegesen egy óráig fog tartani.
Krumpli sütés

Krumpli sütés

Krumpli megsütve

    Krumpli megsütve
  • Amikor a krumplik megsültek, még forrón vágd őket ketté.
Sült krumpli félbevágva

Sült krumpli félbevágva

  • Egy kanállal szedd ki a krumplik belsejét és nyomd át krumplinyomón.
Krumpli áttörése

Krumpli áttörése

Innen folytasd úgy, mintha héjában főzted volna a krumplit.

Elkészítési idő:

  • Krumpli sütése: 60 perc
  • További műveletek: 20 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 25 perc)

Tálalás

Köretként, vagy vegetáriánus önálló ételként zöldségekkel vagy tükörtojással.

Krumplipüré sült krumpliból

Krumplipüré sült krumpliból

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei