Boci szelet, boci süti: a retro sütemény. És mintha csak sötétbarna fehér foltos boci lenne, a sütemény is ilyen. Nálam viszont nem: világosbarna boci sárgásfehér foltokkal.

Boci szelet

Boci szelet, boci süti recept

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

20 x 20 cm-es tepsihez (ha többet szeretnél készíteni, vedd a mennyiségek kétszeresét)

A tésztához:

  • 8 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1/2 sütőpor
  • 2 db tojás
  • 5 + 1 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál étolaj
  • 1,5 dl tej

A „töltelék”-hez:

  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 tasak Bourbon vanília kivonat
  • 1/2 citrom héj
  • 1 evőkanál búzadara (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 25 dkg túró
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom

Emlékeztető: liszt, kakaópor, cukor, tej, étolaj, búzadara

Megjegyzések:

  • Ez a mennyiség 16 db 4 cm x 4 cm-es süteményre elég. Ha többet, vagy nagyobb szeleteket szeretnél, vedd a mennyiségek kétszeresét.
  • Ha sötétebb süteményt szeretnél, tegyél bele több (kétszeres mennyiségű) kakaót.
  • Ha puha, nagyobb víztartalmú túrót használsz, növeld meg a búzadara mennyiségét (max. 2x-esre)

Előkészítés

  • Készítsd elő a hozzávalókat, ha gyorsan szeretnél dolgozni, ki is mérheted azokat.

Boci szelet, boci süti elkészítése

Töltelék összeállítása:

A töltelék valójában olyan, mint a túrógombóc tésztája.

  1. Ha a túró darabos, törd át szitán. Én erre csak akkor jöttem rá, amikor a töltelék elkészült, ezért a kész tölteléket törtem át egy szitán.
  2. Mérd ki egy tálba a töltelék hozzávalóit és alaposan dolgozd össze. Ha túl folyós lenne, további 1 evőkanál búzadarával sűrítheted.
  3. Tedd félre. A búzadara a nedvesség tartalom egy részét fel fogja szívni.

    Túró töltelék készen

    Túró töltelék készen

A tészta összeállítása:

A tészta kicsit hasonlít a kakaós piskótához, de kiadósabb. Más süteményhez is használhatod.

  1. Keverd össze a lisztet, a kakaót és a sütőport. Ha a kakaó és a sütőpor darabos lenne, szűrőszitán egy kanállal nyomd át.
  2. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
  3. A tojások sárgáját keverd habosra 5 evőkanál cukorral.
  4. Add hozzá az olajat kanalanként és közben keverd össze.
  5. Részletekben add hozzá a liszt keveréket és a tejet, közben mindig keverd simára.
  6. A tojások fehérjét 1-2 csepp citrommal verd fel habbá. Amikor már felhabosodott, részletekben add hozzá az 1 evőkanál kristálycukrot.
  7. A felvert kemény habot keverd a tészta masszába, de csak vigyázva, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze.
    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Tészta készen

    Tészta készen

  8. Az így elkészített tésztát tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

    Tészta tepsiben

    Tészta tepsiben

  9. Kanalazd a tetejére a túró tölteléket. Le fog süllyedni a tészta aljára, esetleg kicsit kilóg a tészta tetején.

    Töltelék belekanalazva

    Töltelék belekanalazva

  10. Tedd az előmelegített sütőbe és süsd kb. 40 percig. Ellenőrizd tű próbával, hogy valóban megsült-e.

    Megsütve

    Megsütve

  11. Amikor kész, borítsd egy deszkára vagy konyharuhára úgy, hogy a teteje legyen lefelé. Húzd le róla a sütőpapírt. Ha sütés közben felpúposodott a teteje, egy vágódeszkával még melegen kicsit nyomkodd meg. így szép egyenletes lesz a tészta.

    Deszkára borítva

    Deszkára borítva

  12. Hagyd kihűlni.

    Felszeletelés előtt

    A kész sütemény felszeletelés előtt

Elkészítési idő:

  • Túró töltelék elkészítése: 10 perc
  • Lisztkeverék elkészítése: 5 perc
  • Tészta massza elkészítése: 15 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 75 perc

Tálalás

A tésztát darabold fel és helyezd egy tálra vagy tányérokra.

Boci szelet tálalva 1

Boci szelet tálalva

 

Sütemény és képek: Pap Zsuzsa