Piskótatekercs készítése: nem boszorkányság. Többféle sütemény alapja: készülhet belőle lekváros tekercs, rolád vagy alagút különféle töltetekkel.
Piskótatekercs készítése
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
(mérleg nélkül)
A piskótához: liszt, kristálycukor, tojás
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
- 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
- néhány csepp citrom vagy ecet (a tojáshab felveréséhez
- 2 evőkanál porcukor a tálaláskor történő szóráshoz.
Bevásárlólista
5 db tojás
Emlékeztető: liszt, kristálycukor, porcukor, citrom, töltelékhez: lekvár, kakaó vagy tortakrém
Megjegyzések:
- Ha 1 evőkanál lisztet 1 evőkanál kakaóval helyettesítesz, kakaós piskótatekercs lesz az eredmény.
- Töltheted: lekvárral vagy különféle krémekkel.
- A tepsi mérete: nálam 23×34 cm-es
- Ha kisebb a tepsid, készítsd 4 tojásból, ha nagyobb, 6 tojásból.
Piskótatekercs készítése
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
- A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.
- Háztartási keverőgéppel vagy kézi habverővel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.
- Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.
- Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
- A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.
- Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.
- 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
- Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.
- Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.
- A sütőpapírt leszeded.
- Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.
Megjegyzés:
A piskótatekercs készítése egyáltalán nem bonyolult. Arra kell leginkább vigyáznod a sütés után, hogy még melegen csavard fel, mert ha megvárod, amíg kiül, töredezni fog.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
- Sütés: 20 perc
- Pihentetés, hűtés: 25 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 20 perc)
Töltési lehetőségek
Gyümölcsös krémek (pl. citrom, narancs, eper)
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások