Bakonyi csirkemell: az egyik legjobb dolog, ami csirkemellel csak megtörténhet. Igaz, nem egy fogyókúrás étel, de isteni finom.
Bakonyi csirkemell recept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db filézett csirkemell
- 1 kiskanálnyi só
- 1 kiskanálnyi őrölt fehér bors
- 3 evőkanál liszt (nem pontos adat – függ a hússzelet méretétől)
- 1 teáskanál zsír a hús átsütéséhez
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
- 2 db közepes paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 30 dkg gomba (lehet mind, vagy egy része erdei gomba, például erdei csiperke)
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 1-2 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- kevés víz
- szükséged lesz még egy nagy serpenyőre, amelyben a hússzeletek egymás mellett elférnek.
Bevásárlólista
- 1 db filézett csirkemell
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
- 2 db közepes paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 30 dkg gomba (termesztett és kevés erdei)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 nagy csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, zsír, őrölt fehér bors, só, édes piros fűszerpaprika,
Megjegyzés:
- A gomba lehet az általánosan kapható termesztett gomba, de ha egy harmada (ami mindössze 10 dkg) erdei gomba, akkor egyenesen mennyeit alkothatsz.
Előkészítés
- A csirkemellet felszeleteled.
- A szalonnát kis kockákra vágod.
- A hagymát, zöldpaprikát és paradicsomot apróra feldarabolod.
- A gombát felszeleteled, néhány kisebb kalapot meghagyhatsz egyben.
Megjegyzés:
- A hagyma, zöldpaprika és paradicsom megpárolódva együtt egy finom szaftot alkotnak. Apróra vágva a paradicsom héja sem fog zavarni, ezért ne bajlódj az eltávolításával.
Bakonyi csirkemell elkészítése
- A szalonnát kiolvasztod egy nagyobb serpenyőben (vagy lábasban).
- Közben felszeleteled a csirkemellet, megszórod fehér törött borssal és megsózod.
- A hússzeleteket lisztben megforgatod.
- A szalonnakockákat kiszeded a zsírból.
- A szalonnazsírhoz hozzáteszed a sertészsírt, felmelegíted, és a hússzeleteket mindkét oldalukon átsütöd (két részletben), majd kiszeded egy tálba.
- A zsírban megpárolod a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- Ráteszel 2 evőkanálnyi vizet.
- Visszateszed az átsütött a hússzeleteket, a kisütött szalonnakockákat (ez kihagyható), tetejére rakod a gombát. A vízre azért van szükség, hogy a megpárolt alap nehogy leégjen. Több vízre nincs szükség, mert a további párolásnál a gomba levet fog kiengedni.
- Lefeded és párolni kezded. 5 perc után, amikor a gomba már kiengedte a levét, rászórod a pirospaprikát, kicsit összekevered. Folytatod a párolást addig, amíg a hús megpuhul. (Ez nagyjából további 15 perc lesz. (Előfordulhat, hogy már 10 perc után kész.) Időnként megnézed, és ha nagyon sűrű lenne a hús leve, még egy kevés vizet adhatsz hozzá.
- Amikor a csirkemell is puha lett, az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, hozzávalók feldarabolása: 15 perc
- Hússzeletek átsütése: 5 perc
- Alap elkészítése: 30 perc
- Készre párolás: 20 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
- Tálalás előtt a tejfölt a szaftos húshoz keverheted, vagy tálalás után is a húsra teheted.
- Leginkább nokedli illik hozzá, de más kifőtt tésztával is tálalhatod.
- Petrezselyemmel díszítheted.
Megjegyzés: sertéstarjából készítve is nagyon finom.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Nagyon finom,egyszerű elkészíteni . Imre
Mi is nagyon szeretjük. Mind tarjából, mind csirkemellből az egyik kedvenc ételünk.
Nagyon jól leírt recept, nem lehet elrontani. Köszönöm!
Kedves Klára!
Örülök, hogy segíthettem.