Brokkolis csirkemell: a jól fűszerezett, aranyszínűre sütött csirkedaraboknak a semleges ízű brokkoli ideális kiegészítője – akár fogyókúrás étel is lehet.

Brokkolis csirkemell 1

Brokkolis csirkemell recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db filézett csirkemell

    Csirkemell

    Csirkemell

  • 1 nagy fej brokkoli 
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál fehér bors
  • 1 mokkás kanál kakukkfű
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 kiskanál só
  • 20 dkg rizs a körethez

Bevásárlólista

  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 20 dkg rizs

Emlékeztető: liszt, olíva olaj, kakukkfű, bors, só, rizs, ételízesítő

Megjegyzés:

A képeken 2 adag elkészítését látod.

Előkészítés

  • Felteszel vizet forralni a tűzhelyre vagy vízforralóba.
  • A brokkoli alsó vastag szárát levágod. (Ha nem fás, felhasználhatod zöldséglevesbe.)
  • Rózsákra darabolod, és ahol nagyon hosszú a rózsák szára, levágod úgy, hogy csak annyi szár maradjon rajta, amennyi a rózsa összetartásához szükséges.

    Brokkoli rózsák

    Brokkoli rózsák

  • Leöblíted.
  • Forró vízben felteszed főlni – a forrástól számítva 5 percig főzöd (ha nagyon fiatal a brokkoli, még kevesebb idő is elég.

    Brokkoli rózsák főzése

    Brokkoli rózsák főzése

  • Közben a csirkemellet megmosod, bőrét, ha van, eltávolítod.
  • Csíkokra, majd kockákra vágod.
  • Megszórod a liszttel. Beleforgatod a húsdarabokat úgy, hogy mindenhol érje azokat a liszt.

    Lisztbe forgatva

    Lisztbe forgatva

  • Rászórod a sót, fehér borsot és kakukkfüvet. Összekevered, hogy a fűzerek mindenhol egyenletesen érjék a húsdarabokat.

    Fűszerezve

    Fűszerezve

  • A brokkolit kiszeded a vízből és hideg vizet öntesz rá. Ez még átmelegszik, ezért a vizet egy-két perc múlva lecseréled. (Ezzel a módszerrel tartható meg a brokkoli szép zöld színe. Az enyém most nem lett tökéletes.)

    Brokkoli rózsák hideg vízben

    Brokkoli rózsák hideg vízben

Megjegyzések:

  • A húst két okból kell lisztbe forgatni. Egyrészt, mert egy vékony védőréteget (panírt) képez a húson, puhább marad a belseje sütés közben, másrészt szebben pirul a hús.
  • Lehet, hogy fordítva jobb lett volna: először fűszerezni, utána lisztbe forgatni, de ez most így sikerült. Majd legközelebb.

Brokkolis csirkemell elkészítése:

  1. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítod az olajat. Rászórod a csirkedarabokat, elkezded sütni. Sütés közben többször megrázod vagy lapáttal, kanállal többször átforgatod.

    Csirkemell sütése 1

    Csirkemell sütése

  2. Addig sütöd a húst, amíg kívül szép barnás bevonatot kap.
  3. Amikorra megpirul, addigra a belseje is megpuhul.
  4. Közben a brokkolit leszűröd, lecsepegteted róla a vizet, esetleg papírtörlővel is megtörölgetheted.
  5. Hozzáadod a húshoz és együtt sütöd vele addig, amíg a brokkoli is átmelegszik.

    Sütés brokkolival

    Sütés brokkolival

  6. Ezzel az étel el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Sütés: 15 erc

Összesen: 35 perc

Brokkolis csirkemell tálalása

  • Köret nélkül fogyókúrás étel.
  • Tálalhatod főtt vagy párolt rizzsel és készíthetsz hozzá mártást is (például paradicsom vagy hollandi mártást).
Brokkolis csirkemell tálalva-1

Brokkolis csirkemell tálalva-1

 

Képek: saját készítésű brokkolis csirkemell saját felvételei.