Borsos tokány: a csíkokra vágott hús kisütött szalonna zsírján és dinsztelt hagymán párolódik, domináns fűszerei a bors, a kömény és a fokhagyma
Borsos tokány recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 0,8 kg sertés lapocka (esetleg comb)
- 2 fej közepes méretű hagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 lapos kiskanálnyi só
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál paradicsompüré
- 1 kis pohár tejföl (csak tejfölös borsos tokányhoz)
- 1 evőkanál liszt (csak tejfölös borsos tokányhoz)
- 1 evőkanál vágott petrezselyem + néhány szál a tetejére
Bevásárlólista
- 0,8 kg sertés lapocka (esetleg comb)
- 2 fej közepes méretű hagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 kis paradicsompüré
- 1 kis pohár tejföl (csak tejfölös borsos tokányhoz)
- 1 evőkanál liszt (csak tejfölös borsos tokányhoz)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, kömény, őrölt bors, só
Megjegyzések:
- A nagyobb étkű 4 tagú családoknál 1 kg hússal célszerű számolni.
- Lapocka helyett lehet combból is készíteni, amely kevesebb zsírt tartalmaz, viszont lassabban fog megfőni.
- A tejfölre és lisztre csak akkor van szükség, ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni.
Előkészítés
A húst megmosod, nagyjából 3 x 1 cm-es csíkokra vágod.
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod.
Borsos tokány elkészítése
- A szalonnát egy lábasban kiolvasztod, megpárolod rajta a hagymát. Az utolsó percben mellé dobod a fokhagymát is.
- Ráteszed a húst, átsütöd a felületét, közben kevered. Ezt a műveletet addig folytatod, amíg a hús felülete mindenütt kivilágosodik.
- Annyi vizet adsz hozzá, annyit, hogy a húst éppen elfedje. Hozzáteszed a sót, a borsot és a köményt.
- Fedő alatt addig párolod, amíg a hús megpuhul. A párolási idő függ a hús fajtájától és attól, hogy milyen méretű csíkokra vágtad.
- Közben felaprítod a petrezselyemzöldet.
- Ha tejfölös borsos tokányt szeretnél készíteni, egy kisebb edényben (nagyobb bögrében) összekevered a tejfölt és a lisztet – azaz elkészíted a habarás alapját.
- Felteszed a tészta főzővizét.
- Elkezded a száraztészta főzését vagy a nokedli tésztájának kikeverését.
- Amikor a hús megpuhult, hozzákevered a paradicsompürét.
- A tejfölös változat esetében a forró főző lével részletekben, mindig összekeverve felhígítod a lisztes tejfölt annyira, hogy önthetővé váljon. Az így elkészült habarást a húsra öntöd. Összekevered és felforralod.
- Ha nokedlit készítesz, azt most főzd ki, mert percek alatt készen leszel vele.
- A forró ételbe belekevered a petrezselyemzöldet és ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- Főzési idő: 60 perc
Összesen: 90 perc.
Tálalás
Tálalhatod
- nokedlival
- kifőtt csavart tésztával vagy pennével – a tészta kifőzéséről itt olvashatsz.
Nézd meg a különbséget! A színes tányérokat itt nézheted meg és meg is vásárolhatod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
Köszönettel olvasom főzési ötleteit, a színes fotókkal illusztrált „lépésről- lépésre ” leírt recepteket, ami nagy segítség a család minden napi ételeinek megválasztása és elkészítése szempontjából.
Munkájához további jó egészséget és örömet kívánok !
Üdvözlettel: Rakaczkiné Ildi
Örülök, ha segíthetek valamiben.
Én is hasonló jókat kívánok, nagyon jó és azonos az íz világunk, sokat használom receptjeidet. Isten áldja munkádat és segítő szándékodat. Üdvözlettel Tamás
Kedves Tamás, köszönöm szépen.
Úgy gondolom, hogy amikor még nem volt ilyen nagy divat a gasztronómiával foglalkozni (és nem volt internet sem), a háziasszonyok adogatták egymásnak a jól sikerült ételek receptjeit. A családi receptes könyvek pedig nemzedékeken át öröklődtek – sokszor féltve őrzött titkokkal. Kialakult egy u. n. polgári konyha és az ételek nagyon hasonló módon készültek. A mi hasonlóságunk is valószínűleg innen ered.
Ezen kívül voltak még a táj-jellegű ételek, amelyekről még írott recept sem született, és az asszonyok egymástól tanulva fillérekből készítettek a háznál levő alapanyagokból egyszerű eszközökkel nagyon egyszerű, olcsó és nagyon finom ételeket. Ezeknek – Borbás Marcsi műsoraiban – ma is csodálattal adózom.
Nagyon sajnálom véletlenül leiratkoztam a főzési ötletekről.Szeretném kérni továbbra is a jó tanácsokat és recepteket.További jó egészséget kívánok a munkájához.