Sajtos makaróni: a legkedveltebb tésztaételek közé tartozik. Ez a recept egy kissé eltér a szokásostól de állítom, hogy jobb lesz.
Sajtos makaróni recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg száraztészta, vagy 2 tojásból készített 8 tojásos házi tészta
- 4 liter víz
- 1 teáskanál só
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg félkemény sajt (cheddar, trappista)
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 kis pohár (vagy 4 – 5 evőkanálnyi tejföl)
- 1 kis csokor friss petrezselyem (téli időszakban lehet mélyhűtött)
- és kell még a tésztafőzéshez egy fakanál, egy szűrőkanál és egy 5 literes fazék
Bevásárlólista
- 50 dkg száraz tészta
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg félkemény sajt (cheddar, trappista)
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só
Megjegyzések:
- Olaj nem kell a főzővízbe frissen történő fogyasztás esetén. (Egyébként, mivel a tészta gyorsan készül, a frissen főzés a kívánatos.
- Ha a fogyasztás mégis később vagy másnap történik, lehet rá tenni 1 evőkanálnyi zsírt, vajat vagy olajat.
- A tésztát általában 50 dkg-os csomagokban árulják. A maradék 10 dkg-al nehéz lenne mit kezdened. Ezért azt ajánlom, főzd meg az egészet – ugyanennyi főzővizet használva. Lehet, hogy akkora sikere lesz – e szerint a recept szerint készítve – hogy elfogy. Felhasználhatod másnap is kiegészítő ételnek, köretnek, de akár a mélyhűtőben is félre teheted. Egyszer biztosan jól fog jönni.
Előkészítés
- A füstölt szalonnát kis kockákra vágod.
- A sajtot lereszeled. Ha darabos parmezánod van, azt is lereszeled.
- A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.
Sajtos makaróni készítése
- Felteszed a tésztafőző vizet melegedni. Ha nincs vízforralód, ezzel kezdheted a munkát. Amíg a víz melegszik, elvégezheted az előkészítő munkákat. Ha van vízforralód, melegítsd meg a vizet abban (gyorsabb és energiatakarékos módszer).
- Beleszórod a sót.
- Kiolvasztod a szalonnát.
- Amikor a víz lobogva forr, beleteszed a tésztát úgy, ahogy a képen látod.
- Ahogy elkezd a tészta puhulni, egy fakanállal beleigazítod a fazékba.
- Beállítod, hogy egyenletesen, nagyobb buborékokkal forrjon a víz.
- A tésztát hagyod főni a zacskón megadott főzési ideig. Lehet, hogy akkor még kemény lesz – ha a mostanában szokásos al dente (fogkemény) keménységre adták meg a főzési időt.
- Megkóstolod, és ha szükségesnek látod, tovább főzöd addig, amíg az általad kívánt puhaságot eléri a tészta. Vigyázz, ne főljön szét, mert élvezhetetlenné válik és nem is lesz szép látvány.
- Amikor a tészta megfőtt, egy szűrőkanállal kiszeded egy nagyobb tálba. Az utolsó adagot nehéz lesz a kanállal kiszedni, ezért vigyázva, hogy le ne forrázd a kezed, az egész vizet a szűrőkanálban töltöd. Ha van ott valaki a családból, kérd meg, hogy tartsa a szűrőkanalat.
- Ne öblítsd le.
- Ezzel a tészta elkészült, forrón tálald.
Megjegyzések:
- A tésztafőzésről részletesen itt olvashatsz.
- Ha éppen diétázol, a szalonnát természetesen elhagyhatod.
Elkészítési idő:
- szalonna felkockázása, sajt lereszelése, víz melegítése: 10 perc
- tészta kifőzése: 10 perc
- tálalás: 5 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
- A kifőtt makarónit a tányérokra teszed.
- Rászórod elosztva a sajtot.
- Kis adagokban ráteszed a tejfölt.
- Rászórod a szalonnakockákat, megöntözöd a szalonnazsírral. Végül a parmezánt és a petrezselyem zöldet is a tésztákra teszed, bóbitával díszítheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások