Spenót, más, ritkábban használt néven paraj: leginkább főzelék készül belőle. Ha itt tovább olvasol, megtudhatod, mi minden készíthető még ebből az értékes, szép zöld növényből.

Lecsepegtetés

 

A spenót származása, jellemzői

Perzsiában már 2500 évvel ezelőtt is fogyasztották. Állítólag Nagy Sándor különös erőt tulajdonított neki. Rendszeresen fogyasztotta és katonái étrendjébe is beiktatta. Talán ez inspirálhatta a Popeye figura megalkotóját is. A spenót Perzsiából került először Spanyol- és Olaszországba, majd az egész földrészen elterjedt és kedvelt alapanyag lett.

Ma már tudjuk, hogy nem tartalmaz annyi, a szervezet számára hasznosítható vasat, amelytől Popeye olyan erős lehetett, azonban számtalan más értékes anyag van benne és több szempontból is előnyös fogyasztani:

  • gazdag ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, króm található benne)
  • gazdag vitaminokban (B1, B2, C, A)
  • segíti a szervezet méregtelenítését, ezért a böjtölés hasznos segítője
  • alacsony a kalóriatartalma (15 kcal/100 g), tehát fogyókúra idején is előnyös az étrendbe iktatni
  • szabályozza a vérnyomást.

(Forrás: Nők lapja 2013/16.)

Megjegyzés:

  • Oxalát és nitrát tartalma miatt a túl gyakori fogyasztás viszont nem ajánlott.(Forrás: Nők lapja 2013/16.)

A spenót felhasználása

Előkészítése fogyasztásra

Bármit is készítsz spenótból, az előkészítés szinte azonos.

  1. A mosást követően a zsenge spenótot, bébi spenótot nyersen salátába lehet tenni.
  2. A nyári, nagyobb, vastagabb levelű fajtánál az első lépés a szárak eltávolítása, majd mosás és párolás vagy bő, forrásban levő vízben 4 – 5 percig tartó főzés következik. A mosás legyen alapos, mert föld szennyeződés lehet rajta.

    Spenót a földben (kertlap.hu)

    A földben (kertlap.hu)

  3. A mirelit spenót semmiféle előkészítést nem igényel, főzni sem kell, közvetlenül felhasználható főzelék, mártás vagy krémleves készítésére.

Spenótból készíthető ételek

Nyersen a zsenge spenót

Bébi spenót (hobbikert.hu)

Bébi spenót (hobbikert.hu)

  • salátákba tehető
  • zöldséges italok alkotója lehet

Spenót készítése párolva, főzve

Spenót recept: a linkek a receptekhez vezetnek.

Ételek fő vagy kiegészítő alkotója

Tészták és más étele színezése

  • gyúrt tészta
  • galuska
  • palacsinta
  • krumplipüré

Jellemző fűszerei

A spenót nem igényel túl sokféle fűszert. Az alábbiak biztosan jóízűvé teszik:

Spenót télire

Ha sok spenót terem a kertedben, ajándékba kapsz, vagy olcsón jutsz hozzá, te is készíthetsz belőle mirelit spenótkrémet. Az eltevés lépései

  • szárak leszedése
  • mosás
  • párolás kevés vízben néhány percig, amíg összeesik
  • pépesítés botmixerrel
  • műanyag edénybe vagy zacskóba töltés
  • fagyasztás a mélyhűtő fagyásztó részében
  • tárolás a mélyhűtő tároló rekeszében.

A fagyasztott spenótot meg is vásárolhatod. Két ismert márka:

Mirelit spenót Bonduelle

Bonduelle

Mirelit spenót Igló

Igló

Popeye alakja

A gyerekeknek szokás mondani, ha megeszed a spenótot, olyan erős leszel, mint Popeye, a tengerész, akiről dalt is írtak és rajzfilmet is készítettek, amely nagy siker volt az amerikai TV fénykorában, Robin Williams hangjával.

Popeye (Fleischer Stúdió rajzfilmje)

Popeye (Fleischer Stúdió rajzfilmje)

A testépítők körében is népszerű:

Popeye (peakshop.hu)

Popeye (peakshop.hu)

 

Képek: ahol származás nincs jelölve. saját felvételek, a többi kép a Google képtárából van, a származási helyet jelöltem.